Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Finalizarea reabilitării drumului DN 76 Oradea-Deva

Deputatul PNL Florica Cherecheș solicită Ministrului Transporturilor să ia măsuri pentru

Finalizarea reabilitării drumului DN 76 Oradea-Deva

Deputatul PNL Florica Cherecheș a trimis o interpelare Ministrului Transporturilor în care i-a amintit acestuia că drumul DN 76 este în lucru de peste 10 ani, timp în care, „întreaga zonă are de suferit din cauza stării drumului pentru că agenții economici care își desfășoară activitatea aici au probleme în a-și continua dezvoltarea, în timp ce unii au decis ca din această cauză să își transfere activitatea în altă parte, concediindu-și angajații, după cum ne confirmă AJOFM Bihor.

 De asemenea, acest drum asigură accesul la destinații turistice de o frumusețe deosebită, cu peșteri, pârtii de schi, pensiuni agro-turistice, trasee montane, toate sabotate de starea proastă a drumului. Astfel, un potențial turistic uriaș, o adevărată mină de aur, care atrage turiști nu doar din România, dar și din Ungaria și alte țări, atât pe perioada de iarnă cât și de vară, nu e fructificat la maximum, pentru că turiștii evită acest drum care le distruge mașinile".
Doamna deputat a criticat afirmația neinspirată a directorului CNADNR, domnul Cătălin Homor, care, la ultima vizită făcută în Bihor, a declarat că „DN 76 nu a avut noroc", în condițiile în care din partea sa se așteaptă o evaluare realistă a situației și  măsuri ferme de îndreptare a ei.
Deputatul Florica Cherecheș a menționat acțiunile recente întreprinse de cetățenii din zonă pentru a mobiliza conducerea CNADNR să dispună finalizarea lucrărilor și anume, protestele din 8 iunie în Beiuș, Ștei și Rieni, la care au participat mai multe sute de cetățeni sau  petiția online, semnată și de doamna deputat.  
Având în vedere că  „au avut loc accidente grave în zonă, potențialul turistic e serios afectat, atractivitatea economică e mult redusă, iar multe vieți sunt puse în pericol pentru că până și mașinile de intervenție au dificultăți în parcurgerea tronsoanelor nereabilitate pe care au crescut în această primăvară macii", e justificată disperarea locuitorilor din zonă care încearcă diferite metode de a atrage atenția autorităților asupra acestei probleme care afectează grav întreaga zonă.
În petiția online, aceștia îi „solicită Primului Ministru al României următoarele:
*identificarea factorilor responsabili pentru nerespectarea termenelor de finalizare a lucrărilor precum și înlăturarea acestora
*comunicarea unui termen de reabilitare realist pentru finalizarea lucrărilor
*susținerea proiectului de reabilitare a DN 76 prin alocarea resurselor necesare în vederea respectării termenelor de finalizare a lucrărilor".
În finalul interpelării, deputatul PNL Florica Cherecheș l-a întrebat pe Ministrul Transporturilor ce măsuri va întreprinde în viitorul apropiat pentru a finaliza reabilitarea DN 76 și care e termenul realist de finalizare a acestui drum.
Deputat PNL
Florica Cherecheş

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:05:33 Ora de vară a Europei de Est