Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Conferința ,,Minoritățile și drepturile omului”

Joi, în Aula Albastră, a avut loc

Conferința ,,Minoritățile și drepturile omului”

Aula Albastră a Universității Agora a găzduit, joi, 9 iunie 2016, Conferința ,,Minoritățile și drepturile omului", ediția 2016, având ca protagoniști membri ai minorității slovace din România.

Conferința a fost deschisă de doamna conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, director al departamentului de Științe Sociale al Universității Agora,  director al Centrului Europe Direct, co-organizator al conferinței. Domnia sa a adresat un salut călduros invitaților și participanților din partea conducerii Universității Agora.
În prezidiu au luat loc domnul deputat Merka Adrian-Miroslav, președinte al Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România (UDSCR), moderator al conferinței, doamna conf. univ. dr. Gabriela Bologa, prorector al Universității Agora, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu și conf. univ. dr. Ioan Stan. Dintre invitații la conferință amintim: conf. univ. dr. Ștefan Herchi, de la Universitatea din Oradea, dl consilier Mihalcsak Bogdan, doamna profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte al Senatului Universității Agora, studenți și cadre didactice, oameni de cultură din cadrul comunității slovacilor din Bihor, precum și cadre militare în rezervă și retragere din structurile de siguranță națională: Petrean Ioan, Gabor Iosif, Demian Dumitru, Croitoru Dan și Vasile Creț.
Conferința a fost structurată pe două secțiuni: Minoritățile naționale - noi instrumente și reglementări de drept internațional și Comunitatea slovacă din România. În plenul conferinței s-au prezentat materiale foarte interesante, noutăți legate de respectarea principiilor dreptului internațional cu privire la protejarea dreptului minorităților transfrontaliere. Domnul președinte Merka Adrian-Miroslav, deputat în Parlamentul României, a prezentat în PowerPoint un material consistent și interesant cu tema ,,Statistica, politica și evoluția demografică a slovacilor din România", în care a prezentat prin date, informații și multe imagini evoluția comunității slovace pe teritoriul României, fiind bucuros să afirme toleranța de care dă dovadă poporul român față de minorități, constituindu-se astfel într-un exemplu pozitiv pentru toată Europa și nu numai. Domnia sa a mai subliniat relațiile de prietenie existente între statul român și statul slovac, dovadă fiind vizitele președintelui și primului ministru făcute în Slovacia. Poporul slovac nu a uitat jertfa de sânge a soldaților români pentru eliberarea Cehoslovaciei în cel de-al doilea război mondial (în noiembrie 1944 - mai 1945), ca dovadă că pe teritoriul actual al Slovaciei se află cel mai mare cimitir militar de război românesc la Zvolen, unde își dorm somnul de veci peste 11.000 de militari români, jertfa de sânge a armatei române pentru eliberarea Cehoslovaciei fiind de peste 60.000 de militari, morți, răniți și dispăruți. Referitor la statistica și evoluția demografică a slovacilor din România, domnul deputat a arătat că din păcate, numărul slovacilor este în scădere, dar nu numai în România.
Dintre comunicările prezentate dorim să mai  evidențiem comunicarea domnișoarei Burlou Nagy Cristina, studentă a Universității din Oradea, care s-a referit la ,,Istoria slovacilor din România" și comunicarea doamnei profesor Mihaleț Jarka, director al Liceului Teoretic ,,Jozef Kozacek" din Budoi, cu tema ,,Sistemul de învățământ slovac din România". Cu abilitățile omului de la catedră, devotat învățământului, slujirii școlii și profesiei, doamna director a prezentat situația învățământului implementat la liceul slovac prin proiecte educaționale locale și naționale; din păcate, numărul elevilor este în scădere, dar se fac eforturi ca învățământul să slujească intereselor elevilor și comunității, la cele mai înalte cote ale exigenței educaționale.
La finalul primei părți a reuniunii, doamna conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu a adresat mulțumiri distinșilor invitați și participanților, asigurându-i de tot respectul și considerația din partea conducerii Universității Agora.
Conf. univ. dr. Ioan Stan   
Foto: Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (87 de poze), accesați Galeria foto: Conferința ,,Minoritățile și drepturile omului”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:00:07 Ora standard a Europei de Est