Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Serbarea și premierea, la Scorilo

Elevii clasei a IV-a C au decis

Serbarea și premierea, la Scorilo

Pentru serbarea de sfârșit de an și de ciclu, elevii clasei a IV-a C de la Școala Gimnazială ,,Dacia" din Oradea au ales un local intim în care să se simtă în largul lor, la Scorilo.

Cochet și încântător, localul i-a găzduit într-o atmosferă familială pe cei 30 de elevi ai doamnei profesor Florica Hava, părinți, bunici, frați și invitați, toți emoționați de momentele despărțirii, pregătite special pentru a impresiona și exploata corzile sensibile.
După patru ani împreună, doamna profesor a avut materie primă suficientă despre fiecare pentru a personaliza și individualiza mesajul, așa încât fiecare s-a simțit bine încondeiat într-ale sale trăsături particulare. Ca o mănușă a venit apoi momentul de suflet susținut de artiștii clasei, în cor, pe grupe și individual, de soliștii vedetă ai clasei, Paula Doboș și Ionuț Darian Gal. Mesajul artistic a fost general, dar între obiectele și disciplinele de învățământ regină a fost istoria - ,,cea dintâi carte a unei nații". Și premierea a avut farmecul ei dat de diplomele de merit şi cărţile-premiu, de răvașele-dedicație, cutiuța cu amintiri (lada lor de zestre) și contactul cu primul lor test (dat la intrarea în clasa I) care i-a surprins în unanimitate pe absolvenți. ,,Chiar de la acest stadiu am pornit în urmă cu patru ani?" s-au întrebat unii mai neliniștiți. Bunicii care își petrecuseră nepoții în fiecare dimineață până în sala de clasă, preț de câțiva ani, pot să certifice cât au fost îngerașii de scumpi și de nevinovați la intrarea în clasa întâi. Patru familii nu au dorit să rupă tradiția și să schimbe clasa și învățătoarea sub nicio formă. Prietenii știu de ce. Cum să dai cu piciorul unui noroc care le-a ieșit în cale fraților lor mai mari? Așa se face că după Bărbănțan Antonia a venit și Bărbănțan Răzvan, fratele său, tot în clasa doamnei profesor Florica Hava, la fel și Faur Sergiu și Carina, Rațiu Anamaria și Andrei, Malița Dragoș și Răzvan. Are mult lipici doamna învățătoare, multă știință de carte, dragoste de copii și de profesie și încă multe altele care o fac îndrăgită, iubită și respectată. Diplomele și coronițele i-au înflăcărat pe absolvenți, iar mulțumirile adresate părinților și bunicilor i-au mișcat, recunoscând că nu sunt gratuități exprimate din vârful limbii.
Albumul și placheta, dar și tortul - surprizele absolvenților
Albumul a surprins-o enorm pe doamna învățătoare prin mesajul dintru început, meșteșugit exprimat, plus bogăția de imagini imortalizate de-a lungul celor patru ani de școală. Niște părinți de calitate și implicați au dorit să rămână în istorie, drept vrednici până la capăt de investiția făcută în odraslele lor; albumul chiar este fără greș și te lasă fără grai, iar tortul magnific a contabilizat toate numele absolvenților, alături de doamna învățătoare.
Una peste alta, la așa clasă de campioni, așa părinți destoinici, atenți și inimoși, în oglindă, față în față cu un apostol al devenirii primarilor, care i-a înnobilat oferindu-le cheia succesului în gimnaziu.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Serbarea și premierea, la Scorilo.  

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:53:23 Ora standard a Europei de Est