Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua copilului născut din inimă

Ziua adopției

Ziua copilului născut din inimă

,,Copilul adoptat este copilul născut din inimă", spune mama unui copil adoptat.

La 2 iunie sărbătorim Ziua adopției, în care celebrăm venirea copiilor în familie nu prin naștere, ci printr-un act nobil de dragoste și altruism, și anume prin adopție. Azi îi celebrăm pe cei care aleg să ofere o familie unuia din cei 60.000 de copii abandonați în sistem. În medie, anual sunt adoptați în România doar 600 de copii pentru că nu avem o cultură a adopției, ba mai mult, pentru că mulți consideră acest subiect unul tabu. Datorită lipsei de informații sau de acceptare, mulți copii adoptați au încă parte de discriminare sau de marginalizare. E cazul să schimbăm această mentalitate și să conștientizăm importanța adopției pentru familie, societate și viitorul națiunii noastre.
Azi le mulțumim și îi sărbătorim pe cei care schimbă destinul unui copil abandonat, oferindu-i căldura unui cămin, dragostea unor părinți și siguranța unei familii. Azi le mulțumim celor care depășesc tot felul de preconcepții și își asumă „riscul" de a crește și educa un copil abandonat, de a-i oferi un viitor mai sigur și de a-l ajuta să înțeleagă sensul cuvântului ACASĂ. Azi îi felicit pe cei care pun în mintea și în sufletul copiilor abandonați înțelegerea conceptului de FAMILIE, învățându-i să trăiască o viață demnă. Copiii au nevoie în primul rând de dragoste și acceptare, pentru a se dezvolta armonios și acest lucru le este oferit cu generozitate de cei care aleg să fie părinții unor copii abandonați.
În primăvara acestui an, am avut bucuria de a finaliza un proces lung prin care am contribuit la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul adopției, pentru a scurta termene și a facilita întregul proces, lege care intră în vigoare din luna august. Modificările  cuprinse în inițiativa mea legislativă contribuie la creşterea numărului de copii adoptaţi și le sporește șansele de a creşte în siguranţa şi dragostea unei familii, singurul loc în care se pot dezvolta armonios. În esență, ele vizează reducerea unor termene de realizare a procedurilor din cadrul procesului de adopţie, asigurarea celerității în dobândirea statutului de copil adoptabil, revizuirea procedurilor de potrivire a copilului cu familia adoptatoare, flexibilizarea procedurii de evaluare a adoptatorilor  cum ar fi prelungirea valabilității atestatului de familie sau persoana aptă să adopte, sancționarea părinților indiferenți care și-au abandonat copiii și nu colaborează nici în vederea adoptării lor.
Am propus de asemenea, pentru prima dată în România, concediul de acomodare de maximum 12 luni, pentru mama care adoptă un copil cu vârstă mai mare de 2 ani, cu plata unei indemnizații de 1.700 lei, pentru că e nevoie de un timp în care copilul să se integreze în familie și să recupereze eventualele întârzieri în dezvoltare.
La mulți ani, tuturor copiilor, celor născuți în familiile noastre și celor care devin copiii noștri prin adopție! Sincere mulțumiri și felicitări părinților care își deschid inima și casa pentru a primi acești copii!
Florica Cherecheș,
deputat PNL

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:14:29 Ora de vară a Europei de Est