Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Concursul județean ,,Cântă şi fii vesel”

Vineri, 13 mai, la Grădinița Holcim Aleșd,

Concursul județean ,,Cântă şi fii vesel”

Bucurie, entuziasm, încântare și veselie fără margini s-au putut citi pe fețele celor 440 de preșcolari din județul Bihor, prezenți la Grădinița cu Program Prelungit Holcim Aleșd, în calitate de concurenți la prima ediție a Concursului județean ,,Cântă și fii vesel", care se derulează în cadrul proiectului educațional cu același nume.

Însuși Soarele dimineții, generos cum este, a strălucit mai tare, încântat de atâtea zâmbete. Iar copiii, în alai, cu puțin timp înaintea orei de începere a competiției, s-au adunat ciorchini, rânduri-rânduri, decorând multicolor frumoasa curte, însoțiți de educatoare, profesori, părinți și bunici. Toți au simțit și au trăit aceleași gânduri pozitive: succes deplin micilor artiști, în confruntarea copilăriei și prieteniei pe marea scenă a generosului proiect ,,Cântă și fii vesel".
De ce un proiect muzical: ,,Cântă şi fii vesel''?
,,Pentru că muzica dă suflet lucrurilor din jurul nostru, dă aripi gândirii, dă avânt imaginației, dă farmec copilăriei și tinereții, dă viață și veselie tuturor lucrurilor. Ea înlănțuiește sufletul către tot ce este bun, drept, înălțător și frumos".
Pentru că de-a lungul timpului, muzica a fost un element important în dezvoltarea omului.
Oriunde se află, omul, dar mai ales românul cântă, îşi cântă bucuria, îşi cântă tristeţea, îşi cântă dragostea şi viaţa. La fel şi copilul simte muzica, mișcarea ritmată, ca pe niște stimuli la care reacţionează cu bucurie şi plăcere încă din primele momente ale vieţii. Muzica, această minunată artă a sunetelor, reprezintă un mijloc important, sensibil şi eficient în creşterea şi educaţia copilului. Muzica reprezintă o cale de comunicare directă, uneori fără cuvinte, între ceea ce sugerează sau evocă  ascultătorul, care îi decodifică mesajul și se simte fericit.
La ora 9.10, au urcat pe scenă copiii de la Grădinița Holcim, pe care au monopolizat-o până la ora 14, când ceilalți copii (în total 440) și-au început evoluția, structurați pe trei secţiuni: soliști vocali - 50, grupuri vocale - 28 şi grupuri corale - 8. În tot acest interval, copiii au cântat, s-au mişcat în ritmul muzicii impresionând auditoriul prin candoare şi talent. Toţi au avut costumaţii minunate, care au încântat ochiul și au fericit artiștii. Unii au fost acompaniaţi, alţii  au avut negativul cântecului sau au cântat liber. A existat libertate și diversitate şi în alegerea repertoriului; au fost între soliştii vocali copii care au interpretat folclor la un nivel care a depășit așteptările, purtând costume autentice. A fost o bucurie să-i asculţi. La  finalul interpretării, fiecare solist, grupurile vocale şi corale au primit daruri: instrumente muzicale - jucării, dulciuri şi pizza. De asemenea, toţi copiii au primit diplome de participare, iar cei mai talentaţi, trofeu şi diplomă de excelenţă.
La final de concurs, am avut parte de un alt spectacol:  dansuri populare şi solişti de muzică populară şi două grupuri vocale, de la Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman" Aleșd, alternativa Step by Step și o elevă slovacă ce ne-a uimit cu un repertoriu impresionant.
Totul a fost posibil cu sprijinul conducerii colegiului, al sponsorului Holcim (România) S.A. şi al altor sponsori, prin implicarea trup și suflet a colectivului de educatoare de la Grădiniţa Holcim, care a organizat ca la carte o manifestare ce se vrea, din start, un exemplu de bune practici; avem în față o familie binecuvântată, educatoare cu har, motivate și dăruite, în frunte cu un ,,veteran" - model: prof. Vesa Florica, Tunduc Anca, Gherlea Ioana, Popa Aurelia, Pușcău Dorina, Pleș Florina, Pipa Delia, Dat Romina, Puie Anca și  Cheregi Daniela.
Gazdele și organizatorii Concursului județean ,,Cântă şi fii vesel", vă mulțumesc pentru participare și vă așteaptă la ediția a II-a și mai motivați! (M.&F.)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concursul județean ,,Cântă şi fii vesel”. 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:07:33 Ora standard a Europei de Est