Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Din colecții private în Forumul bucureștean

La Licitația de Vară

Din colecții private în Forumul bucureștean

Ce au în comun Horia Zaharia, Emanoil Anca și Onic Zambaccian?

Pasiunea de a colecționa capodopere. Și prezența în Licitația de Vară 2016.
Horia Zaharia a fost o personalitate ceva mai misterioasă, dar cu o colecție remarcabilă, ce a reunit numele consacrate ale artei românești și care de-a lungul timpului a stârnit multe curiozități. În licitația actuală, colecția Horia Zaharia este reprezentată de un portret de copil al maestrului Nicolae Tonitza, ,,Irina" - fiica cea mare a artistului. Opera este realizată la mijlocul anilor '20, perioadă care marchează un moment și un stil esențial în cariera sa, ce-l fac astăzi recogniscibil ca artist român important - acel pictor al copiilor. Un portret similar, din aceeași perioadă, dar reprezentând-o pe mezina familiei Tonitza, ,,Mica", a fost adjudecat în 2013 la Artmark pentru 72.000 euro. Opera actuală este estimată între 25.000 și 45.000 euro. De asemenea, Nicolae Tonitza este prezent și cu opera ,,Tătăroaice pe uliță" (estimare: 15.000 - 25.000 euro), care ilustrează fascinația artistului pentru lumea dobrogreană.
Emanoil Anca a fost absolvent al Facultăţii de Medicină din Cluj-Napoca, iar apoi asistentul prof. dr. Iuliu Haţieganu, care, prin seratele sale literar-artistice, l-a introdus pe Anca în lumea artelor. Acesta începe să colecţioneze artă, fiind susţinut în această pasiune și de către soţia sa Ortansa.  În cercul colecţionarilor vremii erau cunoscute atât afinităţile lor comune pentru unii artişti, cât şi preferinţele individuale. Emanoil Anca se simţea atras cu predilecţie de viziunea lui Theodor Pallady, în timp ce soţia sa avea o evidentă preferinţă pentru arta lui Gheorghe Petraşcu. Astfel, opera ,,Bucureștiul Vechi (Spre Piața Senatului)" de Gheorghe Petrașcu din actuala licitație poate fi considerată una dintre lucrările de suflet ale Ortansei Anca și una dintre marile capodoperele ale artistului dat fiind numărul de expoziții importante la care a participat (1930, 1972, 1973, 1997, 2002). Opera este estimată între 35.000 - 45.000 euro.
Fratele mai mic al celebrului Krikor Zambaccian, Onic Zambaccian, a împărtășit pasiunea fratelui său pentru frumos, chiar dacă nu a făcut-o publică și a preferat să-și păstreze colecția doar pentru propria sa plăcere. Prețioasa colecție a lui Onic Zambaccian este reprezentată în Licitația de Vară de opera ,,Repaos" semnată de Theodor Pallady. Recunoscut în istorie pentru expresivitatea nudurilor sale, Pallady se remarcă în licitația actuală cu operă realizată chiar în perioada apogeului său artistic. Aceasta este estimată între 15.000 și 20.000 euro.
Expoziția Licitației de Vară poate fi admirată la sediul Artmark până miercuri, 22 iunie. Licitația are loc joi, 23 iunie, ora 19.30, la Athénée Palace Hilton.
Theodora Moldovan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Din colecții private în Forumul bucureștean.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:17:44 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...