Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Pentru o vacanţă de vară în siguranţă

Poliţiştii de prevenire bihoreni sunt alături de cetăţeni,

Pentru o vacanţă de vară în siguranţă

Siguranța elevilor în mediul școlar, dar și în vacanța de vară, este o prioritate a poliţiştilor de prevenire bihoreni.

În cursul lunii iunie 2016, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii alături de polițiștii de proximitate din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor au derulat o serie de activităţi preventive în instituţii şcolare din județul Bihor, pentru a preveni delincvența juvenilă și victimizarea minorilor.
Prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor este un segment al prevenirii criminalităţii care necesită o atenţie deosebită, având în vedere faptul că tinerii pot cădea cu uşurinţă în capcana infracţionalităţii, mai cu seamă datorită caracteristicilor vârstei, teribilismului şi dorinţei de a gusta noul la orice pas.
În acest context, poliţiştii bihoreni au derulat o serie de activităţi în cadrul campaniilor  preventive „Unde-i lege, nu-i tocmeală!", „Siguranţă de nota 10", „Un antidot al violenţei", „Siguranţă pe Internet" și în cadrul campaniei „Și tu poți deveni polițist".
Poliţiştii de prevenire bihoreni au organizat întâlniri cu grupuri de elevi din ciclul primar, gimnazial, liceal și cu preșcolari, pe teme de interes precum siguranţa pe Internet, cu accent pe avantajele acestuia, pericolele şi riscurile mediului virtual.
Astfel de acțiuni au fost organizate împreună cu elevii de la şcolile gimnaziale „Ioan Slavici", „Octavian Goga" şi „Oltea Doamna", la liceele teoretice „Onisifor Ghibu", „Lucian Blaga" şi „Ady Endre", Liceul Teologic Romano-Catolic „Szent Laszlo" și la Grupul Școlar Agroindustrial „Tamasi Aron" din Borș.
Având în vedere apropierea vacanței de vară a elevilor, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au făcut o serie de recomandări preventive cu privire la siguranţa bunurilor personale, prin  prezentarea unor cazuri de victimizare, fiind dezbătuţi, totodată, factorii favorizanţi şi măsurile de prevenire pe mai multe categorii de furturi: din buzunare, din locuinţe, din autoturisme, furturile de telefoane mobile etc.
Educația rutieră a fost o altă temă intens dezbătută de polițiști cu copiii. Pe parcursul desfăşurării activităţilor au fost proiectate filme cu mesaje educativ - preventive, pentru a conştientiza copiii şi a contribui la dezvoltarea unui comportament preventiv. De asemenea, poliţiştii bihoreni au distribuit pliante, broşuri şi alte materiale cu mesaj preventiv.
Poliţiştii bihoreni, alături de cetăţeni pe parcursul sezonului estival
Totodată, pe parcursul lunii iunie, polițiștii de prevenire bihoreni au acționat în cadrul centrelor multifuncţionale pentru persoane de vârsta a treia din Municipiul Oradea şi în alte locuri intens circulate în sezonul estival, precum parcuri și centre comerciale, pentru a preveni furturile din buzunare, genţi şi din locurile de petrecere a timpului liber, tâlhăriile şi furturile din locuinţe sau din autoturisme.
În cadrul întâlnirilor desfăşurate cu cetăţenii în locaţiile cu un aflux mare de public, poliţiştii bihoreni au transmis recomandări preventive şi au distribuit materiale preventive pentru informarea şi conştientizarea opiniei publice asupra factorilor favorizanţi victimizării şi a măsurilor preventive ce trebuie adoptate pentru a preveni furturile.
Materialele preventive distribuite au fost realizate în cadrul campaniilor „Atenţie la hoţii din buzunare", „Infractorii te pot cunoaşte mai bine decât crezi" şi în cadrul campaniei „Neglijenţa, invitaţie deschisă la furt".
În perioada imediat următoare, poliţiştii bihoreni vor continua acțiunile preventive în locuri preferate de cetățeni pentru petrecerea timpului liber, ștranduri, parcuri, pentru a-i conștientiza cu privire la importanța conduitei preventive și pe perioada vacanței sau concediului.
Comisar-şef de poliţie Ioana Indrieş,
Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul I.P.J. Bihor
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Pentru o vacanţă de vară în siguranţă.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:07:33 Ora standard a Europei de Est