Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Avem Aquapark Nymphaea în Oradea

,,Pentru mine, azi este o zi istorică”

Avem Aquapark Nymphaea în Oradea

Primăria Oradea a organizat vineri, 27 mai 2016, o conferinta de presă cu ocazia închiderii proiectului ,,Complexul Wellness Termal Nymphaea Oradea".

La eveniment au fost prezenți primarul Ilie Bolojan, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor - dl. Marcel Boloș, directorul Administrației Domeniului Public - dl. Liviu Andrica, directorul Direcției Management cu Finanțare Internațională din Primăria Oradea - dl Marius Moș, managerul de proiect - d-na Anamaria Sava, alți reprezentanți ai DMPFI, dar și reprezentanți ai constructorului și ai proiectantului.
Proiectul realizat prin Programul Operațional Regional 2007 -2013, în valoare de 91.422.112 lei cu TVA (din care finanțare nerambursabilă 42.327.346 lei, inclusiv TVA) este cea mai mare investiție publică de acest gen din România, prin care s-a urmărit diversificarea și îmbunătățirea serviciilor turistice în general, și de agrement în special, oferite locuitorilor municipiului Oradea și turiștilor, ridicarea standardului de ofertă turistică, exploatare durabilă și responsabilă a resursei minerale geotermale.
Prezent la eveniment, primarul Ilie Bolojan a spus: ,,Le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la acest important proiect, începând de la cei care au scris proiectul, domnului secretar de stat Marcel Boloș, care a pus o piatră de temelie la această investiție, proiectantului, constructorilor și nu în ultimul rând Agenției de Dezvoltare Nord-Vest. Acest aquapark a fost construit într-un an și jumătate, este cel mai modern aquapark din vestul României. El acoperă toate necesitățile pentru o zonă de recreere de calitate pentru orădeni și turiști și pune Oradea pe harta turismului balnear și de recreație în Estul Europei".
În continuare managerul de proiect, d-na Anamaria Sava, a prezentat toate corpurile și facilitățile complexului. Astfel, Corpul 1 cuprinde: subsolul cu vestiarele, spațiile tehnice, depozitele frigorifice pentru alimentație publică, parter și etaj, cele 13 bazine acoperite, cele patru aqua-tobogane interioare, spa-ul, centrul wellness, centrul de informare turistică, restaurantul, cabinetul medical, birourile administrative; Corpurile 2 și 3 sunt puncte de alimentație publică; Corpul 4 este turnul toboganelor exterioare de 18 metri înălțime cu platformă de lansare și bazin de aterizare; Corpurile 5 și 6 sunt reprezentate de grupurile sanitare și vestiare.
La toate acestea se adaugă cinci bazine exterioare (cu valuri, de sărituri, olimpic, pentru copii și pentru adulți), un teren multifuncțional de sport pentru baschet, fotbal și handbal, două terenuri de volei de plajă, patru terenuri de sport pentru fotbal de masă și două mese pentru tenis de masă.
Directorul Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională, dl. Marius Moș, a precizat: ,,Aquaparkul cu o suprafață de 7 ha și 5.000 de mp de luciu de apă aparține de azi Primăriei Oradea. Noi am făcut recepția, avem câteva mici observații cu privire la unele aspecte, care urmează să fie remediate".
De menționat că apa din toate bazinele este recirculată, tratată și filtrată corespunzător (5% se reîmprosătează cu apă potabilă), iar masajul acvatic este prezent la patru bazine (trei interioare + unul exterior). Corpul 1 al Aquaprakului este a treia construcție din România al cărei acoperiș este realizat dintr-o membrană folie triplu strat și pernă de aer comprimat.
În ceea ce privește suprafața de teren de 1,63 ha care dă înspre Crișul Repede, aceasta a fost concesionată de către Primăria Oradea de la Apele Române și amenajată corespunzător prin însămânțare cu iarbă și montarea de bănci de odihnă.
În încheierea conferinței, Marcel Boloș secretar de stat în Ministerul Transporturilor, fost director al Direcției de Proiecte din Primăria Oradea și fost director al Agenției de Dezvoltare Nord Vest, a spus: ,,Pentru mine, azi, la închiderea acestui proiect, este o zi istorică pentru că apare o nouă șansă pe care o are turismul geotermal în Oradea. De felul în care va fi exploatat acest obiectiv, vor depinde și alte investiții în Oradea. Țin să îi felicit pe toți foștii mei colegi, și pe domnul primar Ilie Bolojan, a cărui implicare a fost hotărâtoare în implementarea acestui proiect".
Dezvoltarea turismului de agrement prin crearea C.W.T.N.
Finanţat prin: Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 - Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului - Domeniul de interventie 5.2 - Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice, în baza contractului de finanţare nr 2258/ 17.10.2011.
Valoarea totală a lucrărilor: 91.422.112,35 lei cu TVA, din care ajutor financiar nerambursabil 42.327.346 lei inclusiv TVA.
Obiectivul general al proiectului este crearea Complexului Wellness - Termal ,,Nymphaea" Oradea, cea mai mare investiție publică de acest tip din România, urmărindu-se diversificarea și îmbunătățirea serviciilor turistice în general, şi de agrement în special, oferite turiştilor și locuitorilor municipiului Oradea, ridicarea standardului în oferta turistică, exploatarea durabilă și responsabilă a resursei minerale geotermale.
Grupul ţintă al proiectului este format din consumatorii serviciilor de turism (turiştii) în general și consumatorii serviciilor de turism balnear în special.
Principalii beneficiari ai acestui proiect de finanțare sunt turiştii, locuitorii orașului Oradea sau proveniți din alte zone ale ţării ori din zona spațiului european, dar și agenții economici care își vor desfășura activitatea în incinta Complexului Wellness Termal Nymphaea. Al doilea mare beneficiar al realizării complexului este comunitatea locală care va avea beneficii însemnate de pe urma creării Complexului Wellness Termal ,,Nymphaea". În primul rând pentru că cetăţenii Oradiei vor beneficia de condiții incomparabil mai bune față de cele anterioare, precum și de diversificarea serviciilor oferite, cu impact în creşterea atractivităţii și în sănătatea generală a utilizatorilor. O altă categorie de beneficiari este reprezentată de agenții economici care vor activa în incinta Complexului și în zona acestuia.
Pentru economia locală, dar și pentru cea regională, care sunt beneficiare indirecte ale acestui proiect, realizarea Complexului Nymphaea va impulsiona turismul local și veniturile generate de această ramură a industriei. Completarea ofertei turistice locale și punerea în valoare a resurselor de apă geotermală de care dispune Oradea va duce la o creștere semnificativă a numărului de turiști, a duratei sejurului și la repoziționarea pe piața turismului a municipiului Oradea și a regiunii de Nord-Vest.
Datele tehnice ale investiției
Suprafața totală a amplasamentului: 6.96 ha
Corp 1 - clădire principală - subsol cu vestiare, spații tehnice, depozite frigorifice pentru alimentație publică, parter și etaj, bazine acoperite, tobogane interioare, spa, centru wellness, centru de informare turistică, restaurant, cabinet medical, birouri administrative.
Bazine interioare: 13, faţă de patru, câte au fost prevăzute în proiectul inițial
Suprafata totală a luciului de apă la bazine interioare și exterioare: 4.999,81 mp
patru aquatobogane interioare cu lungimea totală de 183 m
Capacitate maximă 1.538 dulapuri, 1.000 şezlonguri
Capacitate totală peste 1.500 de persoane în sezon, respectiv 600 de persoane în extra-sezon
Acces cu brăţări electronice
Spațiu tehnic bazine interioare: 1.925 mp
Bazine de tratament acvatic patru buc., jacuzzi VIP două buc.
Saune: finlandeză, rusească, cu infraroșii, cu aromaterapie, salină, cabină cu aburi, cabină cu gheaţă
Corp 2 și 3 - puncte de alimentaţie publică - suprafaţa desfăşurată de 1.334,42 mp faţă de 103,71 mp propus inițial. Construcțiile au regim de înălţime parter, cu acoperiș înierbat. Au prevăzute câte o zonă de preparare, terase de servire și grupuri sanitare.
Corp 4 - turn tobogane exterioare cu platformă de lansare și bazin de aterizare; toboganele sunt executate din materiale sintetice compozite.
Corp 5 și 6 - grupuri sanitare și vestiare - Clădirile au regim de înălţime parter, iar suprafaţa desfăşurată a clădirilor este de 384,01 mp
Platforma pentru grill cu acces la utilități
Bazine exterioare: bazin pentru adulți, bazin pentru copii, bazin olimpic la standarde FINA, bazin de sărituri la standarde FINA, bazinul cu valuri
Nouă aquatobogane exterioare cu lungimea totală de 876.50 m
Spații tehnice bazine exterioare suprafața totală construită a spațiilor tehnice subterane este de 663,85 mp;
Terenuri de sport: un teren multifuncțional de sport pentru baschet, fotbal și handbal, două terenuri de volei pe plajă, patru terenuri de sport pentru fusbal, două mese tenis de masă.
Amenajări exterioare: plantare arbori și arbuști, spații verzi, alei, cişmele de apă, bănci, iluminat public, lac artificial cu nuferi, puncte de supraveghere pentru salvamari,  duşuri, acces pe malul Crișului Repede, parcare, post transformare, generator, împrejmuire, foraje de apă și de apă geotermală. (B.P.)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Avem Aquapark Nymphaea în Oradea.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 12:13:23 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...