Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

În ,,Grădina de hârtie reciclată”

Ieri, Poliția Locală ne-a invitat

În ,,Grădina de hârtie reciclată”

Purtătorul de cuvânt al Poliției Locale, d-na Adina Monica Ambro, ne-a invitat marți, 7 iunie 2016, în Piața Unirii din Oradea, să vedem ceea ce nu am mai văzut: Grădina de hârtie reciclată.

În marea grădină publică a Oradiei, însuflețită de micii ecologiști de la patru grădinițe orădene: Grădinița Nr. 23, Grădinița Nr. 30 - ,,Mugurel", Grădinița Nr. 41- ,,Piticot" și Grădinița Nr. 52 - botezați de noi ,,Micii campioni", suveran, impunător și îndelung admirat și filmat a fost Copacul, de peste 7 metri, realizat doar din hârtie reciclată (tuburi de cartoane, șervețele, ziare, pliante cu reclame, cărți...), maculatură colectată prin intermediul instituțiilor de învățământ implicate în proiectul inițiat și coordonat de polițistele locale Nicoleta Nadia Cotrău și Adina Monica Ambro.
Cei peste 130 de copii de la grădinițele partenere și-au prezenta în mod sugestiv creațiile lor eco, realizate tot din hârtie reciclată: grădini și căsuțe cu fluturași, flori, animale, hăinuțe și roboței...
Întregul proiect ,,Grădina de hârtie reciclată" a fost gândit de polițiste ,,ca un proiect despre reciclare, planetă, civilizație, despre gestionarea deșeurilor reciclabile, gestionare ce stă în puterea fiecărui orădean. Să colectăm hârtie pentru a fi reciclată, salvând astfel arbori care produc oxigenul de care avem mare nevoie și să evităm risipa de hârtie", ne îndeamnă  inițiatorii proiectului.
Copacul ,,cu flori" este opera unor studenți de la Facultatea de Construcţii, Cadastru și Arhitectură Oradea, împreună cu voluntari, elevi ai Colegiului Național ,,Emanuil Gojdu" și polițiști locali, timp de circa două săptămâni. Ștudenții au fost însoțiți la eveniment de decanul Facultății, d-na prof. univ. dr. Aurora Carmen Mancia și de Cristian Pușcaș, preparator universitar. Alături de inițiatori și organizatori, i-am cunoscut și pe ceilalți colaboratori-parteneri și sponsori: dl inginer Mircea Faur, de la Direcția Silvică Bihor, Laura Clintoc, directorul Editurii Prospero, care a furnizat cărțile de colorat drept premii pentru copii, dl Emilian Gherdan, directorul general al Euriteh Oradea, precum și reprezentanții Atelierului ,,Natura Paper" din Cluj-Napoca, cei care le-au demonstrat copiilor cum se poate obține și tipări manual hârtie, folosind ustensile vechi din dotarea atelierului.
Povestea hârtiei a fost prezentată mai întâi, la deschiderea manifestării, de lăzărista olimpică Maria Ioana Bocor, acompaniată, la vioară, de Szanto Denis de la Liceul de Arte.
Prin urmare, proiectul și manifestarea de ieri din Piața Unirii se vor un îndemn adresat orădenilor (și bihorenilor) pentru reciclarea maculaturii, pentru protejarea și salvarea naturii, mai multă grijă pentru sănătate și viață.
Lecția de ieri vine după lecția pe care tot polițiștii locali ne-au dat-o anul trecut, mai exact în 5 iunie 2015, de Ziua Mondială a Mediului, cu barca verde, navigabilă pe Crișul Repede, realizată din 5.000 de PETuri.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (84 de poze), accesați Galeria foto: În ,,Grădina de hârtie reciclată”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:25:39 Ora standard a Europei de Est