Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cititorii de azi, liderii de mâine

Proiect Erasmus+ la Şcoala Gimnazială Nr. 16

Cititorii de azi, liderii de mâine

Într-un cadru socio-cultural caracterizat de o explozie a culturii media, lectura pierde tot mai mult teren printre preferințele, preocupările și interesul manifestat în rândul elevilor.

În societatea contemporană, la nivelul învăţământului preuniversitar se constată la scară generală un interes scăzut al elevilor faţă de lectură. Lectura are un rol hotărâtor în îmbogățirea și dezvoltarea cunoștințelor elevilor, în formarea gustului pentru citit, în cultivarea și îmbogățirea limbajului prin formarea și activizarea unui vocabular adecvat. Trezirea interesului și a gustului pentru lectură implică pentru școală o responsabilitate incontestabilă. De aceea este necesar să cunoaștem ce și cât citesc copiii, cititorii trebuie inițiați și deprinși cât mai de timpuriu cu utilizarea concomitentă a cărții și a mijloacelor moderne audiovizuale ca premisă esențială a unei învățături eficiente. În acest context Şcoala Gimnazială Nr 16 Oradea participă în cadrul parteneriatelor Erasmus+ alături de instituții școlare din Danemarca, Italia, Lituania, Polonia, Turcia în cadrul proiectul ,,Today's Readers, Future Leaders" (Cititorii de azi, liderii de mâine). Proiectul se defășoară pe o perioadă de doi ani, 1 septembrie 2015 - 31 august 2017.
Cea de-a doua mobilitate - în Lituania
Cea de-a doua întâlnire internațională a proiectului a avut loc în Lituania, regiunea Raseina, în perioada 8 -14 mai 2016,  unde au participat prof. Anca Corina Bulc, prof. Florica Narcisa Şerfezeu din partea Şcolii Gimnaziale Nr 16, Oradea,  alături de partenerii din proiect: prof. Keren Hendel, prof. Mikael Elberg, din Roskilde, Danemarca; prof. Maria Abela, prof. Carmela Castagino din Siracusa, Italia; prof. Loreta Vaiciuliene, prof. Laima Macaitiene din Rasieni, Lituania; prof. Monika Kulinska, prof. Miroslava Baca, din  Konskowda, Polonia; prof. Hanefi Zobar, prof. Demet Yuncuoglu, prof. Elif Cakiroglu, prof. Aytac Yaman, din  Hatay, Turcia.
 În cadrul întâlnirii s-a prezentat o varietate de activități realizate de elevi (realizarea de hârtie prin tehnici tradiționale, semne de carte, prezentarea unui e-book realizat de copii, ora de citit în familie), a existat un schimb de idei cu privire la cele mai bune practici, s-a stabilit ca produs final publicarea unei cărţi cu legende din fiecare ţară participantă în proiect, ilustrarea cărţii fiind realizată de elevii implicaţi în proiect. Tot în cadrul proiectului, elevii Şcolii Gimnaziale Nr. 16 Oradea, coordonaţi de prof. Bulc Anca Corina,  au prezentat o expoziţie cu tema „Romanian Legends and Fairy-Tales in Children's  Imagination", având ca scop popularizarea şi cunoaşterea culturii româneşti, atat în rândul copiilor din şcoala participantă, cât şi la nivel internaţional.
Anca Corina Bulc

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:43:22 Ora de vară a Europei de Est