Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Lucrările avansează, ideile și proiectele prind contur

La Primăria Oșorhei,

Lucrările avansează, ideile și proiectele prind contur

Faptele țin loc de vorbe, realizările sunt vizibile, iar reușitele de la tot pasul bucură cetățenii.

Inaugurarea sălii de ședințe și a bibliotecii comunale
Joi, 4 septembrie 2008, primarul comunei Oșorhei, Ioan Pop și vicele, Ioan Gligor, au avut motive de bucurie la inaugurarea sălii de ședințe și cununii și a sălii care adăpostește biblioteca. La eveniment, gospodarii comunei au invitat oficialități municipale și județene (Adrian Foghiș, directorul Asociației de dezvoltare intercomunitară „Zona metropolitană Oradea”, Gheorghe Carp, viceprimarul municipiului Oradea, Radu Þîrle, președintele C.J. Bihor, DumitruVoloșeniuc, vicepreședintele C.J. Bihor) și deputatul Cornel Popa.
Tot în această lună, pe 30 septembrie, se așteaptă finalizarea lucrărilor la Căminul cultural din Fughiu. Nu în același ritm și cu aceeași seriozitate se lucrează la Școala din Fughiu, chiar dacă a mai rămas doar o săptămână până la începerea cursurilor. Dacă lucrările nu avansează cum trebuie, primarul e decis să facă rocada mare prin schimbarea constructorului. La Școala din Alparea e alta situația: s-a vopsit gardul, a dispărut fântâna părăsită din curte, iar sălile de clasă au parchet laminat. În comună, se acționează pe mai multe fronturi, iar rezultatele nu întârzie să apară. S-a extins parcarea din fața primăriei, iar gardul a dat să înflorească. În 20-25 septembrie, urmează să demareze lucrările de asfaltare a drumului spre Cheriu, iar pe tronsonul Alparea-Felcheriu, drumul va fi parțial plombat, parțial asfaltat, lucrarea având termen final pe 15 octombrie. Acum se lucrează la drumul de legătură Felcheriu-Cheriu. În colonia de romi se face curățenie, iar în perspectivă, conducerea comunei are în plan o schimbare de imagine și condiții civilizate de trai pentru comunitarea locală a romilor.
„Vine Oradea” la Oșorhei (?)
Zilele trecute, pe ambele maluri ale Crișului Repede, în aval și amonte, s-a făcut curățenie în zona de agrement, unde localnicii și nu numai își petrec câteva ore de weekend. Inspectorul cu mediul, Pavel Soanea, a mobilizat la curățenie cetățenii care primesc ajutor social și care, potrivit Legii nr. 416, din 2001, prestează între 34 și 93 de ore de muncă în interesul comunității (printre ei, Florian Vid, Constantin Teglaș, Ana Hendre și Cordoban Rodica).
S-a depus documentația pentru extinderea rețelei electrice în toate cele cinci sate ale comunei Oșorhei, iar într-un alt proiect se vorbește despre mutarea pieței de vechituri și a celei en gros (de legume și fructe) din Oradea în Oșorhei. După cum îl cunoaștem pe întâiul gospodar al comunei, primarul Ioan Pop e în stare să le mute de urgență în Oșorhei.
Cu asemenea cârmaci, la fiecare pas, Oșorheiul capătă o altă înfățișare, iar imaginile vorbesc. Ceea ce am pozat noi pe 17 iulie 2008, în multe zone, nu mai corespunde (în 8 septembrie 2008), actualitatea fiind alta, una îmbucurătoare, începând chiar cu parcul și curtea primăriei.
(Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Lucrările avansează, ideile și proiectele prind contur.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:54:07 Ora de vară a Europei de Est