Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Colegiul Național „Emanuil Gojdu” a ocupat locul I la olimpiada dezbaterilor

Gojdu - locul I la dezbaterile regionale

Colegiul Național „Emanuil Gojdu” a ocupat locul I la olimpiada dezbaterilor

În perioada 20-22 mai la Oradea la Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr" s-a desfășurat etapa regională a concursului național ,,Tinerii dezbat". Noutatea la acest concurs a fost că, în acest an, s-au desfășurat două regionale separate în aceeași locație, având 38 de reprezentanți de la diferite licee din județele Alba, Bihor, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj.

Echipajul de la Gojdu, format din elevii Rebecca Smausz, David Popescu și Ștefan Abrudan,  coordonat de prof. dr. Ciprian Sonea, a ocupat poziția I dintr-un număr de 18 echipaje calificate la această etapă, urmat de reprezentanții Liceului Teoretic ,,Nicolae Bălcescu", Cluj-Napoca și cei ai Liceului Teoretic ,,Gheorghe Șincai", Cluj-Napoca.
De la cealaltă regională s-au calificat alte trei licee, Liceul Teoretic "Aurel Lazăr", Oradea, Colegiul Național "Emil Racoviță", Cluj - Napoca și Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu", Oradea. Cu toții s-au calificat la etapa națională ce a fost programată să se desfășoare la Zalău.
Gojdiștii în topul dezbaterilor naționale
Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu" din Oradea a ocupat locul II la etapa națională a celei de-a VII-a ediții a concursului național „Tinerii dezbat".
Liceul s-a situat pe această poziție fruntașă dintr-un număr de 35 de echipaje participante. Competiția s-a desfășurat la Zalău în perioada 10-12 iunie 2016, iar pentru ea elevii au pregătit discursuri pe trei teme: Educația civică ar trebui să fie materie obligatorie în programa școlară pentru liceu, Ar trebui aplicate măsuri de toleranță zero pentru actele de discriminare din școli și Drepturile copilului ar trebui să fie obiect de studiu pentru toți elevii. Genul acesta de dezbateri respectă un anumit format, numit World Schools, cu un timp limitat de discurs, o formă de structurare a argumentelor, fiecare din cei trei vorbitori având un anumit rol, iar scopul este să dezvolte competențele de comunicare,  gândirea critică, renunțând la reproducerea de informații. În această abordare contează foarte mult adaptarea la o situație, capacitatea de a vorbi în fața unui public, stilul prezentării și puterea argumentelor.
,,Concursul a fost o provocare pentru că ritmul desfășurării a fost unul alert, opt runde de dezbateri în două zile și jumătate, fiecare durând, în medie o oră și jumătate", a declarat prof. dr. Ciprian Sonea, coordonatorul echipajului format din elevii Rebecca Smausz, David Popescu și Ștefan Abrudan. (L.S.)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Colegiul Național „Emanuil Gojdu” a ocupat locul I la olimpiada dezbaterilor.

 

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 08:22:27 Ora standard a Europei de Est