Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Echipa PNL Oradea a depus la BEM lista de candidaturi pentru Consiliul Local

Vineri,

Echipa PNL Oradea a depus la BEM lista de candidaturi pentru Consiliul Local

Filiala municipală a Partidului Național Liberal și-a prezentat vineri (22 aprilie 2016), în cadrul unei conferințe de presă susținută în sala mare a Primăriei, echipa de consilieri locali și planul de dezvoltare a municipiului pentru următorii patru ani.

Primarul Ilie Bolojan a prezentat lista de consilieri ai PNL Oradea: Bolojan Ilie Gavril, Mălan Mircea, Dușe Traian Adrian, Birta Florin Alin, Palladi Dacian Salvator, Dulcă Camelia Mariana, Maci Mihai, Negrean Daniel Dumitru, Morar Grigore, Buhaș Camelia Liana, Dragoș Marcel Daniel, Revnic Adrian, Marinău Florin Liviu, Filimon Teofil Laviniu, Lezeu Ioan, Felea Adrian Ioan, Fonoage Corina, Zdrîncă Ionel Marius, Ionescu Romeo, Dan Octavian, Chiană Laurențiu, Tau Ioan, Stanciu Bogdan, Popescu Anca, Bârsan Ioan, Locovei Andrian, Grama Anca Georgeta, Breb Dumitru, Miclăuș Dan Sorin, Letea Maria, Pop Dumitru Gabriel, Codrean Rareș George, Barabaș Călin, Sidic Sebastian, Tătar George Corneliu.
,,Echipa de consilieri este formată din actuali consilieri, din membri PNL care nu au mai deţinut funcţii, dar şi din oameni care nu au mai făcut politică, care au adus un plus de valoare în domeniul în care activează şi care s-au alăturat echipei noastre", a declarat Ilie Bolojan.
Primarul Ilie Bolojan a prezentat planul de dezvoltare a municipiului pe care îl propune alături de echipa sa pentru perioada 2016-2020.
,,Nu se poate progresa rapid doar improvizând și cârpind. E nevoie să ai un plan după care să se lucreze. Să existe capacitatea de a lua decizii strategice și de a le pune în practică. Succesul planificării implică continuitate și o majoritate stabilă în consiliul local", a subliniat Ilie Bolojan. Cele cinci direcții pe care administrația locală le va urmări în mandatul următor sunt:
1.Orașul conectat (conectarea rutieră la autostrăzile europene, realizarea terminalului intermodal, electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Cluj-Napoca - Episcopia Bihor, operarea mai bună a aeroportului, drumuri și legături mai bune între Oradea și comunele din jur, o circulație mai bună în oraș).
2.Orașul competitiv (susținerea în continuare a atragerii de investiții, dezvoltarea a încă două noi parcuri industriale, măsuri pentru creșterea numărului de locuitori, construirea de locuințe noi la prețuri accesibile, racordarea sistemului de învățământ la economia locală, oferirea de servicii publice de calitate).
3.Orașul cu spații publice de calitate (controlul extinderii urbane, reconvertirea suprafețelor mari de terenuri neutilizate, punerea în valoare a orașului, patrimoniului și clădirilor, finalizarea asfaltării străzilor din orașul vechi, continuarea amenajării locurilor de parcare din cartiere și izolarea termică a blocurilor, parcuri noi în fiecare cartier, creșterea suprafețelor verzi, conectarea prin piste de biciclete și aliniamente de arbori).
4.Orașul inteligent (susținerea dezvoltării și calității învățământului superior, oferirea de facilități universitare, precum clădiri de curs, cămine studențești, laboratoare, amplasarea în zona centrală a unei infrastructuri conectate care va furniza informații locale prin internet și extinderea infrastructurii de conectare și digitalizare în vederea dezvoltării serviciilor online, exploatarea durabilă a apei geotermale).
5.Orașul turistic (reamenajarea zonei Crișului Repede, amenajarea de muzee, construcția sălii de sport polivalentă, amenajarea de săli de spectacole și evenimente, aquapark-ul, organizarea de evenimente sportive, culturale și de divertisment, dezvoltarea unor servicii medicale de calitate pentru încurajarea turismului medical).
,,Am prezentat un plan de dezvoltare cu cinci direcţii, un plan ambiţios, dar fezabil, pentru un oraş prosper, iar fuziunea cu Sînmartinul va crea condițiile ca Oradea să devină capitala turismului balnear din România și cel mai vizitat oraș din vestul țării în următorii ani. Vom susține ridicarea nivelului stațiunilor Băile Felix și 1 Mai la standarde europene", a adăugat primarul Bolojan.
Viceprimarul Mircea Mălan a subliniat și el modul în care s-a dezvoltat orașul în ultimii ani: ,,Cred că putem vorbi în Oradea de un model de dezvoltare de succes, care vine în urma unui efort continuu și susținut. Vrem să continuăm dezvoltarea orașului, vom continua proiectele municipalității și vom dovedi și pe parcursul următorului mandat că PNL Oradea propune o echipă puternică, axată pe proiecte, în vederea creșterii bunăstării orașului", a declarat acesta.
,,Oradea a reușit să valorifice în mod inteligent fondurile europene, a reușit să atragă atenția asupra ei și să surprindă plăcut. Lucrurile însă nu stau în loc, Oradea trebuie să valorifice în continuare resursele pentru dezvoltare și să devină un loc prosper în care să trăiești alături de familie", a amintit juristul Dacian Palladi, candidat la funcția de consilier local al municipiului Oradea.
,,Și eu doresc Oradea mare, un oraș curat, al viitorului, în care copilul meu să-și dorească să trăiască. Doresc să mă asigur că în Consiliul Local se vor lua acele hotărâri care vizează sănătatea pacienților din oraș și județ", a subliniat și doctorul Dușe Adrian, candidat la funcția de consilier local al municipiului Oradea.
,,Un oraș nu se schimbă cu adevărat până nu se schimbă oamenii care locuiesc acolo, până când dinamica tenace cu o viziune clară a administrației locale nu se transferă asupra fiecărui cetățean. Oradea mare suntem noi înșine", a arătat lectorul universitar Mihai Maci, candidat la funcția de consilier local al municipiului Oradea.
,,Am asistat în acești ani la proiecte care au vizat o direcție, o viziune. Echipa trebuie să urmărească mai departe un interes major: calitatea vieții și bunăstarea orădenilor", a închis luările de cuvânt actualul consilier local Dan Octavian.
După prezentarea programului echipa PNL Oradea a depus lista de candidaturi pentru alegerile locale din 5 iunie la Biroul Electoral Municipal.
Anca Grama Sas

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:18:12 Ora de vară a Europei de Est