Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Săptămâna Științifică la Universitatea din Oradea - ediția a XXVII-a

În perioada 24-27 mai

Săptămâna Științifică la Universitatea din Oradea - ediția a XXVII-a

Marți, 24 mai 2016), în Aula Magna a avut loc deschiderea festivă a celei de-a XXVII-a ediții a Săptămânii Științifice a Universității din Oradea.

Din start, moderatorul evenimentului, dl prorector Eugen-Victor Macocian (responsabil cu Managementul Cercetării și Rel. Internaționale), a definit importanța și motivul manifestării: ,,să ne sărbătorim colegii, pe cei cu rezultate deosebite, aceasta este până la urmă esența Săptămânii Științifice a Universității din Oradea (S.S.U.O.), o sărbătoare tradițională care dorim să rămână o sărbătoare a științei".
Domnul rector Constantin Bungău a pătruns în esența lucrurilor, arătând că S.S.U.O. ,,este săptămâna care declanșează ceea ce înseamnă abilitate științifică. Este prilejul în care recunoaștem în mod oficial, într-un cadru oficial, activitatea colegilor noștri pe toate domeniile pe care le are Universitatea și, desigur, sunt și situații de excelență...".
 Făcând bilanțul pe 2015, cifrele sunt bune: în domeniul cercetării peste 2.000 de metri pătrați noi alocați numai pentru cercetarea avansată și 17 milioane de euro pe dezvoltare și resurse umane. Și încă ceva: ,,Univ. nu trebuie văzută doar prin cifra de studenți (vorba aceea: Câți studenți mai are Universitatea?), ci prin ceea ce face în zona inovării, în zona progresului economic, în zona progresului social, în zona culturii pentru județ, pentru țară și nu numai". Domnul rector a enumerat apoi domeniile în care U.O. își propune să obțină performanță, să facă cercetare de performanță: în bioeconomie, tehnologia informației și comunicații, spațiu și securitate, energie, mediu și schimbări climatice, tehnologie avansată; ,,să găsim soluții, pârghii de atragere de fonduri, ne dorim să sprijinim proiectele inițiate de firme, ne dorim un mecanism de evoluție strategică... în cercetarea și specializarea inteligentă".
La rândul său, președintele Senatului universitar, dl prof. univ. dr. Sorin Curilă, a subliniat că ,,educația și cercetarea oricât de nobile ar fi, ele nu sunt activități în sine, ele sunt mijloace prin care astăzi încercăm să construim un anumit tip de societate, o societate care să aducă dezvoltare durabilă și prosperitate. Săptămâna Științifică (S.S.) este nu doar un moment de bilanț asupra cercetării științifice, ci și unul de decantări, de deschidere spre noi orizonturi". Președintele Senatului a trecut apoi în revistă nenumăratele proiecte la care participă studenții și cadrele didactice, accentuând miza:  ,,multiplicarea contractelor care e necesar să vizeze cât mai multe repere de excelență internațională".
La o asemenea ocazie, distinșii invitați, președintele Consiliului Județean Bihor, dl prof. Cornel Popa, doamna Claudia Timofte, directorul Cancelariei d-lui prefect Claudiu Adrian Pop și viceprimarul Huszar Istvan, din respect și convingere, au felicitat studenții și universitarii pentru rezultatele obținute. La final de mandat, președintele C.J.B., dl prof. Cornel Popa, a avansat și câteva rezultate deosebite pe care le-a obținut județul și C.J.B. care le situează pe locuri fruntașe pe țară în ceea ce privește sumele atrase (banii europeni). La fel ca și la ediția precedentă, viceprimarul Huszar Istvan a ținut să-și exprime mândria de a fi orădean și absolvent al Universității din Oradea, apreciind ,,rolul important pe care îl are universitatea pentru mediul de afaceri, cât și pentru viitorul orașului nostru, învățământul din Oradea fiind cel care poate determina copiii să rămână pe aceste meleaguri și să nu-și caute viitorul în alte țări".
În continuare, rectorul și președintele Senatului universitar au înmânat diplome instituțiilor și companiilor partenere, precum și premii studenților și universitarilor merituoși.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Săptămâna Științifică la Universitatea din Oradea - ediția a XXVII-a.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:53:12 Ora standard a Europei de Est