Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

SERM Studo 2016 - ediția a VI-a

Simpozionul Energie-resurse-mediu al studenților orădeni

SERM Studo 2016 - ediția a VI-a

În perioada 5-7 mai 2016 la Baza didactică și de cercetare „Gaudeamus" din Stâna de Vale a avut loc cea de-a VI-a ediţie a "Simpozionului Energie - Resurse - Mediu a Studenţilor Orădeni", SERM Studo 2016 [1], simpozion desfășurat sub egida Centrului de creaţie ştiinţifică şi inovare al studenţilor energeticieni orădeni (CCSISEO) [2] din cadrul Departamentului de Inginerie Energetică al Facultății de Inginerie Energetică și Management Industrial de la Universitatea din Oradea.

Scopul acestei manifestări a fost acela de a stimula studenții să-și coreleze cunoștințele teoretice și practice din domeniul ingineriei cu abilitățile de cercetare, având ca rezultat o serie de lucrări științifice care pun în evidență eforturile creative și intelectuale ale acestora. Simpozionul a creat cadrul adecvat pentru prezentarea şi dezbaterea rezultatelor ştiinţifice şi tehnice obţinute de studenți pe parcursul pregătirii profesionale.
Simpozionul a constituit un bun prilej pentru studenții din diverse centre universitare de a schimba păreri, opinii, cunoștințe, dar și de a lega prietenii și colaborări viitoare.
Au fost acceptate 30 de lucrări științifice, grupate în 5 secțiuni: S1 - Sisteme electroenergetice de transport și distribuție. Sisteme electroenergetice performante. Fiabilitate, S2 - Materiale și tehnologii, S3 - Resurse regenerabile de energie. Tehnologii energetice sustenabile. Eficiență energetică, S4 - Ingineria și protecția mediului. Ecologie, S5 - Management, marketing şi legislaţie în domeniul energetic.
SERM Studo 2016 s-a bucurat de prezența a 50 de studenți însoțiți de cadrele didactice coordonatoare, din 6 centre universitare (Alba Iulia, Reșița, Târgu Mureș, Craiova, Brașov și Oradea).
Un juriu, format din cadre didactice universitare, a acordat diplome și premii, constând în cărți tehnice de specialitate, celor mai originale și valoroase lucrări. Un număr de 22 de lucrări au fost premiate, pe secțiunile amintite anterior, astfel:
Premiile I au fost acordate studenților: Zsigo Csaba, Duluș Petroniu, Moțoc Dan (S1), Vereş Ralph, Varga Róbert István (S2)/(Universitatea din Oradea), David Cătălin Urcan, Matei Ovidiu Vasilca, Boschner Richard Adrian, Todoran Florin Gabriel (S3)/(Universitatea "Petru Maior", Târgu Mureş), Marica Elena (S4)/(Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia);
Premiile II au fost acordate studenților: Pisau Andrei-George, Blaj Andreea-Rafaela, Manu Eusebiu-Mihai, Matei Alexandra-Luciana-Florina (S1)/(Universitatea Transilvania Braşov), Moldovan Alexandra, Harea Ionela, Fildan Florina (S2)/(Universitatea „Eftimie Murgu" Reşiţa), Savu Andrei-Marian, Simon Andras-Richard (S3)/(Universitatea "Petru Maior", Târgu Mureş), Forveszki Janos, Bota Vasile (S3)/(Universitatea din Oradea);
Premiile III au fost acordate studenților: Vese Cristian, Mihuţa Flavius, Lucuţa Cătălin (S1), Filip Iuliu Florin, Abrudan Adriana, Kubola Tamás (S3)/(Universitatea din Oradea), Golea Titi Marian, Toma Alexandru (S3)/(Universitatea din Craiova);
Mențiuni au fost acordate studenților: Cozma Horaţiu, Golpoian Mădălina, Ţirban Ştefan (S1), Burdaș Larisa-Denisa, Ţandrău Patricia, Mihuţiu Mihaela, Tocai Dorina, Negrea Daniela Tabita, Stan Georgian, Jac Paul, Herman Robert, Pușcău Iosif-Alin, Moţoc Dan Călin, Papp Deac Ionuţ, Duluş Petroniu (S3)/(Universitatea din Oradea), Sârb Adina (S3)/(Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia), Blaj Andreea-Rafaela, Manu Eusebiu-Mihai, Matei Alexandra-Luciana-Florina, Pisau Andrei-George (S1)/(Universitatea Transilvania Braşov).
Pe lângă partea ştiinţifică, cei prezenţi au mai participat la activităţi sportive (Cupa Tesla - tenis de masă, fotbal) şi de agrement (drumeţie la Izvorul Minunilor, foc de tabără), activități care au umplut în mod plăcut agenda simpozionului.
Cupa Tesla la tenis de masă a fost foarte disputată, la start participând 18 sportivi, studenți și cadre didactice. Cupa Tesla a fost câștigată de studentul Andrei Omucz (Universitatea din Oradea), celelalte premii fiind acordate după cum urmează:
Premiul I - conf. univ. dr. ing. Dzițac Simona (Universitatea din Oradea);
Premiul II - ṣef lucrări dr.ing.Cristian Dumitru (Universitatea "Petru Maior" din Tîrgu Mureş);
Premiul III - studentul Uscat Mădălin (Universitatea din Oradea);
Mențiuni - Voina Mircea, Savu Andrei, Beschiu Valentin, Pășcui Marius, Marica Elena, ceilalți participanți primind diplome de participare.
La reușita manifestării a contribuit esențial conducerea CCSISEO, cadrele didactice din comitetul organizatoric și editorial, precum și studenții din comitetul de organizare al SERMStudo2016: Chirea Vlad, Hermann Robert, Păscui Marius, Vereș George,Vese Cristian, Voina Mircea.
Felicitări tuturor participanţilor, premianţilor şi, nu în ultimă instanţă, organizatorilor!
Vă invităm să urmăriți în continuare activitățile CCSISEO pe pagina web [2] și pe pagina de Facebook [3] a acestuia!
Detalii la adresele:
1.http://sermstudo.energetica-oradea.ro/
2.http://energetica-oradea.ro/ccsiseo
3.https://www.facebook.com/CCSISEO/?fref=ts
Prodecan,
director CCSISEO,
conf.univ.dr. ing. Dzițac Simona
Facultatea de Inginerie Energetică și Management Industrial,
Universitatea din Oradea
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: SERM Studo 2016 - ediția a VI-a.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:29:40 Ora standard a Europei de Est