Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Şcoala altfel” la Rieni

De la Micii lingviști, la Micul prinț...

,,Şcoala altfel” la Rieni

,,Scopul educaţiei este să îi pregătească pe tineri să se educe ei înşişi pe parcursul vieţii lor". Robert Maynard Hutchins

Începând din anul şcolar 2011 - 2012 se desfăşoară programul „Şcoala altfel" timp de o săptămână.
Anul acesta, clopoţelul a sunat în 18 aprilie 2016. Activităţile desfăşurate în săptămâna 18 - 22 aprilie, la şcolile şi grădiniţele din comuna Rieni, sperăm să fi adus un plus-valoare întregii comunităţi şcolare, prin competenţe, coeziune, spirit de echipă şi, nu în ultimul rând, prin zâmbetele elevilor şi dascălilor implicaţi. Şcoala este cadrul  în care elevii învaţă să se poarte în societate, să ia contact cu propria cultură, dar şi cu culturi. Dirijarea lor spre o atitudine de promovare a valorilor naţionale vine în întâmpinarea nevoilor fundamentale ale societăţii noastre, şi anume acelea de a-şi păstra o identitate la care să se raporteze permanent.
Astfel, s-au desfăşurat o mulţime de activităţi: culturale (,,Micii lingvişti", ,,Şezătoare literară", ,,Crainic sau reporter  pentru o zi", ,,În lumea basmelor"); concursul şcolar ,,Micii exploratori"; activităţi sportive - jocuri de mişcare, ştafete, întreceri; activităţi de educaţie pentru cetăţenie democratică, pentru promovarea valorilor (inclusiv voluntariat, în cadrul  proiectelor ,,De la inimă la inimă" şi ,,Dăruieşti o carte, dăruieşti o poveste"); activităţi de educaţie şi stil de viaţă sănătos (în cadrul proiectului naţional „Viaţa"); activităţi de educaţie ecologică şi de protecţie a mediului (inclusiv colectare selectivă a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, în cadrul programului educaţional ,,Patrula de reciclare"); parteneriate educaţionale şi tematice la nivel de unităţi de învăţământ (proiectul educaţional ,,Călătorie în lumea poveştilor"); ateliere de teatru („Micul prinţ"); ieşiri în natură; activităţi de educaţie rutieră, PSI, educaţie pentru reacţii corecte în situaţii de urgenţă. Săptămâna „Şcoala altfel" este săptămâna premergătoare Sărbătorii Sfintelor Paşti, o sărbătoare vastă atât în semnificaţii, cât şi în obiceiuri şi tradiţii, care se manifestă mai pregnant în zonele rurale. Tocmai de aceea s-au derulat şi activităţi prin care ne-am propus să conservăm frumuseţea autentică a acestei moşteniri culturale: vizite la biserică, ateliere de artă plastică - pictură pe sticlă, ouă încondeiate, dans - Lioara, dans tradiţional de Paşti, muzică - interpretarea de pricesne pascale.
În organizarea şi desfăşurarea activităţilor s-au implicat toate cadrele didatice din unitatea de învăţământ.  La Şcoala Gimnazială Nr. 1 Rieni, respectiv la Şcoala Gimnazială Nr. 2 Ghighişeni, activităţile au fost coordonate de profesorii: Balint Liliana, Ilieş Angela, Indrei Cristina, Marge Loredana, Paşca Ancuţa, Bălan Cornelia, Tirla Simona, Szatmari Eszter, Ifrim Carmen, Muţiu Diana, Bodiuţ Corina, Jurj Ioana, Sabău Simona, Ramona Ţigan, Paşca Florica, Pirtea Laura, Bonchiş Daniel, Dudaş Marţian, Mocan Ioan și Mihuţa Marius; la Şcoala Primară Nr. 1 Valea de Jos, respectiv Grădinița Nr. 3 Valea de Jos, activităţile au fost îndrumate de prof. Popa Corina, Florincuţa Corina şi Dobra Adela; la Grădinița Nr. 5 Petrileni activitățile au fost organizate de d-na ed. Marcela Terme; la Şcoala Primară Nr. 2 Sudrigiu, respectiv Grădinița Nr. 4 Sudrigiu, activităţile au fost coordonate de prof. Anamaria Tancău şi Ioana Chiorean.
În iniţierea şi desfăşurarea bogatelor activităţi am beneficiat de sprijinul d-nei director Liliana Balint, căreia dorim să-i mulţumim pe această cale!
Prof. Ioana Chiorean
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Şcoala altfel" la Rieni.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:40:58 Ora de vară a Europei de Est