Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Conferința ,,Minoritățile și drepturile omului”

Joi, în Aula Albastră, a avut loc

Conferința ,,Minoritățile și drepturile omului”

Aula Albastră a Universității Agora a găzduit, joi, 9 iunie 2016, Conferința ,,Minoritățile și drepturile omului", ediția 2016, având ca protagoniști membri ai minorității slovace din România.

Conferința a fost deschisă de doamna conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, director al departamentului de Științe Sociale al Universității Agora,  director al Centrului Europe Direct, co-organizator al conferinței. Domnia sa a adresat un salut călduros invitaților și participanților din partea conducerii Universității Agora.
În prezidiu au luat loc domnul deputat Merka Adrian-Miroslav, președinte al Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România (UDSCR), moderator al conferinței, doamna conf. univ. dr. Gabriela Bologa, prorector al Universității Agora, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu și conf. univ. dr. Ioan Stan. Dintre invitații la conferință amintim: conf. univ. dr. Ștefan Herchi, de la Universitatea din Oradea, dl consilier Mihalcsak Bogdan, doamna profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte al Senatului Universității Agora, studenți și cadre didactice, oameni de cultură din cadrul comunității slovacilor din Bihor, precum și cadre militare în rezervă și retragere din structurile de siguranță națională: Petrean Ioan, Gabor Iosif, Demian Dumitru, Croitoru Dan și Vasile Creț.
Conferința a fost structurată pe două secțiuni: Minoritățile naționale - noi instrumente și reglementări de drept internațional și Comunitatea slovacă din România. În plenul conferinței s-au prezentat materiale foarte interesante, noutăți legate de respectarea principiilor dreptului internațional cu privire la protejarea dreptului minorităților transfrontaliere. Domnul președinte Merka Adrian-Miroslav, deputat în Parlamentul României, a prezentat în PowerPoint un material consistent și interesant cu tema ,,Statistica, politica și evoluția demografică a slovacilor din România", în care a prezentat prin date, informații și multe imagini evoluția comunității slovace pe teritoriul României, fiind bucuros să afirme toleranța de care dă dovadă poporul român față de minorități, constituindu-se astfel într-un exemplu pozitiv pentru toată Europa și nu numai. Domnia sa a mai subliniat relațiile de prietenie existente între statul român și statul slovac, dovadă fiind vizitele președintelui și primului ministru făcute în Slovacia. Poporul slovac nu a uitat jertfa de sânge a soldaților români pentru eliberarea Cehoslovaciei în cel de-al doilea război mondial (în noiembrie 1944 - mai 1945), ca dovadă că pe teritoriul actual al Slovaciei se află cel mai mare cimitir militar de război românesc la Zvolen, unde își dorm somnul de veci peste 11.000 de militari români, jertfa de sânge a armatei române pentru eliberarea Cehoslovaciei fiind de peste 60.000 de militari, morți, răniți și dispăruți. Referitor la statistica și evoluția demografică a slovacilor din România, domnul deputat a arătat că din păcate, numărul slovacilor este în scădere, dar nu numai în România.
Dintre comunicările prezentate dorim să mai  evidențiem comunicarea domnișoarei Burlou Nagy Cristina, studentă a Universității din Oradea, care s-a referit la ,,Istoria slovacilor din România" și comunicarea doamnei profesor Mihaleț Jarka, director al Liceului Teoretic ,,Jozef Kozacek" din Budoi, cu tema ,,Sistemul de învățământ slovac din România". Cu abilitățile omului de la catedră, devotat învățământului, slujirii școlii și profesiei, doamna director a prezentat situația învățământului implementat la liceul slovac prin proiecte educaționale locale și naționale; din păcate, numărul elevilor este în scădere, dar se fac eforturi ca învățământul să slujească intereselor elevilor și comunității, la cele mai înalte cote ale exigenței educaționale.
La finalul primei părți a reuniunii, doamna conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu a adresat mulțumiri distinșilor invitați și participanților, asigurându-i de tot respectul și considerația din partea conducerii Universității Agora.
Conf. univ. dr. Ioan Stan   
Foto: Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (87 de poze), accesați Galeria foto: Conferința ,,Minoritățile și drepturile omului”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:41:06 Ora de vară a Europei de Est