Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

A două săptămână a Festivalului pentru copii Arcadia

Astăzi, sâmbătă şi duminică

A două săptămână a Festivalului pentru copii Arcadia

Săptămâna a două a Festivalului pentru copii Arcadia a început în forţă. Până acum micii iubitori de teatru s-au bucurat de spectacole şi ateliere creative, care i-au invitat pe un altfel de teren de joacă.

Astfel, cei mai curioşi învăţăcei au căutat comori, au fost iniţiaţi în arta răsucirii hârtiei prin tehnica quilling, s-au aventurat în misterele alpinismului, au descoperit povestea zmeielor, au pictat şi au aflat cum se pot construi din hârtie obiect tridimensionale prin tehnica origami. Bebeluşii au intrat în universul ludic al teatrului prin două spectacole create pe înţelesul lor şi cei mai măricei s-au aventurat în povestea lui Robin Hood şi s-au jucat De-a micul prinț.
Sfârşitul de săptămână aduce însă la fel de multe surprize, aşa că vă provocăm să vă aventuraţi în Cetatea Oradea şi la Teatrul Arcadia pentru a vă bucura din plin de fiecare moment.
Vineri, 17 iunie, de la ora 16.00, talentaţii cercetaşi îi vor învăţa pe participanții la atelierele creative tehnicile de desen şi pictură. Îi rugăm pe cei care vor veni să-şi dea frâu liber imaginaţiei, deoarece vor putea să picteze pe suporturi neconvenţionale, precum piatra, lemnul, farfurii din hârtie şi tricouri. De la ora 16.30 se va încheia succesiunea de ateliere cu o lecție deosebită de inițiere în ale olăritului, unde copiii vor lucra cu pământul şi vor modela cu mânuţele lor diferite obiecte. Tot vineri sunteţi poftiţi şi la teatru, unde la Sala Studio Arcadia, de la ora 17.00, Centrul Educațional ,,Prietenii tăi" București a pregătit pentru cei mai mici spectatori, cu vârsta cuprinsă între 1-3 ani, un spectacol pe înţelesul lor - Bibi şi Bobo. Iar de la ora 19.00, ne întoarcem în Amfiteatrul din Cetatea Oradea pentru a ne reaminti cele mai frumoase Poveşti populare ruseşti.
Sâmbătă, 18 iunie, de la ora 11.00,  Teatrul pentru Copii Ciufulici Ploiești vă invită la Sala Arcadia pentru a-i ajuta pe Peter Pan şi prietenii săi să-l înfrunte pe fiorosul căpitan Hook. De la ora 18.00 Dr. Bubble şi Milkshake vor face o magie incredibilă şi vor crea Baloane de săpun uriaşe în Cetatea Oradea. După aşa minunăţie, copiii cuminţi vor fi răsplătiţi de la ora 19.00 cu un Concert pentru copii cuminţi: Apolodor, susţinut de Ada Milea, Dorina Chiriac, Radu Bânzaru, Alex Bogdan. Nici copiii obraznici nu vor fi uitaţi şi nici apostrofaţi, aşa că îi aşteptăm pe năbădăioşi de la ora 20.00, tot în Amfiteatrul din Cetatea Oradea, la Concert pentru copii obraznici.
Duminică, 19 iunie, Teatrul Gulliver din Galaţi vă invită la Sala Arcadia, de la ora 11.00, să-l însoţiţi pe profesorul Otto Lidenbrock într-o extraordinară Călătorie spre centrul Pământului. De la ora 18.00, Dr. Bubble şi Milkshake vor recrea vraja Baloanelor de săpun uriaşe în Cetatea Oradea. Seara se va încheia cu două spectacole fermecate: Cufărul magic, care va fi deschis de către Compania Teatrul pe Roți Arad, de la ora 19.00 în Amfiteatrul din Cetatea Oradea, iar pe urmă, de la ora 20.00, veţi fi purtaţi spre O lume magică de către magicienii Eduard şi Bianca.
Festivalul continuă şi săptămâna viitoare cu alte şi alte momente fantastice, care vor reuşi să încânte sufletele tuturor celor ce au mai păstrat în tolbă măcar puţin din praful magic al copilăriei.
Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a Teatrului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 - 19.00, iar în weekend între orele 10.00-13.00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte de fiecare spectacol sau online pe www.biletmaster.ro. Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0259/440.742.
Vă aşteptăm cu drag!
Florina Rus

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:18:56 Ora standard a Europei de Est