Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Primarul Ilie Bolojan a prezentat principalele investiţii pe care le va derula Primăria Oradea

Marți,

Primarul Ilie Bolojan a prezentat principalele investiţii pe care le va derula Primăria Oradea

Primarul Ilie Bolojan a susţinut marți, 14 iunie 2016, o conferinţă de presă în care a trecut în revistă principalele investiţii pe care le va derula în continuare Primăria Oradea, precizând şi stadiul în care se află unele dintre proiectele începute anterior.

Continuă reabilitarea pe bani europeni a magistralelor şi punctelor termice
Un proiect foarte important în perioada următoare, finanţat din bani europeni prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020, este cel de a reabilita în continuare reţelele de termoficare şi punctele termice din Oradea. Vineri, s-a publicat ghidul în baza căruia Oradea poate să depună cereri de finanţare.
,,În perioada următoare vom revizui analiza cost-beneficiu, pentru că se impune actualizarea tuturor datelor din acest proiect. Sper ca la finalul lunii iulie, dacă nu vor exista niciun fel de probleme, vom putea semna contractul de finanţare pe acest program. Noi ţintim o sumă de aproximativ 50 milioane de euro. Primul contract pe care îl avem deja semnat este pentru a înlocui cca 24 km de magistrale. Contractul este încheiat cu firma Energomontaj şi este în valoare de cca 20 milioane euro. Acesta va fi primul proiect european pe care îl vom începe în perioada nouă de finanţare", a spus primarul Ilie Bolojan.
Un alt obiectiv important: legarea Oradiei la viitoarea autostradă
Un alt proiect european derulat tot prin Programul Operaţional Infrastructura Mare este legătura oraşului Oradea cu viitoarea autostradă. Primăria are încheiat un contract pentru realizarea integrală a acestui studiu de fezabilitate pe o lungime de 19,5 km, pentru o legătură cu 4 benzi, cu profil de drum expres, plecând de la giraţia de pe Calea Sântandreiului, cu un pod nou peste Crişul Repede, apoi un pasaj peste Şoseaua Borşului  şi cu alte pasaje peste calea ferată şi peste alte intersecţii până la nodul rutier de la Biharia, unde ar urma să facă joncţiunea cu autostrada.
,,Noi încercăm să derulăm acest proiect în paralel cu lucrările de la autostradă. Important este că este cuprins în masterplanul de transport şi că are finanţarea asigurată prin Programul Operaţional Infrastructura Mare. Estimăm că undeva în cursul lunii septembrie vom putea preda toată documentaţia. Acest studiu este executat de firma Search Corporation, pe un contract de aproximativ 60.000 euro (+TVA). Sperăm că în luna septembrie să-l putem preda Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, astfel încât la primăvara anului viitor să poată începe lucrările la acest drum de legătură. Valoare estimată este de cca 85 milioane euro, urmând să colaborăm cu CNADNR pe partea de exproprieri a terenurilor aflate pe acest traseu", a spus primarul Ilie Bolojan.
Oradea, printre primele cinci oraşe din România care vor avea terminal intermodal
Un alt proiect important este cel al terminalului intermodal. În total sunt cinci oraşe din România cuprinse cu sume de bani pentru aceste terminale intermodale: e vorba de Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Bacău şi Oradea. Oradea are estimaţi cca 20 milioane de euro.
Primarul Ilie Bolojan a venit cu noutăţi şi în privinţa continuării drumului expres pe porţiunea din zona remizei CFR: ,,Vă pot informa că am avut discuţii cu ministrul Transporturilor. Avem promisiunea ministerului că se va face acest transfer de amplasament, că vom putea prelua acest amplasament de 600 m din zona remizei CFR, în aşa fel încât odată cu începerea şcolii, drumul expres să fie deschis în întregime circulaţiei şi să existe o legătură pe linie dreaptă între Str. Ecaterina Teodoroiu şi Str. Bihorului".
Trei blocuri ANL vor fi construite pe Calea Aradului
O altă investiţie importantă care se va derula în Oradea va fi construcţia a trei blocuri ANL la ieşirea din Oradea, pe Calea Aradului, după Pârâul Peţea. Săptămâna trecută s-a finalizat procedura de licitaţie pentru construirea acestor blocuri ANL, iar execuţia lor va fi realizată în doi ani.
În ceea ce priveşte continuarea reabilitării clădirilor, strada Vasile Alecsandri va fi o prioritate pentru Primăria Oradea. Intenţia municipalităţii este ca până în primăvara anului viitor sau cel târziu vara următoare, toate cele 18 imobile de pe Str. Vasile Alecsandri să fie reabilitate printr-un parteneriat cu proprietarii. Primăria se va ocupa de pavarea străzii şi transformarea ei în arteră pietonală.
Totodată, continuă lucrările de reabilitare a imobilelor Apollo, Stern, Moskovici Miksa şi clădirea Episcopiei Ortodoxe, iar în ceea ce priveşte clădirile Colegiului Mihai Eminescu şi a Casei Darvas - La Roche, Primăria Oradea pregăteşte documentaţia pentru o finanţare europeană.(B.P.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:41:20 Ora standard a Europei de Est