Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Plantăm pentru viitor”

În zona Padişului

„Plantăm pentru viitor”

A înţelege natura înseamnă a înţelege viitorul, iar a face ceva pentru salvarea naturii, atât de ameninţată azi, înseamnă să contribui la fericirea omenirii. Eugen Pora

Vineri, 6 mai şi sâmbătă, 7 mai 2016, un grup de 45 de elevi de gimnaziu de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Rieni, însoţiţi de 12 cadre didactice şi reprezentanţi ai Ocolului Silvic, au plantat puieţi de brad şi pin, în zona Padişului în cadrul programului ,,Plant for the planet".
La această acţiune au participat în calitate de voluntari şi foşti elevi ai şcolii, azi studenţi şi liceeni (Scrofan Teodora, Balş George, Ilieş Ionuţ, Balint Ana Maria, Bălan Ciprian, Sabău Cristian).
Scopul programului este conservarea şi extinderea pădurilor, împădurirea zonelor degradate, creşterea nivelului de conştientizare şi responsabilizare prin desfăşurarea de activităţi educaţionale şi implicarea comunităţilor locale în acţiunile de plantare. Activitatea ,,Plantăm pentru viitor"  din cadrul programului ,,Plant for the planet" s-a derulat în colaborare cu Fundaţia Mihai Eminescu Trust şi a fost finanţată de firma Accor din Franţa. De menţionat este faptul că, toate cheltuielile financiare presupuse de derularea acţiunii au fost suportate de această fundaţie: achiziţiile de puieţi, echipamentele şi uneltele, transportul, masa, tricourile cu inscripţii ecologice. În urma protocolului de colaborare cu Fundaţia Mihai Eminestcu Trust, unitatea noastră şcolară beneficiază de dotarea cu materiale didactice pentru un laborator ecologic în valoare de 900 de euro.
Astăzi mai mult ca oricând, trebuie să păstrăm sănătatea naturii, ba mai mult, nu avem dreptul să epuizăm, să poluăm şi să sărăcim Pământul, nu avem dreptul de a distruge ceva ce n-am creat! Elevii pot fi învăţaţi să ocrotească natura, să respecte legile naturii, să înţeleagă necesitatea protecţiei mediului şi cum să contribuie la refacerea peisajului natural. Munca bine organizată, dirijată cu atenţie şi desfăşurată în mijlocul naturii a determinat o atitudine pozitivă  în rândul elevilor, care şi-au exprimat disponibilitatea şi dorinţa de a mai participa la astfel de activităţi. Dobândirea unor comportamente ecologice îi conştientizează pe copii asupra faptului că, alături de adulţi sunt datori să vegheze pentru prezentul şi viitorul Terrei, această „mamă" a noastră, a tuturor.
Convinşi fiind de faptul că, omul trebuie să protejeze şi să ocrotească natura, întrucât dacă va continua să o distrugă, se va distruge pe el însuși, au participat la plantarea de puieţi cu deplină dăruire alături de elevi, d-nele profesoare: Bălan Cornelia, Balint Liliana, Chiorean Ioana, Dobra Adela, Ilieş Angela, Marge Loredana, Muţiu Diana, Paşca Anca, Sabău Simona, Szatmari Eszter, Tirla Simona şi d-l prof. Bonchiş Daniel.
Suntem fericiţi pentru că ne-am adus contribuţia, într-o oarecare măsură, la salvarea unui colţ de rai!
Prof. Liliana Balint
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Plantăm pentru viitor".

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:40:10 Ora de vară a Europei de Est