Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Drum sigur - ABCdar rutier

Elevi din patru județe au urmat programul de educație rutieră

Drum sigur - ABCdar rutier

Peste 500 de elevi din județele Argeș, Bihor, Cluj și Dâmbovița au fost implicați în proiectul educațional Drum sigur - ABCdar rutier.
Prin activități practice și jocuri interactive, elevii au învățat cum să fie în siguranță pe drumurile publice.

București, 29 iunie 2016 Indisciplina pietonilor și viteza sunt principalele cauze ale accidentelor rutiere grave produse în România, în perioada 2010-2014. Mai mult, conform datelor publicate de Comisia Europeană, statisticile pentru 2015 privind securitatea rutieră, arată că România are cel mai mare număr de decese rutiere la un milion de locuitori din Europa, cu o creștere de 4% pentru perioada 2014-2015.  
Ținând cont de aceste date, noua Strategie Națională pentru Siguranța Rutieră 2016-2020, prevede întărirea rolului educației și a campaniilor de sensibilizare și conștientizare.
O astfel de inițiativă educațională aparține companiei Holcim România care, în parteneriat cu Junior Achievement (JA) România, a adus gratuit în școli din patru județe, proiectul educațional Drum sigur - ABCdar rutier.
Proiectul este dezvoltat pe baza programei de educație rutieră elaborată în 2015 de Ministerul Educației și Cercetării Științifice și ajută elevii din ciclul primar să înțeleagă regulile de circulație și modul în care pot preveni accidentele rutiere.
Astfel, 540 de elevi din clasele a III-a și a IV-a, din 9 localități rurale și mic urbane, au învățat reguli pentru deplasarea sigură pe drumurile publice și au înțeles necesitatea adoptării unei atitudini preventive. Cei mici au fost stimulați să își exprime liber propriile opinii cu privire la siguranța în trafic și să experimenteze diferite situații inspirate din viața de zi cu zi.
„Siguranța reprezintă unul dintre pilonii pe care se sprijină strategia companiei noastre, în special în ceea ce privește protejarea oamenilor și comunităților în care activăm, siguranța copiilor noștri fiind cu atât mai importantă cu cât ei reprezintă viitorul societății. În acest context, considerăm că rolul educației în procesul de formare al copiilor/elevilor este de importanță majoră, aceștia având oportunitatea de a învăța despre regulile de bază în circulație, dar și despre comportamentul/conduita preventivă ca pieton și participant la traficul rutier. Pentru realizarea acestui obiectiv pe termen lung avem nevoie de proiecte special create și dezvoltate. Așa s-a născut programul educațional Drum Sigur - ABCdar rutier, conceput și derulat într-un format simplu, atractiv și interactiv, astfel încât cei mici să acumuleze informațiile din plăcere și cu interes cât mai mare și având un grad mare de aplicabilitate", a declarat Alina Cristea, manager Dezvoltare Durabilă Holcim România.
Ajutați de învățători și de polițiști rutieri, elevii au devenit mai responsabili în ceea ce privește siguranța lor și a celorlalți pietoni, au învățat reguli care îi fac să fie siguri pe ei atunci când traversează o stradă nesemaforizată și au evaluat zonele cele mai predispuse la riscuri rutiere, în localitățile lor.
„Eu vin de mult timp neînsoțit la școală, iar mama mereu îmi zice să am grijă cum traversez. Acum am aflat că sunt mult mai multe pericole, dar, dacă știm regulile și suntem atenți, le putem evita", elev, clasa a IV-a, Școala Gimnazială Andrei Șaguna Turda
Proiectul s-a derulat în perioada octombrie 2015 - mai 2016, în localitățile Câmpulung, Cetățeni, Valea Mare-Pravăț, Stâlpeni, Stoenești (jud. Argeș), Aleșd (jud. Bihor), Turda (jud. Cluj), Tărtășești și Voinești (jud. Dâmbovița).
Ioana Moneanu & Loredana Poenaru
Despre Holcim România
Holcim (Romania) S.A. deţine două fabrici de ciment în Câmpulung şi Aleșd, o staţie de măcinare şi un terminal de ciment la Turda, 14 staţii ecologice de betoane, trei staţii de agregate, două staţii de lianţi speciali şi un terminal de ciment în Bucureşti. Holcim (Romania) S.A. are aproximativ 800 de angajați. Holcim România este membră a grupului LafargeHolcim, care s-a născut în urma fuziunii între egali dintre Lafarge și Holcim în 2015. Având peste 180 de ani de experiență combinată, Grupul rezultat în urma fuziunii își propune să intre într-o nouă eră de tehnologii și inovații de vârf în industria materialelor de construcții, pentru a face față provocărilor secolului 21.
Pentru mai multe informații, accesați www.holcim.ro  și www.facebook.com/holcimromania
Despre Junior Achievement România
Junior Achievement România este o organizație non-profit, având ca misiune dezvoltarea în România a programelor internaționale JA de educație economică, antreprenorială și financiară, de etică și responsabilitate socială, de sănătate și viață activă. 39 de țări din Europa și 123 de țări din toată lumea urmează programele JA. În România, acestea sunt urmate gratuit de peste 280.000 de elevi din 1.600 de școli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educației și Cercetării Științifice și datorită susținerii financiare din partea comunității de afaceri.
Web: www.jaromania.org | www.facebook.com/JuniorAchievementRO

 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:54:15 Ora de vară a Europei de Est