Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Festivalul „Special Kids”, ediția a VIII-a

Vineri, pe scena Palatului orădean

Festivalul „Special Kids”, ediția a VIII-a

Deschiderea celei de-a VIII-a ediții a Festivalului „Special Kids", găzduite de Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, a fost onorată de participarea doamnei inspector școlar Daniela Sopota.

În mesajul său de felicitare și de mobilizare de energii, doamna inspector școlar s-a adresat copiilor speciali, părinților, profesorilor, dar și celorlalți copii prezenți în sală: ,,Suntem într-o lume de basm, într-o locație a copiilor. Este o zi specială și un eveniment special. Cele două categorii de copii care sunt un tot sunt ceea ce ar trebui să reprezinte o societate. Mă înclin în fața părinților copiilor speciali, mă înclin în fața educatorilor acestora. Sunteți aleși și meritați toată prețuirea și dragostea noastră, a educatorilor". Doamna inspector a mulțumit apoi tuturor copiilor prezenți și școlilor care prin gesturile lor vin în sprijinul copiilor speciali.
Festivalul „Special Kids" a debutat în anul 2008, ca activitate în cadrul unui proiect Comenius, prilejuită de vizita partenerilor internaționali și s-a transformat de-a lungul anilor într-o tradiție, un festival concurs anual, realizat la diferite niveluri: județean, interjudețean, național sau internațional după caz, fiind parte integrantă din diverse alte proiecte internaționale sau din CAEN/CAERI.
Un dar de la copii speciali pentru copii și tineri speciali cu ocazia zilei de 1 Iunie
După un an de absență, odată cu această a VIII-a ediție, festivalul se reinventează. Astfel că Festivalul caritabil „Special Kids" se dorește a fi anul acesta un dar de la copii speciali pentru copii și tineri speciali cu ocazia zilei de 1 Iunie, Ziua Copiilor de pretutindeni oferit de Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea.
Evenimentul a fost organizat în colaborare cu:
Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, Uniunea Femeilor Bihor Oradea, Asociația CES-Colaborăm Educăm Sprijinim, Asociația SOS Autism Bihor și Asociația Down Oradea, care sunt și beneficiarii evenimentului.
Această ediție s-a constituit și ca o activitate de diseminare a primelor rezultate obținute în cadrul parteneriatului strategic între şcoli ,,Valuing play", proiect finanțat în cadrul Programului Erasmus+, KA1 în perioada 2015-2017, prin intermediul ANPCDEFP (www.erasmus+.ro).
Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea este partener în acest proiect alături de alte trei grădinițe și școli din Letonia, Italia și Macedonia. Scopul proiectului este dezvoltarea unor resurse de predare a formelor specifice dramei:  teatru, teatru de păpuşi, teatru de umbre, teatru experienţial la copii de vârstă preşcolară şi şcolară mică.
Echipa de proiect de la CSEI Nr. 1 Oradea, împărțită în cinci echipe, fiecare dintre acestea abordând o metodă de teatru diferită: teatru de umbre, teatru, joc de rol, teatru de păpuși și teatru experiențial a încercat pe parcursul ultimelor luni să găsească cele mai eficiente modalităţi de valorizare a jocului scenic, în diferitele sale forme, în vederea exprimării emoționale autentice și a dezvoltării personalităţii de la cele mai fragede vârste.
Artiștii ediției
Vineri, au  urcat pe scena festivalului elevi de la CSEI Nr. 1 Oradea și invitații lor, copii și tineri cu și fără CES din alte școli și organizații: Asociația Down Oradea, Ceata lui Pițigoi de la Uniunea Femeilor Bihor Oradea și Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu" Oradea.
Dincolo de diseminarea proiectului și valorizarea persoanelor cu dizabilității, scopul suprem al acestui eveniment este de a oferi sprijin financiar în vederea continuării terapiilor și activităților educative pentru copiii și tinerii de la Asociația SOS Autism Bihor și Asociația Down Oradea. În acest sens, au fost invitate la spectacol clase de elevi de la școlile gimnaziale: ,,Oltea Doamna", ,,Dacia" și ,,Nicolae Bălcescu", de la colegiile naționale ,,Mihai Eminescu" și ,,Emanuil Gojdu", de la Liceul Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu"și Liceul de Arte, elevi dornici să facă mici donații pentru a susține copiii și tinerii cu sindromul Down și tulburări de spectru Autist.
Teodora Pantazi & Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Festivalul „Special Kids”, ediția a VIII-a.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:07:25 Ora de vară a Europei de Est