Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Săptămâna Științifică la Universitatea din Oradea - ediția a XXVII-a

În perioada 24-27 mai

Săptămâna Științifică la Universitatea din Oradea - ediția a XXVII-a

Marți, 24 mai 2016), în Aula Magna a avut loc deschiderea festivă a celei de-a XXVII-a ediții a Săptămânii Științifice a Universității din Oradea.

Din start, moderatorul evenimentului, dl prorector Eugen-Victor Macocian (responsabil cu Managementul Cercetării și Rel. Internaționale), a definit importanța și motivul manifestării: ,,să ne sărbătorim colegii, pe cei cu rezultate deosebite, aceasta este până la urmă esența Săptămânii Științifice a Universității din Oradea (S.S.U.O.), o sărbătoare tradițională care dorim să rămână o sărbătoare a științei".
Domnul rector Constantin Bungău a pătruns în esența lucrurilor, arătând că S.S.U.O. ,,este săptămâna care declanșează ceea ce înseamnă abilitate științifică. Este prilejul în care recunoaștem în mod oficial, într-un cadru oficial, activitatea colegilor noștri pe toate domeniile pe care le are Universitatea și, desigur, sunt și situații de excelență...".
 Făcând bilanțul pe 2015, cifrele sunt bune: în domeniul cercetării peste 2.000 de metri pătrați noi alocați numai pentru cercetarea avansată și 17 milioane de euro pe dezvoltare și resurse umane. Și încă ceva: ,,Univ. nu trebuie văzută doar prin cifra de studenți (vorba aceea: Câți studenți mai are Universitatea?), ci prin ceea ce face în zona inovării, în zona progresului economic, în zona progresului social, în zona culturii pentru județ, pentru țară și nu numai". Domnul rector a enumerat apoi domeniile în care U.O. își propune să obțină performanță, să facă cercetare de performanță: în bioeconomie, tehnologia informației și comunicații, spațiu și securitate, energie, mediu și schimbări climatice, tehnologie avansată; ,,să găsim soluții, pârghii de atragere de fonduri, ne dorim să sprijinim proiectele inițiate de firme, ne dorim un mecanism de evoluție strategică... în cercetarea și specializarea inteligentă".
La rândul său, președintele Senatului universitar, dl prof. univ. dr. Sorin Curilă, a subliniat că ,,educația și cercetarea oricât de nobile ar fi, ele nu sunt activități în sine, ele sunt mijloace prin care astăzi încercăm să construim un anumit tip de societate, o societate care să aducă dezvoltare durabilă și prosperitate. Săptămâna Științifică (S.S.) este nu doar un moment de bilanț asupra cercetării științifice, ci și unul de decantări, de deschidere spre noi orizonturi". Președintele Senatului a trecut apoi în revistă nenumăratele proiecte la care participă studenții și cadrele didactice, accentuând miza:  ,,multiplicarea contractelor care e necesar să vizeze cât mai multe repere de excelență internațională".
La o asemenea ocazie, distinșii invitați, președintele Consiliului Județean Bihor, dl prof. Cornel Popa, doamna Claudia Timofte, directorul Cancelariei d-lui prefect Claudiu Adrian Pop și viceprimarul Huszar Istvan, din respect și convingere, au felicitat studenții și universitarii pentru rezultatele obținute. La final de mandat, președintele C.J.B., dl prof. Cornel Popa, a avansat și câteva rezultate deosebite pe care le-a obținut județul și C.J.B. care le situează pe locuri fruntașe pe țară în ceea ce privește sumele atrase (banii europeni). La fel ca și la ediția precedentă, viceprimarul Huszar Istvan a ținut să-și exprime mândria de a fi orădean și absolvent al Universității din Oradea, apreciind ,,rolul important pe care îl are universitatea pentru mediul de afaceri, cât și pentru viitorul orașului nostru, învățământul din Oradea fiind cel care poate determina copiii să rămână pe aceste meleaguri și să nu-și caute viitorul în alte țări".
În continuare, rectorul și președintele Senatului universitar au înmânat diplome instituțiilor și companiilor partenere, precum și premii studenților și universitarilor merituoși.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Săptămâna Științifică la Universitatea din Oradea - ediția a XXVII-a.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:50:24 Ora de vară a Europei de Est