Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Am nevoie de votul orădenilor și nu numai!

Am fost selecționată printre cei 30 de profesori de excepție din România!

Am nevoie de votul orădenilor și nu numai!

Încă din copilărie dorința mea era să mă fac învățătoare, jocurile cu păpușile, mai apoi cu vecinii de pe strada unde locuiam aveau ca temă principală catalogul, tabla, cărțile, caietele, lecțiile...

Când am terminat clasa a VIII-a am dat la Liceul Pedagogic urmându-mi visul, dar concurența fiind în acea vreme foarte mare, am avut o dezamăgire... am căzut, lipsindu-mi 15 sutimi. Având medie destul de mare am fost repartizată la un liceu din oraș cu profil de istorie. Astfel am urmat clasa a IX-a cu rezultate bune la acel liceu prestigios, dar gândul meu era tot la profesia de învățătoare. Așa că m-am pregătit concomitent și am dat încă o dată examen (probe eliminatorii - sport, muzică, desen și probe scrise - română, matematică) la Liceul Pedagogic ,,Iosif Vulcan". Și cu ambiție, cu multă muncă și încredere în propriile forțe, am reușit! Am urmat 5 ani acest liceu de profil, repetând clasa a IX-a, deci am pierdut 2 ani, dar am câștigat mai mult: bucuria și satisfacția de a-mi vedea visul împlinit.
Visul copilăriei mele
Cu timpul am urmat și cursurile Universității, Facultatea de Științe Socio- Umane, secția Pedagogia învățământului preșcolar și primar, limba franceză. Mereu am fost preocupată și sunt dornică de a mă perfecționa, de a învăța, de a fi la curent cu tot ce-i nou, ce poate să mă ajute în munca mea la catedră, zi de zi. Pe lângă predarea efectivă a materiei pentru fiecare disciplină, consider că prin tot ce întreprind la clasă, împreună cu colegii mei, la nivelul catedrei sau al școlii, reușesc să mă dăruiesc unei cauze nobile și unor suflete curate.
Eforturile pe care le fac pentru a îndeplini această frumoasă misiune de dascăl, nu sunt zadarnice. Le văd rezultatele, le simt eu, dar le percep și alții. Timpul pe care-l petrec zilnic la școală - 8 ore, plus timpul de pregătire pentru a doua zi (chiar dacă am 20 de ani la catedră) mi se pare a fi cea mai rentabilă investiție, chiar dacă adesea îmi sacrific din timpul rezervat familiei (soțului și celor doi copii). Dar ei mă înțeleg și mă susțin. Fără înțelegerea și ajutorul lor nu aș putea trece peste toate greutățile. Ei știu că pentru mine, școala înseamnă totul, mai mult decât un serviciu care mă onorează și îmi dă cele mai multe satisfacții profesionale. Nu mă văd făcând altceva. Și mai am onoarea de a lucra în școala unde eu am învățat în clasele I-VIII. Tot ce fac la ore și toate activitățile extrașcolare sunt pentru școala mea, pentru copiii pe care-i formez. Particip cu bucurie la toate cercurile și consfătuirile cadrelor didactice, la cursuri de formare, simpozioane și conferințe, convinsă fiind că mai am multe de învățat. Zic eu, fără lipsă de modestie, că sunt o persoană creativă, bună organizatoare și-mi place munca în echipă. Până în prezent am publicat o serie de articole în reviste sau cărți de specialitate cu ISSN sau ISBN. Personal am editat trei materiale cu ISBN - două caiete auxiliare (cu înmulțire și împărțire) și o broșură cu exemple de bune practici (excursiile și taberele școlare).
Cu fiecare generație de elevi pe care i-am avut în grijă am evoluat și eu, am căpătat experiență, dar mereu m-am modelat după specificul grupului de elevi, după cerințele lor, după așteptările comunității. Am încercat și sper că am reușit să fac în așa fel încât să contribui nu numai la transmiterea unui bagaj informațional, ci și la formarea elevilor mei, la închegarea colectivului clasei. Pentru mine, ca dascăl, întotdeauna a contat ambientul sălii de clasă, munca la clasă, dar am avut și am o mare deschidere pentru activitățile extrașcolare (activități educative, sub diferite forme, concursuri, serbări, excursii, tabere, vizite diverse, activități de antreprenoriat și de voluntariat). În permanent, am ținut legătura cu părinții elevilor, fiind convinsă că numai cu ajutorul lor munca mea va avea cea mai mare eficiență. În spiritul parteneriatului  școală-familie, am inițiat și desfășurat activități comune, activități asistate de către părinți, activități susținute de părinți, lectorate și un dialog permanent prin intermediul caietului de corespondență.
Așa gândesc, înțeleg și acționez eu pentru a mă achita cu cinste de toate sarcinile pentru a obține cele mai bune rezultate în profesiune mea nobilă de luminător și de formator de caractere.
Profesor Toader Monica Dorina
Felicitări, Monica!
Cu adevărat, aceasta este Monica noastră, pe care vă îndemn să o votați pe  http://www.fundatiadanvoiculescu.ro/2016/04/liga-profesorilor-exceptionali-editia-a-iii-a/
Avem de a face cu un dascăl între dascăli, așa cum am cunoscut-o și am promovat-o de-a lungul timpului!
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:49:22 Ora standard a Europei de Est