Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Avem Aquapark Nymphaea în Oradea

,,Pentru mine, azi este o zi istorică”

Avem Aquapark Nymphaea în Oradea

Primăria Oradea a organizat vineri, 27 mai 2016, o conferinta de presă cu ocazia închiderii proiectului ,,Complexul Wellness Termal Nymphaea Oradea".

La eveniment au fost prezenți primarul Ilie Bolojan, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor - dl. Marcel Boloș, directorul Administrației Domeniului Public - dl. Liviu Andrica, directorul Direcției Management cu Finanțare Internațională din Primăria Oradea - dl Marius Moș, managerul de proiect - d-na Anamaria Sava, alți reprezentanți ai DMPFI, dar și reprezentanți ai constructorului și ai proiectantului.
Proiectul realizat prin Programul Operațional Regional 2007 -2013, în valoare de 91.422.112 lei cu TVA (din care finanțare nerambursabilă 42.327.346 lei, inclusiv TVA) este cea mai mare investiție publică de acest gen din România, prin care s-a urmărit diversificarea și îmbunătățirea serviciilor turistice în general, și de agrement în special, oferite locuitorilor municipiului Oradea și turiștilor, ridicarea standardului de ofertă turistică, exploatare durabilă și responsabilă a resursei minerale geotermale.
Prezent la eveniment, primarul Ilie Bolojan a spus: ,,Le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la acest important proiect, începând de la cei care au scris proiectul, domnului secretar de stat Marcel Boloș, care a pus o piatră de temelie la această investiție, proiectantului, constructorilor și nu în ultimul rând Agenției de Dezvoltare Nord-Vest. Acest aquapark a fost construit într-un an și jumătate, este cel mai modern aquapark din vestul României. El acoperă toate necesitățile pentru o zonă de recreere de calitate pentru orădeni și turiști și pune Oradea pe harta turismului balnear și de recreație în Estul Europei".
În continuare managerul de proiect, d-na Anamaria Sava, a prezentat toate corpurile și facilitățile complexului. Astfel, Corpul 1 cuprinde: subsolul cu vestiarele, spațiile tehnice, depozitele frigorifice pentru alimentație publică, parter și etaj, cele 13 bazine acoperite, cele patru aqua-tobogane interioare, spa-ul, centrul wellness, centrul de informare turistică, restaurantul, cabinetul medical, birourile administrative; Corpurile 2 și 3 sunt puncte de alimentație publică; Corpul 4 este turnul toboganelor exterioare de 18 metri înălțime cu platformă de lansare și bazin de aterizare; Corpurile 5 și 6 sunt reprezentate de grupurile sanitare și vestiare.
La toate acestea se adaugă cinci bazine exterioare (cu valuri, de sărituri, olimpic, pentru copii și pentru adulți), un teren multifuncțional de sport pentru baschet, fotbal și handbal, două terenuri de volei de plajă, patru terenuri de sport pentru fotbal de masă și două mese pentru tenis de masă.
Directorul Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională, dl. Marius Moș, a precizat: ,,Aquaparkul cu o suprafață de 7 ha și 5.000 de mp de luciu de apă aparține de azi Primăriei Oradea. Noi am făcut recepția, avem câteva mici observații cu privire la unele aspecte, care urmează să fie remediate".
De menționat că apa din toate bazinele este recirculată, tratată și filtrată corespunzător (5% se reîmprosătează cu apă potabilă), iar masajul acvatic este prezent la patru bazine (trei interioare + unul exterior). Corpul 1 al Aquaprakului este a treia construcție din România al cărei acoperiș este realizat dintr-o membrană folie triplu strat și pernă de aer comprimat.
În ceea ce privește suprafața de teren de 1,63 ha care dă înspre Crișul Repede, aceasta a fost concesionată de către Primăria Oradea de la Apele Române și amenajată corespunzător prin însămânțare cu iarbă și montarea de bănci de odihnă.
În încheierea conferinței, Marcel Boloș secretar de stat în Ministerul Transporturilor, fost director al Direcției de Proiecte din Primăria Oradea și fost director al Agenției de Dezvoltare Nord Vest, a spus: ,,Pentru mine, azi, la închiderea acestui proiect, este o zi istorică pentru că apare o nouă șansă pe care o are turismul geotermal în Oradea. De felul în care va fi exploatat acest obiectiv, vor depinde și alte investiții în Oradea. Țin să îi felicit pe toți foștii mei colegi, și pe domnul primar Ilie Bolojan, a cărui implicare a fost hotărâtoare în implementarea acestui proiect".
Dezvoltarea turismului de agrement prin crearea C.W.T.N.
Finanţat prin: Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 - Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului - Domeniul de interventie 5.2 - Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice, în baza contractului de finanţare nr 2258/ 17.10.2011.
Valoarea totală a lucrărilor: 91.422.112,35 lei cu TVA, din care ajutor financiar nerambursabil 42.327.346 lei inclusiv TVA.
Obiectivul general al proiectului este crearea Complexului Wellness - Termal ,,Nymphaea" Oradea, cea mai mare investiție publică de acest tip din România, urmărindu-se diversificarea și îmbunătățirea serviciilor turistice în general, şi de agrement în special, oferite turiştilor și locuitorilor municipiului Oradea, ridicarea standardului în oferta turistică, exploatarea durabilă și responsabilă a resursei minerale geotermale.
Grupul ţintă al proiectului este format din consumatorii serviciilor de turism (turiştii) în general și consumatorii serviciilor de turism balnear în special.
Principalii beneficiari ai acestui proiect de finanțare sunt turiştii, locuitorii orașului Oradea sau proveniți din alte zone ale ţării ori din zona spațiului european, dar și agenții economici care își vor desfășura activitatea în incinta Complexului Wellness Termal Nymphaea. Al doilea mare beneficiar al realizării complexului este comunitatea locală care va avea beneficii însemnate de pe urma creării Complexului Wellness Termal ,,Nymphaea". În primul rând pentru că cetăţenii Oradiei vor beneficia de condiții incomparabil mai bune față de cele anterioare, precum și de diversificarea serviciilor oferite, cu impact în creşterea atractivităţii și în sănătatea generală a utilizatorilor. O altă categorie de beneficiari este reprezentată de agenții economici care vor activa în incinta Complexului și în zona acestuia.
Pentru economia locală, dar și pentru cea regională, care sunt beneficiare indirecte ale acestui proiect, realizarea Complexului Nymphaea va impulsiona turismul local și veniturile generate de această ramură a industriei. Completarea ofertei turistice locale și punerea în valoare a resurselor de apă geotermală de care dispune Oradea va duce la o creștere semnificativă a numărului de turiști, a duratei sejurului și la repoziționarea pe piața turismului a municipiului Oradea și a regiunii de Nord-Vest.
Datele tehnice ale investiției
Suprafața totală a amplasamentului: 6.96 ha
Corp 1 - clădire principală - subsol cu vestiare, spații tehnice, depozite frigorifice pentru alimentație publică, parter și etaj, bazine acoperite, tobogane interioare, spa, centru wellness, centru de informare turistică, restaurant, cabinet medical, birouri administrative.
Bazine interioare: 13, faţă de patru, câte au fost prevăzute în proiectul inițial
Suprafata totală a luciului de apă la bazine interioare și exterioare: 4.999,81 mp
patru aquatobogane interioare cu lungimea totală de 183 m
Capacitate maximă 1.538 dulapuri, 1.000 şezlonguri
Capacitate totală peste 1.500 de persoane în sezon, respectiv 600 de persoane în extra-sezon
Acces cu brăţări electronice
Spațiu tehnic bazine interioare: 1.925 mp
Bazine de tratament acvatic patru buc., jacuzzi VIP două buc.
Saune: finlandeză, rusească, cu infraroșii, cu aromaterapie, salină, cabină cu aburi, cabină cu gheaţă
Corp 2 și 3 - puncte de alimentaţie publică - suprafaţa desfăşurată de 1.334,42 mp faţă de 103,71 mp propus inițial. Construcțiile au regim de înălţime parter, cu acoperiș înierbat. Au prevăzute câte o zonă de preparare, terase de servire și grupuri sanitare.
Corp 4 - turn tobogane exterioare cu platformă de lansare și bazin de aterizare; toboganele sunt executate din materiale sintetice compozite.
Corp 5 și 6 - grupuri sanitare și vestiare - Clădirile au regim de înălţime parter, iar suprafaţa desfăşurată a clădirilor este de 384,01 mp
Platforma pentru grill cu acces la utilități
Bazine exterioare: bazin pentru adulți, bazin pentru copii, bazin olimpic la standarde FINA, bazin de sărituri la standarde FINA, bazinul cu valuri
Nouă aquatobogane exterioare cu lungimea totală de 876.50 m
Spații tehnice bazine exterioare suprafața totală construită a spațiilor tehnice subterane este de 663,85 mp;
Terenuri de sport: un teren multifuncțional de sport pentru baschet, fotbal și handbal, două terenuri de volei pe plajă, patru terenuri de sport pentru fusbal, două mese tenis de masă.
Amenajări exterioare: plantare arbori și arbuști, spații verzi, alei, cişmele de apă, bănci, iluminat public, lac artificial cu nuferi, puncte de supraveghere pentru salvamari,  duşuri, acces pe malul Crișului Repede, parcare, post transformare, generator, împrejmuire, foraje de apă și de apă geotermală. (B.P.)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Avem Aquapark Nymphaea în Oradea.

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 16:32:10 Ora de vară a Europei de Est