Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Manifestări comemorative dedicate poetului naţional Mihai Eminescu

La Apateu, în Ungaria

Manifestări comemorative dedicate poetului naţional Mihai Eminescu

În organizarea Parohiei Apateu (Körösszegapáti), a Autoguvernării Româneşti Locale din Apateu şi a Asociaţiei pentru Cultură, Spiritualitate şi Dezvoltare a Relaţiilor Transfrontaliere din Oradea, la Biserica Ortodoxă românească din Apateu a avut loc cea de-a XVI-a ediţie a manifestărilor comemorative dedicate poetului naţional Mihai Eminescu, cu prilejul împlinirii a 127 de ani de la trecerea sa în nefiinţă, la 15 iunie 1889.

La eveniment, alături de Preasfinţitul Părinte Siluan, au luat parte mulţi clerici şi oficialităţi din Ungaria şi România, între care: părintele arhimandrit Calinic Covaci, consilierul administrativ-bisericesc al Episcopiei, părintele Origen Sabău, parohul Apateului şi consilierul cultural al Episcopiei, gazda şi organizatorul manifestării, părintele Singhel Visarion Tuderici, secretarul eparhial, părintele Ioan Bun, parohul Micherechiului, părintele Ionuţ Negrău, parohul Săcalului, diaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală din Gyula, dl Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, dna Veronica Ionescu, secretar II la Ambasada României din Budapesta, dl Tiberiu Iuhas, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU), dna Mariana Negrău Vetro, directorul Centrului de Documentare şi Informare al AŢRU, dna Delia Covaci, directorul executiv şi redactorul-şef al săptămânalului „Cronica" al AŢRU, dna Anca Becan, redactor la săptămânalul „Foaia Românească" din Gyula, dl Lucian Silaghi, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bihor, dna Ligia Mirişan, directorul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai" Bihor, dna Viorica Cherteş, preşedintele Asociaţiei Femeilor Ortodoxe Române din Oradea (AFOREO), dl Ioan Sabău, prov. univ. la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane şi Pedagogie din Oradea, conf. univ. dr. Valentin Lazăr, dirijorul Corului „Dal Segno" al Facultăţii de Muzică din Oradea, dl Florin Mariş Hinsu şi soţia sa, dna Florina Mariş Hinsu, solişti de operă şi cadre didactice în cadrul aceleiaşi facultăţi orădene...
Manifestarea a început cu un parastas pentru odihna sufletului poetului Mihai Eminescu şi al părinţilor săi Gheorghe şi Raluca, săvârşit de Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan, împreună cu un sobor de clerici.
Un cuvânt de bun venit şi mulţumire faţă de toţi participanţii a adresat părintele Origen Sabău.
Alocuţiuni despre personalitatea, opera şi momentele importante din viaţa Poetului Mihai Eminescu au rostit prof. univ. dr. Ion Simuţ, de la Facultatea de Litere din Oradea, şi dna director Ligia Mirişan; a urmat un amplu program cultural cu versuri şi cântece eminesciene, oferit de Corul „Dal Segno" al Facultăţii de Muzică din Oradea, condus de conf. univ. dr. Valentin Lazăr, de soliştii Florina şi Florin Mariş Hinsu şi studenţi ai acestora din cadrul Facultăţii de Muzică.
Tot în Biserica din Apateu a fost prezentată şi o expoziţie de cărţi recente, cu versuri de Eminescu, pregătită de dna Ligia Mirişan, de la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai" din Oradea, iar la final, la bustul din bronz al poetului Mihai Eminescu, care a fost aşezat în curtea Bisericii din Apateu încă din anul 2000, au fost depuse coroane de flori, din partea instituţiilor reprezentate la eveniment.
Toţi participanţii la manifestarea comemorativă dedicată lui Eminescu au fost invitaţi apoi şi la o agapă comună, oferită din partea organizatorilor, care a cuprins şi un program cultural şi naţional românesc.
Paul Zoţ
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Manifestări comemorative dedicate poetului naţional Mihai Eminescu.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:00:33 Ora standard a Europei de Est