Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Dăscălița Marioara Herpuț a plecat în vacanța... vieții

După 40 de ani de activitate didactică

Dăscălița Marioara Herpuț a plecat în vacanța... vieții

Pe muchie, 40 de ani de activitate profesională, cu zece generații de elevi de școală primară, toți de nota 10.

Mai întâi olimpici calificați la etapa națională a materiilor de bază, puțin mai târziu studenți cu bursă de merit, în prezent ingineri, medici, profesori, economiști, informaticieni, filologi, magistrați, manageri, oameni de cultură și artă, peste tot în țară sau străinătate, cei peste 300 de elevi modelați de doamna învățătoare Marioara Herpuț ascund astăzi, într-un zâmbet de mulțumire, lacrima de nostalgie strecurată dezinvolt în colțul ochiului.
Vacanța mare a anului 2016 i-a adus doamnei învățătoare Marioara Herpuț de la Colegiul Național „Teodor Neș" din Salonta, binemeritata „vacanță a vieții". Momentul emoționant al ieșirii la pensie a fost Serbarea de rămas-bun a ultimei sale generații de elevi, „Promoția de aur 2016 a clasei a IV-a B".
Zeci de trandafiri roșii au umplut brațele doamnei învățătoare sărutând cu petalele lor mâinile neobosite care timp de patru decenii au mângâiat și au mustrat, au condus mânuțe tremurânde în tainele scrisului și ale socotitului, au purtat catalogul, au îmbrățișat și au șters lacrimi de bucurie și împlinire.
Directorul Colegiului Național „Teodor Neș" din Salonta, prof. Vasile Trăncău, printr-un discurs emoționant a mulțumit doamnei învățătoare pentru exemplul de viață, pentru profesionalismul și dăruirea prin care a menținut vie tradiția vechii școli românești zidită pe respect, creativitate, statornicie și comunicarea permanentă cu familia. Directorul adjunct Vasile Haș, colegul de cancelarie al doamnei Marioara Herpuț, a subliniat faptul că învățătoarea a fost dascăl desăvârșit atât copiilor cât și colegilor ei, fiind un exemplu de excelență pedagogică pentru multe generații de învățătoare tinere. Prin cuvinte simple, încărcate de emoție și mulțumire, alături de profesoara de engleză Adina Harizomenov, de profesoara de sport Maria Neagrău, de profesorul de religie Florin Matiu și de bibliotecara școlii, Dorina Popescu, absolvenții „Promoției de aur 2016 - Clasa a IV-a B" - Darius, Maria, Alina, Daria, Lucas, Vanesa, Alex, Alexandra, Adriana, Andrei, Diana, Răzvan, Arnold, Radu, Iulia, Sabina, Giulia, Barbara, Alexandru și-au luat rămas bun de la dăscălița lor iubită. Un moment special a fost discursul doamnei învățătoare Marioara Herpuț care, vădit emoționată, ne-a mărturisit că poartă în suflet împlinirea visului elevei sale: „Încă de mică, din școala primară, dacă o întrebam pe Marioara ce vrea să se facă, ce profesie va alege, ea îmi răspundea cu bucurie, fără să stea pe gânduri - „dăscăliță"! Și acum, eu, învățătoarea ei, trăiesc bucuria pensionării elevei mele Herpuț Marioara împlinită și desăvârșită ca dăscăliță".
Elevii ultimei promoții a doamnei învățătoare Marioara Herpuț păstrează astăzi în caietele de școală o temă de neuitat. În ultima lună de școală, dăscălița le-a verificat cunoștințele dobândite printr-un test inedit: o ultimă scrisoare către doamna învățătoare. Iată câteva gânduri din băncile clasei a IV-a B: „Vă scriu aceste rânduri cu inima cât un purice. Încerc astăzi bucuria imensă a celei mai mari împliniri din viața omului. Sunt stăpân desăvârșit peste textul citit și scris, peste cifre și figuri geometrice. Realizez că sunt pregătit să explorez lumea în care m-am născut, să citesc depre ea, să creez pentru ea. Totul datorită Dumneavoastră, doamnă învățătoare Marioara Herpuț. Vă doresc sănătate, viață lungă și bucuria unei zile când, descoperind această scrisoare în sertarul cu amintiri, să primiți răsplata mulțumirii noastre prin împlinirea profesională și familială a tuturor celor care v-am fost elevi. Dumnezeu să vă binecuvânteze cu fericire. Vă iubim!"
Andrei & Sorin Petrache

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 22:31:15 Ora standard a Europei de Est