Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Vrăjitoarele din Salem

Astă-seară, la Teatrul ,,Regina Maria”

Vrăjitoarele din Salem

Publicul orădean este aşteptat astăzi (vineri, 1 iulie 2016), de la ora 19 la sala mare a Teatrului ,,Regina Maria", pentru a viziona spectacolul Vrăjitoarele din Salem, de Arthur Miller - regia Diana Păcurar, organizat de UNATC I. L. Caragiale în parteneriat cu Teatrul ,,Regina Maria".

Sinopsis:
La începutul anului 1692, în Salem, Massachusetts, un grup de adolescente se îmbolnăvesc subit, prezentând convulsii şi halucinaţii. În mediul puritan religios din Noua Anglie, evenimentele surprinzătoare sau înfricoşătoare au fost, de cele mai multe ori, atribuite diavolului şi instrumentelor acestuia. Aşadar, şi epidemia apărută brusc în rândul tinerelor primeşte aceeaşi interpretare.
Ca o reacţie în lanţ, mulţi locuitori ai Salemului au început să acuze alţi săteni de complotare cu diavolul şi practicare de vrăjitorie. În câteva săptămâni, zeci de oameni sunt acuzaţi şi încarceraţi, zeci de locuitori sunt condamnaţi şi spânzuraţi pentru vrăjitorie, iar unul, omorât cu pietre.
Arthur Miller şi-a construit personajele respectând planul general al evenimentelor şi a folosit un artificiu dramatic: a stabilit că rădăcina declanşării isteriei a fost gelozia sexuală. El a inventat şi a creat relaţia dintre Abigail, Proctor şi Elizabeth, modificându-le vârsta, făcând posibilă o astfel de relaţie. Personajul John Proctor, în ciuda caracterului imperfect, este capabil să lupte cu nebunia din jurul său, dar şi cu el însuşi.
Vrăjitoarele din Salem reprezintă un amestec letal de gelozie ascunsă, de teama de supranatural, de manipulare politică, spirituală şi socială, combinaţie care ne este familiară şi astăzi.
În distribuție îi avem pe tinerii studenți ai UNATC, conduși de regizoarea Diana Păcurar, și ea proaspătă absolventă a secției regie din cadrul UNATC:
John Proctor - Ștefan Mohor
Elizabeth Proctor - Veronica Ungureanu
Abigail Williams - Rusalina Bona
Pastor Hale - Andrei Redinciuc
Judecătorul Hathorne - Alexandru Beteringhe
Giles corey - Adrian Piciorea
Thomas Putnam - Eduard Burghelea
Ann Putnam - Miruna Șovăiala
Mary Warren - Oana Cârmaciu
Mercy Lewis - Natalia Dragomir
Betty Parris - Alexandra Răduță
Tituba - Selina Colceru
Cheever - Denis Hanganu
cu participarea actorilor:
Judecătorul Danforth - prof. univ. dr. Ștefan Velniciuc
Rebecca Nurse - Iulia Dumitru
Pastorul Parris - lector univ. dr. Florin Kevorkian
Concepția regizorală:
„Spectacolul Vrăjitoarele din Salem reprezintă concretizarea a trei ani de muncă şi studiu în cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Film I. L. Caragiale Bucureşti. Eu, Diana Păcurar aflată în pragul absolvirii acestei universităţi, la secţia regie de teatru, îmi doresc ca spectacolul meu de licenţă, spectacolul ce reprezintă debutul în meseria mea de regizor să prindă viaţă şi pe scena Teatrului ,,Regina Maria" din Oradea, oraşul meu drag.      
Când am început să mă gândesc la piesa de teatru pentru licenţă mi-am dorit să găsesc un text care să sensibilizeze oamenii, indiferent de vârstă. Mi-am dorit un text care să deschidă ochii, un text manifest. Aşa am descoperit Vrăjitoarele din Salem de Arthur Miller.
Am descoperit că sub umbrela dorinţei de îmbogăţire, de dominare socială şi spirituală, sub umbrela superficialităţii, nepăsării şi ipocriziei poţi ajunge să manipulezi mase de oameni nevinovaţi, să declanşezi dezastre, să calci la propriu peste cadavre". (Diana Păcurar)
Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a teatrului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 - 19.00, iar în weekend între orele 10.00-13.00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte de fiecare spectacol sau online pe www.biletmaster.ro.
Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0259/440.742.
Vă așteptăm la teatru!
Florina Rus
secretar literar

Trimite email
joi, 17 aprilie 2025, 08:18:47 Ora de vară a Europei de Est