Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O altfel de săptămână la Grădinița Nr. 24

În cadrul programului ,,Școala altfel”

O altfel de săptămână la Grădinița Nr. 24

Este cunoscut că educația timpurie în învățământul preșcolar se bazează pe o abordare centrată pe copil, care se bazează pe achizițiile acestuia din lumea naturală și care oferă căi și mijloace adecvate de acumulare și experimentare.

Copiii nu au nevoie de instrucțiuni cu privire la modul de a simți, a vedea și a auzi lumea din jurul lor, de a relaționa și concluziona. Ei învață cel mai bine din investigațiile lor timpurii și experimentele realizate într-o manieră ludică, lejeră, surprinzătoare, în afara sălii de grupa, alături de persoane noi (invitați, musafiri, școlari). Interesul și curiozitatea copiilor pot fi stârnite simplu, prin metode nesofisticate, iar rezultatele vor fi pe măsură.
Aceste aspecte au constituit dezideratele care au stat la baza alegerii și planificării activităților din cadrul programului ,,Școala altfel" din grădinița noastră - Grădinița Nr. 24.
Colectivul de profesori (Bercea Măriuța, Șerban Cristina - grupa mare, Jarca Anca, Ferche Alina - grupa mijlocie și Trif Rodica, Bercea Anamaria - grupa mica) a dorit ca în aceste zile copiii să fie capabili: să-și formeze noi concepții și idei pe baza propriei observații/experiențe; să reflecteze și să interpreteze aceste experiențe din diverse perspective; să se implice în totalitate și să fie deschiși pentru noi experiențe; să folosească cele învățate pentru a lua decizii, a rezolva probleme, a face față unor provocări (personale, sociale, de mediu).
Am pus accent deosebit pe activitățile de joc, ca mijloc fundamental de socializare și dobândire de achiziții formative și informative.
Preșcolarii sunt fermecați de lumea fantastică a basmelor și povestirilor. Activitatea ,,Ce ne spun poveștile?" (Trăistuța cu povești - teatru de păpuși, ,,Ridichea uriașă") a oferit copiilor posibilitatea de dezvoltare emoțională, de expunere și comunicare de cunoștințe.
Activitatea ,,Împreună pentru siguranță" a adus, ca de fiecare dată, un grup de persoane dornice de colaborare și împărtășire a realizărilor acestei instituții - Jandarmeria Bihor - care vin cu drag în unitatea noastră și prezintă întotdeauna aspecte noi și valoroase ale muncii acestor profesioniști foarte apreciați, copiii fiind fascinați de prezența lor. Considerăm că astfel dezvoltăm la copii spiritul de respect și încredere în instituțiile statului.
Activitățile integrate ,,Spune-mi ce mănânci, ca să-ți spun cine ești" și ,,Salata de fructe" au oferit posibilitatea de acumulare de noi cunoștințe, au creat o atmosferă de lucru prin colaborare, în care copiii sunt încurajați să se exprime într-o manieră liberă.
Patrula-Eco - activitatea ecologică a reflectat în practică cunoștințele dobândite de copii în cadrul activităților de cunoaștere a mediului, de protejare a naturii, de păstrare și conservare a curățeniei în natură.
Activitățile din cadrul atelierului de creație ,,Hristos a înviat" au avut valențe formative estetice remarcabile, cu atât mai mult cu cât au participat și copiii școlari, de la școala coordonatoare Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir", însoțiți de doamna învățătoare Coșarcă Tatiana. Activitatea s-a finalizat printr-o expoziție.
Ziua de vineri a venit să încununeze săptămâna fructuoasă, prin excursia ,,Să ne cunoaștem județul". Copiii au vizitat stațiunea Băile Felix, au admirat Lacul cu nuferi, au trăit momente de neuitat în mijlocul pădurii, au colectat ierburi, scoarță, crenguțe, s-au bucurat de soare, de cântecul păsărelelor, au organizat împreună cu educatoarea jocuri sportive distractive.
Grădinița, împreună cu părinții și școala, urmărind scopuri și obiective comune, reușește să contureze personalitatea omului în devenire, în cele mai optimiste culori.
Prof. Cristina Șerban
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O altfel de săptămână la Grădinița Nr. 24.

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 06:40:48 Ora de vară a Europei de Est