Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

„Școala din Apateu nu a arătat niciodată ca în prezent”

În comuna Nojorid funcționează două școli cu personalitate juridică, la Nojorid și Leș

„Școala din Apateu nu a arătat niciodată ca în prezent”

„Am schimbat tot mobilierul vechi din sălile de clasă. Toate sunt paluxate. Sălile de la școala și grădinița din Apateu au fost zugrăvite, după ce, în primăvară, au fost montate geamuri și uși termopan”, ne declară directorul Școlii din Nojorid, prof. Mihai Pop

 Noul director nu dorește să se împăneze cu realizările altora, le recunoaște și le apreciază, iar noi le-am consemnat anterior, dar nici dumnealui nu e nou în școala pe care o „păstorește”, unde lucrează din 1980, ca profesor de istorie.
În cadrul școlii cu personalitate juridică din Nojorid funcționează cele trei școli și grădinițe, din Livada, Apateu și Nojorid, cu 250 de elevi și circa 100 de preșcolari.
În Apateul Nojoridului nu am fost niciodată, în Apateul din Ungaria am ajuns la finele anului școlar trecut. Prin urmare, am insistat să vizităm școala și grădinița din Apateu, care funcționează în același local, situat vizavi de biserică.
Încă de la poartă am fost luați în primire de femeia de serviciu (Domnica Sas) și o vecină de școală, Floare Lup, ambele vorbărețe și bucuroase de oaspeți.
„Numai ce ați ajuns și la noi, în „orașul fără gânduri, uitat de lume”, cum îi spun consătenii noștri, satului Apateu, pe unde nu calcă multă lume și unde nu se întâmplă nimic”. Cu aceste vorbe de duh suntem întâmpinați de femeia de serviciu, iar vecina ne avertizează: „Școala din Apateu nu a arătat niciodată ca în prezent, așa aranjată și zugrăvită, cu termopane ca la oraș. Și eu am învățat în această școală, în anii ’60. Eram deja în clasa a IV-a. Celelalte clase le-am prins în localul căminului cultural, ajuns amu ca vai de el!”
Aveam să aflăm apoi de la domnul director că din această toamnă, la școala cu patru clase simultane și grădinița cu o singură grupă din Apateu au fost repartizate două surioare, Delia și Nicoleta Pop, pe care s-a întâmplat să le cunoaștem la întoarcere la școala de la centru.
Proiecte, la început de drum
„Noi suntem de loc din Păgaia, dar vrem să lucrăm în comuna Nojorid. Chiar am fost la domnul primar și i-am spus că mă mut aici dacă-mi dă loc de casă, așa cum face primarul din Sântandrei, care dă  teren în suprafață de 500 de metri pătrați tinerilor care se căsătoresc. Mi-a promis că o să ridice problema în consiliul local”, ne-a spus Delia, o tânără isteață, cu minte ageră, un spirit practic, întreprinzător. Ea a lucrat la Școala din Tilecuș, iar Nicoleta, la Grădinița din Boianu Mare. Până se vor stabili în comună, vor face naveta cu Dacia personală (condusă de Delia).
Și la școală, Delia visează să înfăptuiască multe. Rămâne să vedem cât o va ține elanul.
Apropo de proiecte, domnul director, Mihai Pop, și-a propus betonarea și asfaltarea curților de la școlile din Nojorid și Livada, și grădiniță cu program prelungit, în ideea că va reuși să construiască încă două săli și o bucătărie, pe lângă localul existent sau, într-o altă variantă, un local nou pentru grădiniță, actuala clădire devenind CDI (centru de documentare și informare).
Ov. Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Școala din Apateu nu a arătat niciodată ca în prezent”.

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 16:52:30 Ora standard a Europei de Est