Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Primarul Ilie Bolojan a prezentat principalele investiţii pe care le va derula Primăria Oradea

Marți,

Primarul Ilie Bolojan a prezentat principalele investiţii pe care le va derula Primăria Oradea

Primarul Ilie Bolojan a susţinut marți, 14 iunie 2016, o conferinţă de presă în care a trecut în revistă principalele investiţii pe care le va derula în continuare Primăria Oradea, precizând şi stadiul în care se află unele dintre proiectele începute anterior.

Continuă reabilitarea pe bani europeni a magistralelor şi punctelor termice
Un proiect foarte important în perioada următoare, finanţat din bani europeni prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020, este cel de a reabilita în continuare reţelele de termoficare şi punctele termice din Oradea. Vineri, s-a publicat ghidul în baza căruia Oradea poate să depună cereri de finanţare.
,,În perioada următoare vom revizui analiza cost-beneficiu, pentru că se impune actualizarea tuturor datelor din acest proiect. Sper ca la finalul lunii iulie, dacă nu vor exista niciun fel de probleme, vom putea semna contractul de finanţare pe acest program. Noi ţintim o sumă de aproximativ 50 milioane de euro. Primul contract pe care îl avem deja semnat este pentru a înlocui cca 24 km de magistrale. Contractul este încheiat cu firma Energomontaj şi este în valoare de cca 20 milioane euro. Acesta va fi primul proiect european pe care îl vom începe în perioada nouă de finanţare", a spus primarul Ilie Bolojan.
Un alt obiectiv important: legarea Oradiei la viitoarea autostradă
Un alt proiect european derulat tot prin Programul Operaţional Infrastructura Mare este legătura oraşului Oradea cu viitoarea autostradă. Primăria are încheiat un contract pentru realizarea integrală a acestui studiu de fezabilitate pe o lungime de 19,5 km, pentru o legătură cu 4 benzi, cu profil de drum expres, plecând de la giraţia de pe Calea Sântandreiului, cu un pod nou peste Crişul Repede, apoi un pasaj peste Şoseaua Borşului  şi cu alte pasaje peste calea ferată şi peste alte intersecţii până la nodul rutier de la Biharia, unde ar urma să facă joncţiunea cu autostrada.
,,Noi încercăm să derulăm acest proiect în paralel cu lucrările de la autostradă. Important este că este cuprins în masterplanul de transport şi că are finanţarea asigurată prin Programul Operaţional Infrastructura Mare. Estimăm că undeva în cursul lunii septembrie vom putea preda toată documentaţia. Acest studiu este executat de firma Search Corporation, pe un contract de aproximativ 60.000 euro (+TVA). Sperăm că în luna septembrie să-l putem preda Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, astfel încât la primăvara anului viitor să poată începe lucrările la acest drum de legătură. Valoare estimată este de cca 85 milioane euro, urmând să colaborăm cu CNADNR pe partea de exproprieri a terenurilor aflate pe acest traseu", a spus primarul Ilie Bolojan.
Oradea, printre primele cinci oraşe din România care vor avea terminal intermodal
Un alt proiect important este cel al terminalului intermodal. În total sunt cinci oraşe din România cuprinse cu sume de bani pentru aceste terminale intermodale: e vorba de Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Bacău şi Oradea. Oradea are estimaţi cca 20 milioane de euro.
Primarul Ilie Bolojan a venit cu noutăţi şi în privinţa continuării drumului expres pe porţiunea din zona remizei CFR: ,,Vă pot informa că am avut discuţii cu ministrul Transporturilor. Avem promisiunea ministerului că se va face acest transfer de amplasament, că vom putea prelua acest amplasament de 600 m din zona remizei CFR, în aşa fel încât odată cu începerea şcolii, drumul expres să fie deschis în întregime circulaţiei şi să existe o legătură pe linie dreaptă între Str. Ecaterina Teodoroiu şi Str. Bihorului".
Trei blocuri ANL vor fi construite pe Calea Aradului
O altă investiţie importantă care se va derula în Oradea va fi construcţia a trei blocuri ANL la ieşirea din Oradea, pe Calea Aradului, după Pârâul Peţea. Săptămâna trecută s-a finalizat procedura de licitaţie pentru construirea acestor blocuri ANL, iar execuţia lor va fi realizată în doi ani.
În ceea ce priveşte continuarea reabilitării clădirilor, strada Vasile Alecsandri va fi o prioritate pentru Primăria Oradea. Intenţia municipalităţii este ca până în primăvara anului viitor sau cel târziu vara următoare, toate cele 18 imobile de pe Str. Vasile Alecsandri să fie reabilitate printr-un parteneriat cu proprietarii. Primăria se va ocupa de pavarea străzii şi transformarea ei în arteră pietonală.
Totodată, continuă lucrările de reabilitare a imobilelor Apollo, Stern, Moskovici Miksa şi clădirea Episcopiei Ortodoxe, iar în ceea ce priveşte clădirile Colegiului Mihai Eminescu şi a Casei Darvas - La Roche, Primăria Oradea pregăteşte documentaţia pentru o finanţare europeană.(B.P.)

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 16:24:19 Ora de vară a Europei de Est