Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Festivalul Zilele Cetății, în haine medievale

În perioada 29 iunie - 3 iulie,

Festivalul Zilele Cetății, în haine medievale

Suspendat în ultimii ani din cauza lucrărilor de reabilitare a Cetății Oradea, festivalul Zilele Cetății revine în atenţia publicului.

Primăria Oradea  și Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (APTOR) organizează din nou, în acest an, în perioada 29 iunie - 3 iulie, Zilele Cetății Oradea.
Detalii legate de acest eveniment au fost prezentate de către Mihai Jurcă, directorul APTOR și de către Gabriela Arghiroiu, șef serviciu management Cetatea Oradea.
Mihai Jurcă a subliniat că, față de celelalte evenimente organizate recent în cetate, festivalul Zilele Cetății diferă datorită temei și specificului medieval, evenimentul având ca obiectiv principal ca ,,Cetatea Oradea să aibă în aceste zile un alt aer față de cel obișnuit, și anume un aer medieval".
În cadrul festivalului vor fi organizate ateliere meșteșugărești, ateliere pentru copii, produse meșteșugărești, bătălii medievale, teatru, jonglerii cu foc, concerte, expoziții şi evenimente care vor face mai vizuală istoria cetății.
De 1 iulie, cu ocazia deschiderii oficiale a evenimentului, se va desfăşura o paradă a trupelor medievale pe tronsonul Str. Republicii - Piața Unirii - Parcul 1 Decembrie - Cetatea Oradea.
În ceea ce privește concertele, pe scenele amenajate în Cetatea, publicul îi va putea asculta pe Dan Andrei Aldea și invitații săi, pe Marian Filip și trupa Taxi, iar duminică, 3 iulie, vor intra pe scenă trupa NOR și Baby Elvis.
După concertele live organizate în fiecare seară, vor avea loc spectacole de lasere şi jonglerii cu focul.
Orădenii sunt aşteptaţi de asemenea după lăsarea serii, la ora 21.30, la proiecţii 3D pe pereţii corpului A, dedicate istoriei oraşului Oradea şi cetăţii.
Dna Arghiroiu a accentuat faptul că în Cetate vor fi deschise și o serie de expoziții interesante cu ocazia acestui eveniment. Astfel, se va putea vizita Muzeul Pâinii, deschis până în 3 iulie, o expoziție de marame în corpul C, expoziția „Note, lumini și amprente. Documente muzicale unice inedite din arhiva familiei Thurzo" în corpul A, precum și expoziții ale Facultății de Muzică și Arte din Oradea.
„Elementul de noutate al festivalului este faptul că, pentru a asigura o atmosferă medievală, peste 150 de persoane îmbrăcate în costume medievale se vor plimba în aceste zile în Cetate, iar festivalul din 30 iunie va fi anunțat și de un toboșar în mai multe locații din oraș. Invităm cu această ocazie toți orădenii și turiștii să ne viziteze și să retrăiască istoria acestei cetăţi", a anunțat Mihai Jurca. (B.P.)
 
 Program Zilele Cetăţii
29 iunie - Miercuri
Ora 17.00 - Expoziţie „Muzeul Pâinii"- corpul H (deschisă până în 3 iulie)
Ora 17.00 - 19.00 - Tir cu arcul Asociaţia Redpoint - spate Corpul H
Ora 17.00 - 19.00 - Ateliere de creaţie pentru copii, jocuri - corpul I-L
Ora 18.00 - Expoziţie de marame - corpul C (deschisă până în 3 iulie)
Ora 18.00 - Vernisaj „ALEG . E 7" - corpul M (deschisă până în 3 iulie)
 30 iunie - Joi
Ora 14.30 - Expoziţie triptic „Note, lumini şi amprente. Documente muzicale unice inedite din arhiva familiei Thurzo" - corpul A (deschisă până în 3 iulie)
Ora 15.00 - Concert de pian Thurzo Zoltan - corpul A
Ora 17.00 - 18.00 - Teatru pentru copii - Teatrul Szigligeti/Trupa Liliput - Teatrul de
Vară (lb. maghiară)
Ora 17.00 - 19.00 - Tir cu arcul Asociaţia Redpoint - spate Corpul H
Ora 17.00 - 19.00 - Ateliere de creaţie pentru copii, jocuri - corpul I-L
 1 iulie - Vineri
Ora 10.00 - 20.00 - Demonstraţii de meşteşuguri tradiţionale - Ateliere meşteşugăreşti pentru copii - Corp K
Ora 10.00 - 20.00 - Demonstraţii Tabere medievale - Curtea Castelului şi Bastionul Bethlen
Ora 16.00 - 17.00 Teatru medieval „Osândirea lui Prometeu" - scenă curtea castelului
Ora 17.00 - Expoziţie pictură „Atelier deschis" - Corpul A (deschisă până în 3 iulie)
Ora 17.00 - 18.00 - Parada de prezentare şi deschidere oficială a manifestărilor din cadrul Zilelor Cetăţii Oradea 2016, pe traseul: Platoul din faţa Magazinului Crişul - Strada Republicii (Pietonală) - Piaţa Unirii - Str. Independenţei - Parcul 1 Decembrie - Cetatea Oradea
Ora 17.00 - 20.00 - Concert de muzică medievală şi tradiţională: grupurileTruverii, Hunia di Cantores, Lupus Dacus - incinta cetăţii
Ora 18.00 - 19.00 - Concurs de lupte medievale full-contact - Prima incintă a cetăţii
Ora 18.00 - Expoziţie de design - Facultatea de Muzică şi Arte - Corpul A
Ora 19.00 - 20.00 - Concert cvartet de coarde ProArt - corpul E, etajul 1
Ora 20.00 - 23.00 - Concert pe scena mare - Dan Andrei Aldea + invitaţii
(Speak Floyd, Călin Pop)
Ora 23.00 - 24.00 - Spectacol de jonglerii cu foc - trupa FIRE DREAM

2 iulie - Sâmbătă
Ora 10.00 - 12.00 - Ateliere de dansuri medievale, muzică medievală, pictură pe faţă, jocuri medievale, jonglerii - faţă Corpul A
Ora 10.00 - 12.00 - Tir cu arcul - Lupii din pustă - spate Corpul H
Ora 10.00 - 20.00 - Demonstraţii de meşteşuguri tradiţionale.
- Ateliere meşteşugăreşti pentru copii - Corp K
Ora 10.00 - 20.00 - Demonstraţii Tabere medievale - Curtea Castelului şi Bastionul Bethlen
Ora 11.00 - 12.00 - Teatru copii - Asociaţia Trendart - Teatrul de Vară
Ora 15.00 - 20.00 - Concursul „Medieval Strong Man" - incinta cetăţii
Ora 16.00 - 17.00 - Teatru medieval „Aventurile căpitanului Spaventi" - scena din curtea castelului
Ora 16.00 - 20.00 - Concurs de lupte medievale full-contact - Prima incintă a cetăţii
Ora 19.00 - 20.00 - Bătălie - „Cucerirea podului cetăţii" - Podul de acces cetate şi Şanţ latura de vest
Ora 20.00 - 23.00 - Concert pe scena mare
- Concert de muzică country Marian Filip
- Concert trupa VUNK
Ora 23.00 - 23.15 - Proiecţie istoria Cetăţii Oradea - faţada corp A
Ora 23.00 - 24.00 - Spectacol de jonglerii cu foc - Trupa FIRE DREAM

3 iulie - Duminică
Ora 10.00 - 12.00 - Ateliere de dansuri medievale, muzică medievală, pictură pe faţă, jocuri medievale, jonglerii - faţă Corpul A
Ora 10.00 - 20.00 - Demonstraţii de meşteşuguri tradiţionale - Ateliere meşteşugăreşti pentru copii - Corpul K
Ora 10.00 - 12.00 - Tir cu arcul - Lupii din pustă - spate Corpul H
Ora 10.00 - 20.00 - Demonstraţii Tabere medievale - Curtea Castelului şi Bastionul Bethlen
Ora 12.00 - 13.00 - Teatru copii - D'ale lui Păcală. Poveşti cu Păcală şi surorile sale - spectacol interactiv pentru copii - Teatrul de Vară
Ora 16.00 - 17.00 - Teatru medieval „Căsătorie cu de-a sila" - curtea castelului
Ora 17.00 - 18.00 - Bătălie „Asediul Cetăţii" - Poarta de Vest şi Curtina spre Bethlen
Ora 20.00 - 23.00 - Concert pe scena mare
- Concert trupa N.O.R.
- Concert trupa Baby Elvis
Ora 23.00 - 24.00 - Spectacol de lasere şi jonglerii cu foc - trupa Hypnosis

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 16:32:10 Ora de vară a Europei de Est