Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Vrăjitoarele din Salem

Astă-seară, la Teatrul ,,Regina Maria”

Vrăjitoarele din Salem

Publicul orădean este aşteptat astăzi (vineri, 1 iulie 2016), de la ora 19 la sala mare a Teatrului ,,Regina Maria", pentru a viziona spectacolul Vrăjitoarele din Salem, de Arthur Miller - regia Diana Păcurar, organizat de UNATC I. L. Caragiale în parteneriat cu Teatrul ,,Regina Maria".

Sinopsis:
La începutul anului 1692, în Salem, Massachusetts, un grup de adolescente se îmbolnăvesc subit, prezentând convulsii şi halucinaţii. În mediul puritan religios din Noua Anglie, evenimentele surprinzătoare sau înfricoşătoare au fost, de cele mai multe ori, atribuite diavolului şi instrumentelor acestuia. Aşadar, şi epidemia apărută brusc în rândul tinerelor primeşte aceeaşi interpretare.
Ca o reacţie în lanţ, mulţi locuitori ai Salemului au început să acuze alţi săteni de complotare cu diavolul şi practicare de vrăjitorie. În câteva săptămâni, zeci de oameni sunt acuzaţi şi încarceraţi, zeci de locuitori sunt condamnaţi şi spânzuraţi pentru vrăjitorie, iar unul, omorât cu pietre.
Arthur Miller şi-a construit personajele respectând planul general al evenimentelor şi a folosit un artificiu dramatic: a stabilit că rădăcina declanşării isteriei a fost gelozia sexuală. El a inventat şi a creat relaţia dintre Abigail, Proctor şi Elizabeth, modificându-le vârsta, făcând posibilă o astfel de relaţie. Personajul John Proctor, în ciuda caracterului imperfect, este capabil să lupte cu nebunia din jurul său, dar şi cu el însuşi.
Vrăjitoarele din Salem reprezintă un amestec letal de gelozie ascunsă, de teama de supranatural, de manipulare politică, spirituală şi socială, combinaţie care ne este familiară şi astăzi.
În distribuție îi avem pe tinerii studenți ai UNATC, conduși de regizoarea Diana Păcurar, și ea proaspătă absolventă a secției regie din cadrul UNATC:
John Proctor - Ștefan Mohor
Elizabeth Proctor - Veronica Ungureanu
Abigail Williams - Rusalina Bona
Pastor Hale - Andrei Redinciuc
Judecătorul Hathorne - Alexandru Beteringhe
Giles corey - Adrian Piciorea
Thomas Putnam - Eduard Burghelea
Ann Putnam - Miruna Șovăiala
Mary Warren - Oana Cârmaciu
Mercy Lewis - Natalia Dragomir
Betty Parris - Alexandra Răduță
Tituba - Selina Colceru
Cheever - Denis Hanganu
cu participarea actorilor:
Judecătorul Danforth - prof. univ. dr. Ștefan Velniciuc
Rebecca Nurse - Iulia Dumitru
Pastorul Parris - lector univ. dr. Florin Kevorkian
Concepția regizorală:
„Spectacolul Vrăjitoarele din Salem reprezintă concretizarea a trei ani de muncă şi studiu în cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Film I. L. Caragiale Bucureşti. Eu, Diana Păcurar aflată în pragul absolvirii acestei universităţi, la secţia regie de teatru, îmi doresc ca spectacolul meu de licenţă, spectacolul ce reprezintă debutul în meseria mea de regizor să prindă viaţă şi pe scena Teatrului ,,Regina Maria" din Oradea, oraşul meu drag.      
Când am început să mă gândesc la piesa de teatru pentru licenţă mi-am dorit să găsesc un text care să sensibilizeze oamenii, indiferent de vârstă. Mi-am dorit un text care să deschidă ochii, un text manifest. Aşa am descoperit Vrăjitoarele din Salem de Arthur Miller.
Am descoperit că sub umbrela dorinţei de îmbogăţire, de dominare socială şi spirituală, sub umbrela superficialităţii, nepăsării şi ipocriziei poţi ajunge să manipulezi mase de oameni nevinovaţi, să declanşezi dezastre, să calci la propriu peste cadavre". (Diana Păcurar)
Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a teatrului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 - 19.00, iar în weekend între orele 10.00-13.00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte de fiecare spectacol sau online pe www.biletmaster.ro.
Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0259/440.742.
Vă așteptăm la teatru!
Florina Rus
secretar literar

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:56:19 Ora standard a Europei de Est