Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Primarul Adrian Mateaș a scos comuna Bratca din beznă

Pe Valea Brătcuței a răsărit soarele... privatizării

Primarul Adrian Mateaș a scos comuna Bratca din beznă

Prima și cea mai mare realizare a primarului Adrian Mateaș în mandatul trecut a fost montarea a o mie de corpuri de iluminat pe ulițele celor șase sate ale comunei: Damiș, Ponoară, Beznea (fost Delureni), Valea Crișului, Lorău și Bratca. Altfel spus, primarul a scos comuna din beznă.

 În vremurile comuniste, satul Bernea s-a numit Delureni, tocmai pentru că suna „prost” (Beznea, de la beznă), ori nu „cadra cu vremurile luminoase” pe care le trăiau românii în epoca lui Nicolae Ceaușescu. De-acum, s-a revenit la vechea denumire - Beznea, numai că primarul Mateaș l-a scos din beznă.
Reabilitarea iluminatul stradal nu a fost însă singura realizare a primarului din Bratca. Tot în primul mandat, primarul Adrian Mateaș a reușit: reabilitarea a două cămine culturale (în Ponoară și Valea Crișului), reabilitarea Școlii cu clasele I-VIII Damiș (încălzire centrală), amenajarea de spații de joacă pentru copii în fiecare sat, dotarea primăriei cu mijloace de transport (două microbuze) pentru transportul copiilor la școală, achiziționarea de mijloace pentru întreținerea și repararea drumurilor, amenajarea de spații verzi, amenajarea pieței agroalimentare, reabilitarea în proporție de 50 la sută a drumurilor comunale și elaborarea de proiecte pentru apă-canal, drumuri forestiere și asfaltări.
Așadar, primarul Adrian Mateaș s-a dovedit a fi un om de acțiune, omul faptelor, iar cetățenii l-au perceput ca atare și i-am acordat și cel de-al doilea mandat.
În programul său electoral, cel dintâi gospodar al comunei Bratca și-a propus continuarea și finalizarea lucrărilor începute în primul mandat, precum și alte investiții. O lucrare mare: începerea și finalizarea introducerii apei și canalizării în Bratca și Beznea, construirea căminului cultural în Beznea, finalizarea lucrărilor la școala nouă de la Valea Crișului, finalizarea extinderii Liceului Teoretic din Bratca, reparații capitale la școlile din Ponoară și Beznea, asfaltarea drumului Bratca - Valea Crișului - Piatra Crai, amenajarea cursului de apă de pe Valea Lorăului, introducerea apei potabile în Lorău și cătunul Secătură, crearea unei baze sportive moderne în Bratca și amenajarea căminului cultural, pentru a deveni un centru multifuncțional (inclusiv cu sală de nunți). Cu prioritate, primarul are în vedere asfaltarea drumurilor și ulițelor după finalizarea lucrărilor de introducere a apei potabile și finalizarea amenajării drumului forestier de pe Valea Brătcuței (un proiect Sapard) pentru privatizarea acelei zone deosebit de pitorești, unde proprietatea privată e la ea acasă și unde mai dețin terenuri cele două asociații urbariale din Damiș și Bratca. Vizitând zona, putem spune, cu adevărat, că pe Valea Brătcuței a răsărit soarele ... privatizării!
O zonă turistică pitorească, de neasemuit!
Primarul e o fire deschisă, amabilă, înțelegătoare. L-am citit astfel în biroul său, unde toată lumea intră ... ca la moară, și fiecare pleacă mulțumit. Cu o vorbă bună, cu un sfat și un îndemn, primarul reușește să bucure și să le deschidă o portiță pentru rezolvarea doleanțelor. Nu face promisiuni, fără acoperire, dar îi dă omului speranță că lucrurile se pot îndrepta. L-am văzut în aceeași postură și pe coridoare, dar și în fața instituției. Primarul Adrian Mateaș e localnic, își iubește comuna și ține să lase ceva în urmă. Dorește ca acea zonă turistică de neasemuit să fie căutată și îndrăgită și de alții pentru frumusețile sale: Valea Brătcuței și Valea Boiului, cu cascada, cele patru peșteri, zona de pescuit de pe Valea Crișului Repede și Valea Brătcuței, (chiar dacă, pentru moment, peștele se caută cu lumânarea din cauza unor neaveniți care au secat „balta de pește”, cum se spune), ghețarul din zona Ponoraș, monumentele istorice, precum și bisericile de lemn din Valea Crișului și Beznea (sat atestat din 1406).

Tot pe Valea Brătcuței se află și frumosul Centrul de agrement pentru tineret Valea Brătcuței, al Direcției județene pentru Tineret Bihor, căutat de copii și tineri din întreaga țară, care vin să-și petreacă câte o săptămână din vacanța de vară pe aceste frumoase meleaguri de doină și baladă.

Cu cei 140 de kilometri pătrați, comuna Bratca se prezintă ca o cetate râvnită de orice turist, înconjurată de „ziduri” falnice, care se cheamă Remeți, Roșia, Șuncuiuș și Borod, zone de un farmec aparte. Tocmai de aceea, primarul Adrian Mateaș așteaptă întreprinzătorii, pe cei ce doresc să construiască în frumoasele zone ale comunei Bratca. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Primarul Adrian Mateaș a scos comuna Bratca din beznă.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 02:00:51 Ora standard a Europei de Est