Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Serbarea și premierea, la Scorilo

Elevii clasei a IV-a C au decis

Serbarea și premierea, la Scorilo

Pentru serbarea de sfârșit de an și de ciclu, elevii clasei a IV-a C de la Școala Gimnazială ,,Dacia" din Oradea au ales un local intim în care să se simtă în largul lor, la Scorilo.

Cochet și încântător, localul i-a găzduit într-o atmosferă familială pe cei 30 de elevi ai doamnei profesor Florica Hava, părinți, bunici, frați și invitați, toți emoționați de momentele despărțirii, pregătite special pentru a impresiona și exploata corzile sensibile.
După patru ani împreună, doamna profesor a avut materie primă suficientă despre fiecare pentru a personaliza și individualiza mesajul, așa încât fiecare s-a simțit bine încondeiat într-ale sale trăsături particulare. Ca o mănușă a venit apoi momentul de suflet susținut de artiștii clasei, în cor, pe grupe și individual, de soliștii vedetă ai clasei, Paula Doboș și Ionuț Darian Gal. Mesajul artistic a fost general, dar între obiectele și disciplinele de învățământ regină a fost istoria - ,,cea dintâi carte a unei nații". Și premierea a avut farmecul ei dat de diplomele de merit şi cărţile-premiu, de răvașele-dedicație, cutiuța cu amintiri (lada lor de zestre) și contactul cu primul lor test (dat la intrarea în clasa I) care i-a surprins în unanimitate pe absolvenți. ,,Chiar de la acest stadiu am pornit în urmă cu patru ani?" s-au întrebat unii mai neliniștiți. Bunicii care își petrecuseră nepoții în fiecare dimineață până în sala de clasă, preț de câțiva ani, pot să certifice cât au fost îngerașii de scumpi și de nevinovați la intrarea în clasa întâi. Patru familii nu au dorit să rupă tradiția și să schimbe clasa și învățătoarea sub nicio formă. Prietenii știu de ce. Cum să dai cu piciorul unui noroc care le-a ieșit în cale fraților lor mai mari? Așa se face că după Bărbănțan Antonia a venit și Bărbănțan Răzvan, fratele său, tot în clasa doamnei profesor Florica Hava, la fel și Faur Sergiu și Carina, Rațiu Anamaria și Andrei, Malița Dragoș și Răzvan. Are mult lipici doamna învățătoare, multă știință de carte, dragoste de copii și de profesie și încă multe altele care o fac îndrăgită, iubită și respectată. Diplomele și coronițele i-au înflăcărat pe absolvenți, iar mulțumirile adresate părinților și bunicilor i-au mișcat, recunoscând că nu sunt gratuități exprimate din vârful limbii.
Albumul și placheta, dar și tortul - surprizele absolvenților
Albumul a surprins-o enorm pe doamna învățătoare prin mesajul dintru început, meșteșugit exprimat, plus bogăția de imagini imortalizate de-a lungul celor patru ani de școală. Niște părinți de calitate și implicați au dorit să rămână în istorie, drept vrednici până la capăt de investiția făcută în odraslele lor; albumul chiar este fără greș și te lasă fără grai, iar tortul magnific a contabilizat toate numele absolvenților, alături de doamna învățătoare.
Una peste alta, la așa clasă de campioni, așa părinți destoinici, atenți și inimoși, în oglindă, față în față cu un apostol al devenirii primarilor, care i-a înnobilat oferindu-le cheia succesului în gimnaziu.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Serbarea și premierea, la Scorilo.  

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:52:29 Ora de vară a Europei de Est