Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Campusul Şcolar Partenie Cosma, cel mai modern spaţiu educativ din Oradea

A fost finalizat

Campusul Şcolar Partenie Cosma, cel mai modern spaţiu educativ din Oradea

Primăria Oradea a anunţat finalizarea lucrărilor la Campusul Şcolar Partenie Cosma în cadrul unei conferinţe la care au participat primarul Ilie Bolojan şi viceprimarul Huszar Istvan, prefectul Claudiu Pop, inspectorul şcolar general Alin Novac-Iuhas, reprezentanţi ai ADR Nord-Vest şi ai constructorului.

Investiţia a presupus construirea a şapte corpuri importante de clădire şi anume: şcoală cu 24 săli de clasă - 2 corpuri, cămin internat de 300 locuri, cantină şi club, garsoniere pentru cadre didactice, ateliere şcoală, sală de sport. Lucrările au fost executate de către firma S.C Selina SRL.
Conform explicaţiilor date de către primarul municipiului, lucrările au început în anul 2008 la corpul 2 de clădire, şcoala cu 24 săli de clasă, cu o susţinere de 1.300.000 lei din partea bugetului de stat, în continuare lucrările fiind bugetate de către Primăria Municipiului Oradea. Această primă parte a campusului a fost finalizată şi dată în folosinţă în anul 2011.
În anul 2014, Municipiul Oradea a depus solicitarea de finanţare a proiectului extins al campusului şcolar la Ministerul Dezvoltării, prin ADR Nord-Vest. În acelaşi an, proiectul "Campus Şcolar - Calificare profesională în Oradea pentru judeţul Bihor", a obţinut finanţare prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, domeniul major de intervenţie 3.4 - Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională, contract de finanţare nr. 4780 / 21.11.2014.
Valoarea contractului de finanţare a fost de 46.353.921,80 lei cu TVA, din care valoarea eligibilă este de 37.115.327,01 lei cu TVA, iar suma nerambursabilă este de 36.373.020,47 lei cu TVA.
,,Campusul şcolar are o capacitate de aproximativ 2000 de elevi, iar în perioada următoare Primăria Oradea va achiziţiona mobilierul necesar, urmând ca până la toamnă să găsim formula de a gestiona aceste spaţii în mod corespunzător, astfel încât cel mai modern spaţiu educativ din municipiu să fie dat în folosinţa elevilor", a declarat primarul Ilie Bolojan.
Primarul a menţionat că, în perioada următoare, administraţia locală va amenaja lângă campus un parc cu toate utilităţile aferente, astfel încât zona Campusului şcolar să deservească cetăţenii oraşului.
Primarul Ilie Bolojan a arătat că valoarea contractului de finanţare cuprinde, pe lângă cheltuielile cu lucrările executate efectiv prin proiect, cheltuieli de dirigenţie de şantier şi de publicitate, precum şi valoarea proiectării şi a lucrărilor de construire a primului corp de clădire - şcoală, executat anterior semnării contractului de finanţare, acestea din urmă fiind încadrate ca şi cheltuieli neeligibile şi au fost suportate din bugetul local.
Prin urmare, în cadrul prezentului proiect s-au executat lucrări în sumă totală de 27,5 mil lei cu TVA, din care valoarea eligibilă este de 22,2 mil lei cu TVA, la care se adaugă cheltuieli neeligibile în sumă de 5,3 mil lei cu TVA. Contribuţia Primăriei Municipiului Oradea este 2% din valoarea eligibilă, la care se adaugă cheltuielile neeligibile, iar contribuţia Uniunii Europene şi a bugetului de stat este de 98% din valoarea eligibilă.
Prezent la conferinţa de presă, viceprimarul Huszar Istvan a declarat: ,,Pentru municipiul Oradea este o realizare deosebită campusul şcolar, care este o construcţie atipică deoarece au fost construite două clădiri de şcoală, iar proiectele naţionale prevăd doar o singură clădire în acest sens. Campusul va găzdui profesori, tineri, există şi o sală de sport impozantă. Viitorilor elevi le doresc să se bucure de acest amplasament cu rezultate cât mai bune".
În acest moment, Campusul Şcolar Partenie Cosma este primul campus scolar din România. (B.P.)
Pentru mai mute poze, accesați Galeria foto: Campusul Şcolar Partenie Cosma, cel mai modern spaţiu educativ din Oradea.

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 16:34:33 Ora de vară a Europei de Est