Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

În ,,Grădina de hârtie reciclată”

Ieri, Poliția Locală ne-a invitat

În ,,Grădina de hârtie reciclată”

Purtătorul de cuvânt al Poliției Locale, d-na Adina Monica Ambro, ne-a invitat marți, 7 iunie 2016, în Piața Unirii din Oradea, să vedem ceea ce nu am mai văzut: Grădina de hârtie reciclată.

În marea grădină publică a Oradiei, însuflețită de micii ecologiști de la patru grădinițe orădene: Grădinița Nr. 23, Grădinița Nr. 30 - ,,Mugurel", Grădinița Nr. 41- ,,Piticot" și Grădinița Nr. 52 - botezați de noi ,,Micii campioni", suveran, impunător și îndelung admirat și filmat a fost Copacul, de peste 7 metri, realizat doar din hârtie reciclată (tuburi de cartoane, șervețele, ziare, pliante cu reclame, cărți...), maculatură colectată prin intermediul instituțiilor de învățământ implicate în proiectul inițiat și coordonat de polițistele locale Nicoleta Nadia Cotrău și Adina Monica Ambro.
Cei peste 130 de copii de la grădinițele partenere și-au prezenta în mod sugestiv creațiile lor eco, realizate tot din hârtie reciclată: grădini și căsuțe cu fluturași, flori, animale, hăinuțe și roboței...
Întregul proiect ,,Grădina de hârtie reciclată" a fost gândit de polițiste ,,ca un proiect despre reciclare, planetă, civilizație, despre gestionarea deșeurilor reciclabile, gestionare ce stă în puterea fiecărui orădean. Să colectăm hârtie pentru a fi reciclată, salvând astfel arbori care produc oxigenul de care avem mare nevoie și să evităm risipa de hârtie", ne îndeamnă  inițiatorii proiectului.
Copacul ,,cu flori" este opera unor studenți de la Facultatea de Construcţii, Cadastru și Arhitectură Oradea, împreună cu voluntari, elevi ai Colegiului Național ,,Emanuil Gojdu" și polițiști locali, timp de circa două săptămâni. Ștudenții au fost însoțiți la eveniment de decanul Facultății, d-na prof. univ. dr. Aurora Carmen Mancia și de Cristian Pușcaș, preparator universitar. Alături de inițiatori și organizatori, i-am cunoscut și pe ceilalți colaboratori-parteneri și sponsori: dl inginer Mircea Faur, de la Direcția Silvică Bihor, Laura Clintoc, directorul Editurii Prospero, care a furnizat cărțile de colorat drept premii pentru copii, dl Emilian Gherdan, directorul general al Euriteh Oradea, precum și reprezentanții Atelierului ,,Natura Paper" din Cluj-Napoca, cei care le-au demonstrat copiilor cum se poate obține și tipări manual hârtie, folosind ustensile vechi din dotarea atelierului.
Povestea hârtiei a fost prezentată mai întâi, la deschiderea manifestării, de lăzărista olimpică Maria Ioana Bocor, acompaniată, la vioară, de Szanto Denis de la Liceul de Arte.
Prin urmare, proiectul și manifestarea de ieri din Piața Unirii se vor un îndemn adresat orădenilor (și bihorenilor) pentru reciclarea maculaturii, pentru protejarea și salvarea naturii, mai multă grijă pentru sănătate și viață.
Lecția de ieri vine după lecția pe care tot polițiștii locali ne-au dat-o anul trecut, mai exact în 5 iunie 2015, de Ziua Mondială a Mediului, cu barca verde, navigabilă pe Crișul Repede, realizată din 5.000 de PETuri.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (84 de poze), accesați Galeria foto: În ,,Grădina de hârtie reciclată”.

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 16:39:51 Ora de vară a Europei de Est