Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Al IX-lea Congres al Societății Naționale de Neurologie și Psihiatrie

În 10-14 septembrie, la Hotel „Internațional” din Băile Felix

Al IX-lea Congres al Societății Naționale de Neurologie și Psihiatrie

Societatea Națională de Neurologie și Psihiatrie a Copilului și Adolescentului din România organizează la Hotel "Internațional" din Băile Felix al IX-lea Congres, în perioada 10 - 14 septembrie 2008.

Dezbateri despre tratamentul în ADHD
*ADHD afecteaza 3-7% din copiii de vârstă școlară, zi de zi, 24h/24
*Lipsa diagnosticului și tratamentului precoce în cazul ADHD poate duce la consecințe mult mai grave la maturitate
Temele principale ale Congresului
*Manifestari neurologice în bolile psihice
*Manifestari psihice în bolile neurologice
*Tulburări depresive în copilărie și adolescență
*Patologia neurologică a copilăriei mici
Pe 11 septembrie, a avut loc o dezbatere care a actualizat  informațiile cu privire la tratamentul în ADHD (domeniul psihiatriei pediatrice), din diverse perspective: eficiența psihoterapiei vs. medicației non-stimulante, intervenția terapeutică, principii de terapie cognitiv comportamentală.
Congresul din 2008 aduce împreună specialiști din psihiatrie și neurologie pediatrică. Ei vor aborda teme de graniță ale celor două specialități.
„ADHD a devenit în urma campaniei SNPCAR, sprijinită de Eli Lilly, un sindrom recunoscut de publicul larg, ceea ce permite specialiștilor să poată lua măsuri de prevenție în sănătatea mentală a copilului și adolescentului. Trebuie avut în vedere că ADHD poate sta la baza unor deviații comportamentale ulterioare (delincvență, agresivitate, dependență de substanțe, abandon școlar), iar în unele cazuri mai grave se instituie tratamente medicamentoase”, afirma prof. dr. Mircea Tiberiu, președintele Societății Naționale de Neurologie și Psihiatrie a Copilului și Adolescentului din România.
Prelegerile sunt susținute atât de către specialiști în psihiatria pediatrică, cât și de invitați străini, cercetători ai centrului pentru epilepsie din Kehl-Kork (Germania) care colaborează constant cu echipele din România.
Tratamentul ADHD implică evaluări și măsuri terapeutice specifice inițiate de medicul specialist în psihiatria și neurologia copilului și adolescentului. Succesul terapeutic implică o muncă în echipă prin colaborarea dintre părinte, copil, cadru didactic și echipa de specialiști alcătuită din: medic specialist în psihiatria și neurologia copilului și adolescentului, psiholog, medic de medicină școlară, medic pediatru.
 “Observ cu încredere că medicii specialiști acordă o importanță din ce în ce mai mare acestei tulburări și modalităților de tratament existente. De asemenea, mă bucur că și publicul larg acceptă și constientizează existența ADHD și aceasta datorită prevalenței din ce în ce mai mari”, declara doctorul Daniel Popescu, director Relații publice pentru Eli Lilly România.
Diagnosticarea trebuie pusă de medici specialiști, precum și psihologi clinici. Există soluții eficiente pentru tratarea timp de 24 de ore și, cu înțelegerea deplină a acestei afecțiuni, copilul poate fi ajutat pentru a-și atinge întregul potențial.
Practicile terapeutice curente în ADHD sunt orientate asupra managementului simptomelor, combinând mai multe metode de tratament: *terapie comportamentală (incluzând antrenament și terapie) *medicația *terapia combinată (medicație și terapie comportamentală)
Tratamentul trebuie individualizat pentru fiecare pacient.
Despre ADHD
Sindromul hiperkinetic cu deficit de atenție (ADHD) este o tulburare de comportament a copilului care se manifestă prin deficit de atenție și dificultăți în desfășurarea unei sarcini. Simptomele de bază ale ADHD sunt următoarele: neatenție, impulsivitate, hiperactivitate, agitație, comportament inadecvat. În perioada dinainte de școală, cele trei simptome caracteristice (neatenția, hiperactivitatea și impulsivitatea) fac parte din comporatamentul normal al copilului. De aceea este greu de diferențiat ADHD de comportamentul normal specific vârstei. Simptomele devin evidente o dată cu începerea școlii. ADHD poate fi sugerat de: note și scoruri mici la testele de aptitudini, slabe abilități de organizare și planificare a actului de învățare, probleme de socializare, imagine negativă de sine și impresia că este respins de colegi. Copiii cu ADHD netratați pot deveni adulți cu probleme de adaptare socială (dificultăți în păstrarea locului de muncă) sau tulburări afective (depresie). Rata divorțurilor, a tabagismului, alcoolismului sau a abuzului de droguri este mai mare la persoanele cu ADHD, comparativ cu cele care nu suferă de această tulburare.
Despre SNPCAR
Societatea de Neurologie și Psihiatrie a Copilulului și Adolescentului din România a luat ființă în 30.01.1990, cu scopul de a organiza activitățile profesionale și științifice ale medicilor specialiști, rezidenți, ale specialiștilor din profesiunile asociate: psihologi, defectologi, sociologi, pedagogi, recuperatori, psihoterapeuți și kinetoterapeuți etc, care sunt încadrați în activitățile de profilaxie, asistență, învățământ și recuperare a copiilor suferinzi neuro-psihic din țară.
SNPCAR este o asociație profesional-științifică, apolitică, având scop nepatrimonial, și obiective: realizarea, apărarea și promovarea activităților legate de asistența, cercetarea și învățământul de profil în domeniul neurologiei și psihiatriei copilului și adolescentului.
(Delia DUMITRESCU)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Al IX-lea Congres al Societății Naționale de Neurologie și Psihiatrie.

Trimite email
vineri, 27 decembrie 2024, 00:04:34 Ora standard a Europei de Est