Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

“Prietenul meu, calculatorul!”

Dintre noutățile anului școlar la Grădinița nr. 53

“Prietenul meu, calculatorul!”

Noutățile anului școlar 2008-2009 la Grădinița nr. 53 din Oradea sunt legate de opționale și proiecte, trei opționale noi și permanentizarea unui proiect internațional cu grădinița din Apateu (Ungaria).

 Grădinița nr. 53 din Oradea (grădiniță cu program prelungit), situată pe strada Călugăreni nr. 4A, este una dintre unitățile mari și căutate din zonă, având 10 grupe și un efectiv de 265 de copii (din care trei grupe mici).
Doamna directoare, Aurica Beleiu, este încântată de audiența pe care o are unitatea în zonă, de buna colaborare cu părinții și de atitudinea acestora. “Satisfacția noastră cea mai mare este să-i vedem pe părinți mulțumiți de ofertele și serviciile noastre, să-i simțim pe copii aproape, și să-i putem modela după știință, cu tact și respect, cu dragoste și înțelegere.”
Sălile au fost igienizate încă de la sfârșitul lunii iunie, mobilierul este nou, în totalitate, de anul școlar trecut. În hol, a fost amenajată o bibliotecă “centrală”, chiar dacă fiecare grupă își are biblioteca sa proprie, televizor, unu sau două calculatoare, aparatură audio și video. Cu ani în urmă, toate educatoarele au urmat un curs pentru descifrarea tainelor calculatorului, iar din acest an școlar, unul dintre cele trei opționale noi va fi “Prietenul meu, calculatorul!” (la concurență cu gimnastica ritmică și germana, dar și cu opționalele existente: engleza, dansul sportiv și șahul).
Colectivul de cadre didactice e tare în proiecte! Nu am fost pregătiți să recepționăm toate proiectele existente și nici nu e momentul acum să le facem cunoscute pe toate, vom puncta doar spunând că există un parteneriat permanent cu școala învecinată (Școala cu clasele I-VIII nr. 16), unul interjudețean, cu o grădiniță din Satu Mare, un proiect cu Școala cu clasele I-VIII “Octavian Goga” (între clasa a IV-a B, înv. Liana Petruța și grupa educatoarelor inst. Marcela Bondar și Viorica Derșidan), un proiect internațional cu o grădiniță din Apateu (Ungaria), care, din acest an școlar, va deveni permanent, la propunerea partenerilor din Apateu, încântați de colaborarea cu Grădinița nr. 53 din Oradea. Anul trecut, partenerii orădeni au fost invitați în două rânduri în Ungaria, în lumina “Dialogului intercultural” (în 4 iunie la Bedeu, iar în 12 iunie, la Apateu). Ei le vor întoarce vizita în această toamnă.
Vizitând grădinița (la ora la care copiii erau “ancorați” în lumea minunată a poveștilor, navigând cu gândul peste mări și țări, și visându-se feciori și fete de împărați), am cunoscut realitatea în direct, cu toată dotarea, ambientul și atmosfera. Unii nu au rezistat tentației să ne zâmbească fericiți și să se facă remarcați, semn că nu apucaseră să ajungă pe tărâmul viselor. Dinspre bucătărie, a ajuns până la noi o aromă de murături. Aruncând o privire prin obiectiv, am surprins-o pe bucătăreasa Lidia Filimon turnând apă cu oțet peste castraveții așezați în 45 de borcane de câte cinci litri.
Surpriza zilei avea să vină tocmai din ... insulele Canare!
Ruben și mămica sa, Adriana, au venit să-și ia rămas bun de la doamna educatoare și doamna directoare pentru că în scurt timp aveau să plece “puțin” până la Tenerife, în insulele Canare, unde au de gând să ia viața în piept, mama și cei trei fii, o “aventură” deloc accesibilă oricui! Dar, luptătoare cum e, Adriana speră să reușească să o ia de la capăt, cu mai mult noroc și fericire pe insula eternei primăveri! De ce nu? Baftă!
Și Adriana a crescut la această grădiniță, unde i-a înscris și pe fiii săi, Ruben și Nathy.
La final, doamna directoare ne-a lansat invitația de a reveni luni, 15 septembrie, la deschiderea cursurilor, pentru a fi părtași la bucuria și emoțiile pe care le încearcă cei mai mici dintre cei mici, trei grupe de prichindei, greu încercați de despărțirea de mămica și bunica. (Ovidiu DAN) 
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: “Prietenul meu, calculatorul!”  

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:03 Ora de vară a Europei de Est