Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Comportamente înjositoare din partea membrilor din Comisia centrală sau din partea organizatorilor locali

La Olimpiada Națională de Tehnologia Informației Bacău,

Comportamente înjositoare din partea membrilor din Comisia centrală sau din partea organizatorilor locali

Vă supunem atenției COMUNICATUL DE PRESĂ referitor la organizarea și desfășurarea Olimpiadei Naționale de Tehnologia Informației - Bacău, 19-22 mai 2016.

Asociația Elevilor din Bacău, în urma sesizărilor venite la nivel național și, de asemenea, în urma unor postări de pe diferite rețele de socializare sau bloguri, emite prezentul comunicat de presă în atenția tuturor societăților media și opiniei publice.
Datorită faptului că, după cum și Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice ar trebui să o facă - însă deseori refuză, apărăm interesele elevilor și considerăm că aceștia sunt principalii actori ai sistemului educațional, suntem surprinși să aflăm ce s-a petrecut în această ediție a competiției mai sus menționate, mai ales datorită faptului că este vorba de etapa națională a acestei Olimpiade.
Constatăm că în decursul zilei de vineri, 20 mai 2016, au existat o sumedenie de probleme ce au ținut în primul rând de organizatorul local, și anume IȘJ Bacău. Un număr de 13 elevi ce au ajuns la această fază a Olimpiadei în urma unei etape județene ce se pare că s-a desfășurat fără probleme sunt acuzați acum de către organizatorii acestei competiții de necunoștință a Regulamentului de Organizare, în condițiile în care chiar organizatorii nu au respectat reglementările aferente Precizărilor privind organizarea și desfășurarea OTI. Este vorba despre salvarea surselor ce urmează a fi evaluate de subcomisiile din Comisia centrală. În anexa 1 din documentul precizat mai sus sunt prezentate borderourile ce trebuie să existe pe ușile laboratoarelor în care se susține proba, pentru o informare cât mai clară asupra desfășurării competiției. Anul acesta, coloana „ID" a fost înlocuită cu coloana „Nr. Crt.", iar pe stațiile de lucru erau afișate două numere: numărul curent și ID-ul fiecărui concurent. De aici au pornit foarte multe neclarități ce în unele cazuri au putut fi soluționate (câțiva participanți au confirmat faptul că membrii Comisiei tehnice le-au permis redenumirea directoarelor de lucru), însă în cele 13 cazuri prezentate mai sus nu. Mai mult, în aceleași Precizări, la secțiunea „Salvarea soluțiilor/predarea lucrărilor", nu este precizat momentul redenumirii directorului, neexistând, astfel, precizarea că în momentul sosirii Comisiei tehnice, participantul nu mai are voie să îl redenumească.
De asemenea, elevii participanți au reclamat chiar și comportamente înjositoare din partea membrilor din Comisia centrală sau din partea organizatorilor locali, comportamente ce au fost însoțite și de un limbaj agresiv, lucru pe care îl considerăm nedemn de un angajat ce se află, înainte de toate în slujba Ministerului, în slujba elevului, și anume o persoană ce se dorește a se numi „profesor".
Solicităm public, pe această cale, un comunicat de presă din partea Inspectoratului Școlar Județean Bacău referitor la faptele prezentate mai sus și cele prezentate de către elevii participanți.
De asemenea, ne asumăm public faptul că vom urmări acest subiect și pe viitor, până când acesta va produce, într-adevăr, o schimbare în mentalitatea cadrelor didactice implicate în astfel de competiții și în desfășurarea acestora.
Președinte interimar al Asociației Elevilor din Bacău,
Dragoș-Gabriel Cazan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:21:58 Ora de vară a Europei de Est