Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Manifestări comemorative dedicate poetului naţional Mihai Eminescu

La Apateu, în Ungaria

Manifestări comemorative dedicate poetului naţional Mihai Eminescu

În organizarea Parohiei Apateu (Körösszegapáti), a Autoguvernării Româneşti Locale din Apateu şi a Asociaţiei pentru Cultură, Spiritualitate şi Dezvoltare a Relaţiilor Transfrontaliere din Oradea, la Biserica Ortodoxă românească din Apateu a avut loc cea de-a XVI-a ediţie a manifestărilor comemorative dedicate poetului naţional Mihai Eminescu, cu prilejul împlinirii a 127 de ani de la trecerea sa în nefiinţă, la 15 iunie 1889.

La eveniment, alături de Preasfinţitul Părinte Siluan, au luat parte mulţi clerici şi oficialităţi din Ungaria şi România, între care: părintele arhimandrit Calinic Covaci, consilierul administrativ-bisericesc al Episcopiei, părintele Origen Sabău, parohul Apateului şi consilierul cultural al Episcopiei, gazda şi organizatorul manifestării, părintele Singhel Visarion Tuderici, secretarul eparhial, părintele Ioan Bun, parohul Micherechiului, părintele Ionuţ Negrău, parohul Săcalului, diaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală din Gyula, dl Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, dna Veronica Ionescu, secretar II la Ambasada României din Budapesta, dl Tiberiu Iuhas, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU), dna Mariana Negrău Vetro, directorul Centrului de Documentare şi Informare al AŢRU, dna Delia Covaci, directorul executiv şi redactorul-şef al săptămânalului „Cronica" al AŢRU, dna Anca Becan, redactor la săptămânalul „Foaia Românească" din Gyula, dl Lucian Silaghi, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bihor, dna Ligia Mirişan, directorul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai" Bihor, dna Viorica Cherteş, preşedintele Asociaţiei Femeilor Ortodoxe Române din Oradea (AFOREO), dl Ioan Sabău, prov. univ. la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane şi Pedagogie din Oradea, conf. univ. dr. Valentin Lazăr, dirijorul Corului „Dal Segno" al Facultăţii de Muzică din Oradea, dl Florin Mariş Hinsu şi soţia sa, dna Florina Mariş Hinsu, solişti de operă şi cadre didactice în cadrul aceleiaşi facultăţi orădene...
Manifestarea a început cu un parastas pentru odihna sufletului poetului Mihai Eminescu şi al părinţilor săi Gheorghe şi Raluca, săvârşit de Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan, împreună cu un sobor de clerici.
Un cuvânt de bun venit şi mulţumire faţă de toţi participanţii a adresat părintele Origen Sabău.
Alocuţiuni despre personalitatea, opera şi momentele importante din viaţa Poetului Mihai Eminescu au rostit prof. univ. dr. Ion Simuţ, de la Facultatea de Litere din Oradea, şi dna director Ligia Mirişan; a urmat un amplu program cultural cu versuri şi cântece eminesciene, oferit de Corul „Dal Segno" al Facultăţii de Muzică din Oradea, condus de conf. univ. dr. Valentin Lazăr, de soliştii Florina şi Florin Mariş Hinsu şi studenţi ai acestora din cadrul Facultăţii de Muzică.
Tot în Biserica din Apateu a fost prezentată şi o expoziţie de cărţi recente, cu versuri de Eminescu, pregătită de dna Ligia Mirişan, de la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai" din Oradea, iar la final, la bustul din bronz al poetului Mihai Eminescu, care a fost aşezat în curtea Bisericii din Apateu încă din anul 2000, au fost depuse coroane de flori, din partea instituţiilor reprezentate la eveniment.
Toţi participanţii la manifestarea comemorativă dedicată lui Eminescu au fost invitaţi apoi şi la o agapă comună, oferită din partea organizatorilor, care a cuprins şi un program cultural şi naţional românesc.
Paul Zoţ
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Manifestări comemorative dedicate poetului naţional Mihai Eminescu.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:45:17 Ora de vară a Europei de Est