Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Bilanț privind finalizarea proiectului „PROinovație prin firme de exercițiu – de la școala competitivă la competitivitate în muncă”

La Liceul Tehnologic Nr. 1 Salonta

Bilanț privind finalizarea proiectului „PROinovație prin firme de exercițiu – de la școala competitivă la competitivitate în muncă”

Școala noastră a fost solicitată să participe în perioada 15.04. 2015 - 15.12.2015 ca și parteneră în cadrul proiectului „Investeşte în oameni"! Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Titlul proiectului este PROinovație prin firme de exercițiu - de la școala competitivă la competitivitate în muncă, Axa prioritară 2 „Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii", realizat de către Colegiul Economic ,,Nicolae Titulescu", reprezentat prin director Crina Georgeta Buda,  ca aplicant și Liceul Tehnologic Nr.1 Salonta reprezentat prin director Szatmari Adrian,  ca unitate şcolară parteneră.
În cadrul acestui proiect au fost implicate școli din 10 județe aparținătoare regiunilor de dezvoltate Nord Vest (Maramureș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Satu-Mare, Sălaj) și respectiv Vest (Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș), 1.100 de elevi din învățământul liceal și profesional.
Obiectivul general al Contractului de colaborare încheiat între cele două licee, s-a concretizat prin implementarea proiectului POSDRU/175/2.1/S/150697PROinovație prin firme de exercițiu - de la școala competitivă la competitivitate în muncă", pentru a facilita  consilierea şi instruirea unui număr de 38 elevi  prin intermediul firmelor de exercițiu din şcoala noastră, sub îndrumarea profesorilor coordonatori, printr-o serie de acțiuni cu caracter inovator care vor conduce la creșterea șanselor de ocupare și de dezvoltare a competențelor personale și profesionale ale acestora în scopul îmbunătățirii tranziției de la școală la o viață activă pentru dezvoltarea durabilă a comunității.
Pe parcursul derulării proiectului, am participat atât ca și profesor coordonator, cât și ca responsabil de proiect în cadrul liceului nostru.
Elevii implicați în acest proiect, de la firmele de exercițiu:F.E.„PRIMAVET" S.R.L. (clasa a XII-a B și a XII-a C) și  F.E.„SECRETELE BUNICII" S.R.L. (clasa a XII -a A),  la care am activat ca și  profesor coordonator sunt: Mateaș Otilia, Decsei Alexandru-George, Blaj Damaris, Cicortaș Denisa Mihaela, Buda Ionela, Șerban Roxana, Bila Andreea, Nadhazi Noemi Kitty, Păștean Eszter, Rus Alexandra din clasa a XII-a A; elevii Avram Răzvan Mihai, Codrean Florian, Sim Mircea, Letea Jan din cls. a XII-a C, precum și  elevii: Chiriac Mihaela și  Balș Gabriel din cls.a XII-a B.
Activitățile desfășurate de firmele de exercițiu  în cadrul acestui proiect, s-au derulat astfel: în cursul lunii octombrie 2015 am participat cu ambele echipe la Târgul firmelor de exercițiu de la Colegiul Economic ,,Nicolae Titulescu" Baia Mare, organizat în cadrul proiectului, echipa F.E. „SECRETELE BUNICII" S.R.L.obținând premiul pentru PPT - „IMPACTUL MESAJULUI" iar F.E.„PRIMAVET" S.R.L. a obținut premiul pentru PPT - „MESAJUL PERSUASIV".
De-a lungul celor opt luni de implicare în proiect elevii și-au însușit cunoștințe și abilități de lucru practice, pornind de la înființarea unei firme, continuând cu desfășurarea tuturor activităților pe departamente și până la încheierea activității în firma de exercițiu. Un punct forte al acestei activități a fost faptul că deciziile greșite, care în viața reală de afaceri pot duce la periclitarea propriei întreprinderi, nu au în firma de exercițiu nici o consecință economică reală.
Am încheiat un Acord de colaborare cu S.C.„SALROM EXIM" S.R.L., reprezentată prin domnul director Sabău Ioan, pe parcursul desfășurării acestui proiect, în vederea implicării cât mai active a agenților economici.
Consider că acest proiect a fost benefic pentru cei 38 de elevi din școala noastră, datorită faptului că au reușit să-și dezvolte acele competențe cerute pe piața muncii, au colaborat cu elevi din regiunea de Nord-Vest a țării și au fost recompensați prin acordarea de burse pe parcursul celor celor opt luni de zile, prin  obținerea unor certificate care atestă finalizarea proiectului și prin apariția tuturor echipelor înscrise în proiect în Broșura „Start-up-ul de afaceri virtual".
Prof. Neaga Florica Maria

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 02:58:25 Ora standard a Europei de Est