Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Dăscălița Marioara Herpuț a plecat în vacanța... vieții

După 40 de ani de activitate didactică

Dăscălița Marioara Herpuț a plecat în vacanța... vieții

Pe muchie, 40 de ani de activitate profesională, cu zece generații de elevi de școală primară, toți de nota 10.

Mai întâi olimpici calificați la etapa națională a materiilor de bază, puțin mai târziu studenți cu bursă de merit, în prezent ingineri, medici, profesori, economiști, informaticieni, filologi, magistrați, manageri, oameni de cultură și artă, peste tot în țară sau străinătate, cei peste 300 de elevi modelați de doamna învățătoare Marioara Herpuț ascund astăzi, într-un zâmbet de mulțumire, lacrima de nostalgie strecurată dezinvolt în colțul ochiului.
Vacanța mare a anului 2016 i-a adus doamnei învățătoare Marioara Herpuț de la Colegiul Național „Teodor Neș" din Salonta, binemeritata „vacanță a vieții". Momentul emoționant al ieșirii la pensie a fost Serbarea de rămas-bun a ultimei sale generații de elevi, „Promoția de aur 2016 a clasei a IV-a B".
Zeci de trandafiri roșii au umplut brațele doamnei învățătoare sărutând cu petalele lor mâinile neobosite care timp de patru decenii au mângâiat și au mustrat, au condus mânuțe tremurânde în tainele scrisului și ale socotitului, au purtat catalogul, au îmbrățișat și au șters lacrimi de bucurie și împlinire.
Directorul Colegiului Național „Teodor Neș" din Salonta, prof. Vasile Trăncău, printr-un discurs emoționant a mulțumit doamnei învățătoare pentru exemplul de viață, pentru profesionalismul și dăruirea prin care a menținut vie tradiția vechii școli românești zidită pe respect, creativitate, statornicie și comunicarea permanentă cu familia. Directorul adjunct Vasile Haș, colegul de cancelarie al doamnei Marioara Herpuț, a subliniat faptul că învățătoarea a fost dascăl desăvârșit atât copiilor cât și colegilor ei, fiind un exemplu de excelență pedagogică pentru multe generații de învățătoare tinere. Prin cuvinte simple, încărcate de emoție și mulțumire, alături de profesoara de engleză Adina Harizomenov, de profesoara de sport Maria Neagrău, de profesorul de religie Florin Matiu și de bibliotecara școlii, Dorina Popescu, absolvenții „Promoției de aur 2016 - Clasa a IV-a B" - Darius, Maria, Alina, Daria, Lucas, Vanesa, Alex, Alexandra, Adriana, Andrei, Diana, Răzvan, Arnold, Radu, Iulia, Sabina, Giulia, Barbara, Alexandru și-au luat rămas bun de la dăscălița lor iubită. Un moment special a fost discursul doamnei învățătoare Marioara Herpuț care, vădit emoționată, ne-a mărturisit că poartă în suflet împlinirea visului elevei sale: „Încă de mică, din școala primară, dacă o întrebam pe Marioara ce vrea să se facă, ce profesie va alege, ea îmi răspundea cu bucurie, fără să stea pe gânduri - „dăscăliță"! Și acum, eu, învățătoarea ei, trăiesc bucuria pensionării elevei mele Herpuț Marioara împlinită și desăvârșită ca dăscăliță".
Elevii ultimei promoții a doamnei învățătoare Marioara Herpuț păstrează astăzi în caietele de școală o temă de neuitat. În ultima lună de școală, dăscălița le-a verificat cunoștințele dobândite printr-un test inedit: o ultimă scrisoare către doamna învățătoare. Iată câteva gânduri din băncile clasei a IV-a B: „Vă scriu aceste rânduri cu inima cât un purice. Încerc astăzi bucuria imensă a celei mai mari împliniri din viața omului. Sunt stăpân desăvârșit peste textul citit și scris, peste cifre și figuri geometrice. Realizez că sunt pregătit să explorez lumea în care m-am născut, să citesc depre ea, să creez pentru ea. Totul datorită Dumneavoastră, doamnă învățătoare Marioara Herpuț. Vă doresc sănătate, viață lungă și bucuria unei zile când, descoperind această scrisoare în sertarul cu amintiri, să primiți răsplata mulțumirii noastre prin împlinirea profesională și familială a tuturor celor care v-am fost elevi. Dumnezeu să vă binecuvânteze cu fericire. Vă iubim!"
Andrei & Sorin Petrache

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:12:31 Ora de vară a Europei de Est