Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

În Școala altfel, de la Oradea la Oncești

Patru zile pline

În Școala altfel, de la Oradea la Oncești

39 de elevi însoțiți de doi profesori și cinci mămici au pornit cu emoții și bucurie spre o nouă destinație în Săptămâna Școala altfel - Să știi mai multe, să fii mai bun!

În prima zi, obiectivele vizitate în lungul drum de la Oradea la Oncești au fost: Cimitirul vesel de la Săpânța, Mănăstirea Peri (cea mai înaltă din Europa) și Muzeul satului maramureșean din Sighetul Marmației. Cazarea a fost la Pensiunea Sub Cetate la Matei. După luarea cinei, seara s-a-ncheiat cu o petrecere-n pijama.
A doua zi, două vizite
Trezirea, deși s-a anunțat doar la ora 8.00, cei mai mulți ne-au dat-o cu aproape două ore mai devreme, nerăbdători nevoie mare...
Așa cum s-au obișnuit din taberele organizate anterior, după igiena de dimineață, cu toții am ieșit în curtea la înviorare, urmată de un mic dejun pe cinste (ochiuri, telemea, cașcaval, șuncă și cârnat de casă, roșii, ceapă verde și ridichi, ceai, lapte, unt și gem).
Pentru că în tabără respectăm anumite reguli de autogospodărire, fiecare camera a fost verificată, constatându-se ordine și responsabilitate în  aranjarea patului și și a lucrurilor din cameră.
Fiind într-o tabără etnografică, am făcut două vizite deosebite: una la Mănăstirea Bârsana, unde, după rugăciunea spusă în biserică, am vizitat muzeul din incintă; un prilej de a lua suveniruri și a observa icoane, traiste, cruci, prosoape, covoare realizate de măicuțe în atelierele mănăstirii, dar și alte obiecte (vase de lut, război de țesut, obiecte de mobilier, port popular etc.) specifice zonei maramureșene. A doua vizită am făcut-o tot în Bârsana la cei mai renumiți meșteri populari în cioplirea și sculptura lemnului-Bârsan Ioan și Teodor Bârsan. Ni s-a explicat cu un umor fin istoria unor obiecte realizate (patul magic, ursul cu pui, lingura gigantă, lanțul dintr-o bucată de lemn etc); am văzut pe viu cum ia naștere o poartă sau o troiță. După prânz, am încins jocuri de cunoaștere și autocunoaștere, jocuri sportive (cu coarda, cu mingea etc.), au avut de rezolvat un test fulger la MEM și CLR și de colorat un ou încondeiat, fiecare după preferințe... După cină, am dansat (coregrafia de la școală ( cu instr. Andrei Culda), coregrafie creată de fete (Denisa, coordonator) și puțină Zumba (coordonator mămica Anca)
A treia zi la Vișeu de Sus
Trezirea s-a făcut de data aceasta la 6.00, iar după o porție de griș, ne-am îmbarcat în autocar cu destinația Vișeu de Sus.
Acolo, timp de 6 ore, am călătorit prin mijlocul naturii (munți, pădure) cu Mocănița. A fost o experiență deosebită. Timpul s-a scurs foarte repede deoarece pe tren s-a cântat, s-au spus glume și ghicitori. Vremea a ținut cu noi pentru că nu a plouat deloc. La întoarcere, mămicile ne-au pregătit o mică gustare, după care cu toții am căutat prin iarba din curte ouă colorate de ciocolată ascunse de doamna învățătoare. Înainte de cină, familiile Cost și Coroian ne-au făcut o surpriză dulce: suc, ciocolată și portocale. Fiind ultima seară pe meleaguri maramureșene, după tradiția, am pregătit mult așteptatul foc de tabără, cu jocuri și cântece.
Ultima zi, la Vâltoarea de la Gorgan
După înviorare, mic dejun ,,ca la mama acasă" și notarea pe un postip a câtorva impresii, am făcut câteva vizite în apropierea pensiunii. O primă oprire a fost la Școala Gimnazială din Oncești, unde am făcut cunoștință cu doamna directoare și câteva cadre didactice care ne-au prezentat școala și grădinița, în timp ce elevii desfășurau diverse activități pe grupe, în Școala altfel. A doua oprire am făcut-o la cea mai mare sală de petreceri din țară (1.300 de locuri) din Oncești. Următoarea oprire a fost la Vâltoarea de la Gorgan, unde oamenii satului își spală covoarele, păturile, hainele cu ajutorul apei limpede de izvor.
Pentru bună comportare și implicare, toți copiii au fost recompensați cu diplome de merit, ciocolată și câte un mic dar ca amintire.
Cu părere de rău, a trebuit să facem cale întoarsă spre casă.
La final, ca și coordonator, pot spune mulțumită că tot ce ne-am planificat am realizat, pentru că am avut parte de copii ascultători, uniți, atenți și dornici de cunoaștere, pentru că am avut parte de ajutorul d-nei Claudia, profesorul nostru de sport, pentru că am avut parte de cinci mămici implicate, pentru că am avut un șofer răbdător, înțelegător, pentru că am avut parte de o cazare de nota 10**** și nu în ultimul rând pentru că am avut doar vreme bună, iar bunul Dumnezeu ne-a ferit de necazuri.
Vă mulțumesc tuturor !
Prof. Monica Toader
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: În Școala altfel, de la Oradea la Oncești.

Trimite email
duminică, 6 aprilie 2025, 11:07:03 Ora de vară a Europei de Est