Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Creşterea eficienţei energetice la consumatori industriali şi casnici”

Workshop-ul studențesc

,,Creşterea eficienţei energetice la consumatori industriali şi casnici”

În perioada 11-13 mai 2016 la Oradea şi Băile Felix a avut loc workshop-ul studențesc ,,Creşterea eficienţei energetice la consumatori industriali şi casnici", workshop desfășurat sub egida Centrului de creaţie ştiinţifică şi inovare al studenţilor energeticieni orădeni (CCSISEO) din cadrul Departamentului de Inginerie Energetică al Facultății de Inginerie Energetică și Management Industrial de la Universitatea din Oradea.

La worksop au participat studenţi însoţiţi de cadre didactice de la Universitatea „Aurel Vlaicu" din Arad, Universitatea Politehnica Timişoara /Facultatea de Inginerie Hunedoara, Universitatea din Petroșani, Universitatea ,,Eftimie Murgu" Resiţa, Universitatea „Lucian Blaga" din Sibiu, Universitatea ,,Constantin Brâncuși" din Târgu Jiu, Universitatea din Oradea.
Participanţii au avut parte de un program al workshop-ului foarte vast, după cum urmează:
Miercuri, 11 mai, a avut loc primirea participanţilor în Băile Felix, apoi înregistrarea lor şi deschiderea oficială a workshop-ului la Biblioteca Universităţii din Oradea; au urmat vizite în laboratoarele de cercetare ale universităţii; în cadrul acestor vizite, de un real ajutor, prin explicaţiile oferite, au fost colegii de la Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică, prof. univ. dr. ing. Vesselenyi Tiberiu, conf. univ. dr. ing. Buidoş Traian, şef lucr. dr. ing. Moldovan Ovidiu, dr. ing. Setel Aurel de la Centrul Naţional de Cercetări Geotermale, cărora le adresăm călduroase mulţumiri. În continuare, s-a desfășurat o secţiune organizată în jurul unei mese rotunde pe tematica creşterii eficienţei energetice. Invitaţi în cadrul mesei rotunde au fost specialişti în domeniu din mediul economic şi cadre didactice universitare:
conf. univ. dr. ing. Dale Emil de la Universitatea din Oradea, director al Agenției de Furnizare a Energiei Electrice Oradea, cu prelegerea invitată: Interpretări şi confuzii legate de Legea 121/2014 privind eficienţa energetică; conf. univ. dr. ing. Popper Laurenţiu de la Centrul de Formare şi Perfecţionare Perfect Service, București, cu prelegerea invitată: Eficienţa economică şi tehnică a sistemelor de energie; conf. univ. dr. ing. Coroiu Nicolae de la Universitatea din Oradea, cu prelegerea invitată: Piaţa de energie, factor stimulativ în domeniul eficienţei energetice; conf. univ. dr. ing. Zétényi Zsigmond de la Universitatea din Oradea, cu prelegerea invitată: Eficienţa tehnică versus binele public.
Joi, 12 mai, a cuprins un concurs de idei reliefate prin proiecte elaborate de către studenţi, precum şi exerciţii demonstrative şi o expoziţie de proiecte tehnice, cele mai bune idei şi exponate realizate de către studenţi fiind premiate cu diplome şi cărţi tehnice de specialitate; în cursul după-amiezii a avut loc un tur al oraşului Oradea, urmat de o cină festivă.
Vineri, 13 mai, s-a desfășurat o secţiune de tip Knowledge Café centrată pe tematicile: Casă pasivă independentă energetic şi Atragerea de fonduri europene în domeniul eficienței energetice, la care au fost invitaţi domnul conf. univ. dr. ing. Popper Laurenţiu de la Centrul de Formare şi Perfecţionare Perfect Service, București, dl. ing. Mortan Sorin de la S.C. Ciucleatex SRL Beiuş, dl. ing. Erdeli Remus de la Total ServPrest şi dl. dr. ing. Almaşi Laszlo de la Universitatea din Oradea. Programul a continuat cu activităţi sportive şi de agrement în staţiunea Băile Felix.
Workshop-ul a fost de bun augur, participanţii fiind extrem de interesaţi de fiecare moment din cadrul evenimentului. Graţie invitaţilor, participanţilor și organizatorilor, workshop-ul a atins un nivel ştiinţific ridicat!
Felicitări tuturor participanţilor la workshop-ul studențesc ,,Creşterea eficienţei energetice la consumatori industriali şi casnici"!
Responsabil eveniment,
prodecan, director CCSISEO,
conf. univ. dr. ing. Dzițac Simona,
Facultatea de Inginerie Energetică și Management Industrial,
Universitatea din Oradea
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Creşterea eficienţei energetice la consumatori industriali şi casnici”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:52:42 Ora standard a Europei de Est