Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Lucrările avansează, ideile și proiectele prind contur

La Primăria Oșorhei,

Lucrările avansează, ideile și proiectele prind contur

Faptele țin loc de vorbe, realizările sunt vizibile, iar reușitele de la tot pasul bucură cetățenii.

Inaugurarea sălii de ședințe și a bibliotecii comunale
Joi, 4 septembrie 2008, primarul comunei Oșorhei, Ioan Pop și vicele, Ioan Gligor, au avut motive de bucurie la inaugurarea sălii de ședințe și cununii și a sălii care adăpostește biblioteca. La eveniment, gospodarii comunei au invitat oficialități municipale și județene (Adrian Foghiș, directorul Asociației de dezvoltare intercomunitară „Zona metropolitană Oradea”, Gheorghe Carp, viceprimarul municipiului Oradea, Radu Þîrle, președintele C.J. Bihor, DumitruVoloșeniuc, vicepreședintele C.J. Bihor) și deputatul Cornel Popa.
Tot în această lună, pe 30 septembrie, se așteaptă finalizarea lucrărilor la Căminul cultural din Fughiu. Nu în același ritm și cu aceeași seriozitate se lucrează la Școala din Fughiu, chiar dacă a mai rămas doar o săptămână până la începerea cursurilor. Dacă lucrările nu avansează cum trebuie, primarul e decis să facă rocada mare prin schimbarea constructorului. La Școala din Alparea e alta situația: s-a vopsit gardul, a dispărut fântâna părăsită din curte, iar sălile de clasă au parchet laminat. În comună, se acționează pe mai multe fronturi, iar rezultatele nu întârzie să apară. S-a extins parcarea din fața primăriei, iar gardul a dat să înflorească. În 20-25 septembrie, urmează să demareze lucrările de asfaltare a drumului spre Cheriu, iar pe tronsonul Alparea-Felcheriu, drumul va fi parțial plombat, parțial asfaltat, lucrarea având termen final pe 15 octombrie. Acum se lucrează la drumul de legătură Felcheriu-Cheriu. În colonia de romi se face curățenie, iar în perspectivă, conducerea comunei are în plan o schimbare de imagine și condiții civilizate de trai pentru comunitarea locală a romilor.
„Vine Oradea” la Oșorhei (?)
Zilele trecute, pe ambele maluri ale Crișului Repede, în aval și amonte, s-a făcut curățenie în zona de agrement, unde localnicii și nu numai își petrec câteva ore de weekend. Inspectorul cu mediul, Pavel Soanea, a mobilizat la curățenie cetățenii care primesc ajutor social și care, potrivit Legii nr. 416, din 2001, prestează între 34 și 93 de ore de muncă în interesul comunității (printre ei, Florian Vid, Constantin Teglaș, Ana Hendre și Cordoban Rodica).
S-a depus documentația pentru extinderea rețelei electrice în toate cele cinci sate ale comunei Oșorhei, iar într-un alt proiect se vorbește despre mutarea pieței de vechituri și a celei en gros (de legume și fructe) din Oradea în Oșorhei. După cum îl cunoaștem pe întâiul gospodar al comunei, primarul Ioan Pop e în stare să le mute de urgență în Oșorhei.
Cu asemenea cârmaci, la fiecare pas, Oșorheiul capătă o altă înfățișare, iar imaginile vorbesc. Ceea ce am pozat noi pe 17 iulie 2008, în multe zone, nu mai corespunde (în 8 septembrie 2008), actualitatea fiind alta, una îmbucurătoare, începând chiar cu parcul și curtea primăriei.
(Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Lucrările avansează, ideile și proiectele prind contur.

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:18:10 Ora standard a Europei de Est