Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Aeromicroflora din biblioteci, muzee și arhive - investigații științifice

Semnal

Aeromicroflora din biblioteci, muzee și arhive - investigații științifice

De mult timp ne-am propus să semnalăm apariția lucrării domnului dr. ing. Vasile A. Deac - ,,Aeromicroflora din biblioteci, muzee și arhive, investigații științifice" (colectivul de investigatori fiind alcătuit din: dr. Vasile Deac, prof. Ionela Burz și ing. Alexandru Deac).

Pentru ceea ce se vrea a fi ea (lucrarea): ,,un util instrument de lucru pentru colegii conservatori, restauratori, igieniști și pentru alți specialiști din biblioteci, muzee și arhive, după cum ne spune autorul în Cuvânt înainte. Lucrarea de față expune, într-o concepție originală, câteva fațete ale prezenței microorganismelor aerobionte în mediile info-culturale care împreună alcătuiesc un ansamblu de noțiuni teoretice și practice necesare activităților de protecție a bunurilor și locațiilor info-culturale. Aș dori ca această lucrare să corespundă unei tendințe actuale despre cum trebuie înțeleasă prezența microorganismelor aerobionte în biblioteci, muzee și arhive, care este  impactul acestora asupra stării de conservare și igienizare a bunurilor și locațiilor de interes info-cultural, precum și a stării de sănătate a personalului și publicului larg consumator de informații. Această lucrare reprezintă un prim pas în identificarea, studierea, monitorizarea și combaterea agenților patogeni importanți, insistând asupra microorganismelor aerobionte  condiționat patogene, care au rol deosebit în patologia infecțioasă umană", precizează autorul.
Cartea este structurată în cinci capitole, la care se adaugă Bibliografia și Anexele (cuprinzând complex bacterian specific colecțiilor info-documentare din biblioteci, muzee și arhive, bacterii prezentate în 21 de fotografii). Dacă în primul capitol sunt identificate aspectele semnificative privind sursele și efectele poluării în biblioteci, muzee și arhive, în cel de-al doilea este evidențiată incidența complexului fungic asupra stării de sănătate a factorului uman; urmează prezentarea sindromului clădirilor bolnave și cercetările privind agenții biologici nocivi.
La concluzii și recomandări se precizează printre altele că ,,Cercetările privind agenții biologici (complexul micotic celulozolitic-ciuperci și bacterii) nocivi identificați în mediile din bibliotecă și riscurile prezenței acestora în colecții reprezintă un demers  științific și profesional de mare actualitate pentru asigurarea condițiilor igienico-sanitare de acces la serviciile de bibliotecă curate, ecologice și de conservare a întregului fond de info-documente hibride (pe suport papetar sau pe suport digital).
În ceea ce privește prezența și riscurile agenților nocivi, investigațiile noastre au evidențiat ponderea mare a categoriilor de agenți de etiologie fizică, chimică și biologică, precum și a riscul asupra sănătății și securității în muncă"...
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Aeromicroflora din biblioteci, muzee și arhive - investigații științifice.  

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:43:11 Ora de vară a Europei de Est