Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Olimpiada naţională de religie - Alianţa evanghelică din România...

Miercuri, joi și vineri, la Oradea s-a desfășurat

Olimpiada naţională de religie - Alianţa evanghelică din România...

Liceul Teologic Penticostal ,,Betel" din Oradea a găzduit în perioada 20 - 22 aprilie 2016, Olimpiada naţională de religie - Alianţa evanghelică din România şi Concursul naţional pentru discipline teologice de specialitate (cultul penticostal şi cultul baptist), în organizarea Inspectoratului Școlar Județean Bihor.

Miercuri (20 aprilie), la Festivitatea de deschidere, desfășurată în cocheta sală festivă a liceului gazdă, au onorat: dl Romeo Moșoiu, consilier al ministrului Educației; inspectorul școlar general, dl prof. Alin-Florin Novac-Iuhas; inspectorul școlar de specialitate, dl pr. prof. Florin Negruțiu; președintele Cultului Penticostal din România, pastorul Moise Ardelean; președintele Cultului Creștin Baptist din România, pastorul Viorel Iuga; dl Paul Negruț, rectorul Universității ,,Emanuel" din Oradea; directorul liceului gazdă, prof. Onisim Cozma și pastorul Liviu Apolzan.
Joi, s-au desfășurat probele scrise la olimpiadă și concursul pentru disciplinele teologice, iar
vineri, am participat la Festivitatea de premiere.
,,Tinerii din România sunt dornici să-l caute pe Dumnezeu"
Vineri, în cuvântul rostit la Festivitatea de premiere, directorul liceului gazdă, dl profesor Onisim Cozma, avea să spună următoarele: ,,Vreau să vă felicit pe toți care ați participat la această etapă, indiferent că este vorba despre olimpiada de religie sau de disciplinele teologice. Prezența voastră aici este dovada faptului că încă tinerii din România sunt dornici să-l caute pe Dumnezeu și vă dorim în continuare ca viața voastră să fie sub călăuza lui Dumnezeu".
Cei șase olimpici bihoreni au obținut patru premii: câte două premii I și III
La Oradea au concurat 131 de elevi din 15 judeţe și municipiul București (din județele: Alba, Arad, Argeş, Bihor, Botoşani, Caraş-Severin, Cluj, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Timiş, Sălaj, Sibiu, Suceava și Vaslui); 79 s-au întrecut la olimpiadă, 28 la concursul pentru discipline teologice, cultul baptist, iar 24 la cultul penticostal.
La actuala ediție, bihorenii noștri au fost la înălțime. La clasa a VII-a, eleva Sabău Debora, de la Școala Gimnazială ,,Aurel Pop" din Oșorhei (eleva d-lui prof. Urda Gheorghe) a obținut premiul I; la fel și elevul Cioara Viorel, din clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială ,,Miron Pompiliu" din Ștei (elevul d-lui prof. George Drăgan). Eleva Urs Denisa, din clasa a X-a de la Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu" (îndrumată de d-na prof. Lenuța Dascălu) și Chiș Ovidiu Șerban, din clasa a XI-a de la Liceul Teologic Penticostal ,,Betel" (profesor Iuliu Centea) au obținut premiul III.
Încă patru premii obținute de elevii de la ,,Betel", Oradea
La Concursul naţional pentru discipline teologice de specialitate (cultul penticostal), premiile I au fost cucerite de: Bob Lidia, la clasa a IX-a, de la Liceul Teologic Penticostal din Baia Mare; Grigoraș Abel Dorin, la clasa a X-a, Dubei Gabriela, la clasa a XI-a și Bârca Anca, la clasa a XII-a; toți trei premianții sunt de la  Liceul Teologic Penticostal ,,Logos" din Timișoara. Orădenii noștri au obținut patru premii: două premii II, prin Tonț Dacian, la clasa a IX-a și Cherhaț Diandra, la clasa a X-a și două premii III, la clasa a XI-a, prin Codoban Nicoleta, respectiv Lala Florentina, la clasa a XII-a, toți patru fiind elevi ai Liceului Teologic Penticostal ,,Betel" din Oradea.
Torjoc Florentina Manuela - premiul I, cu 10!
La cultul baptist, premiile I au fost cucerite de: Olteanu Ruth Narcisa, la clasa a IX-a, de la Liceul Teologic Baptist din Timișoara, Torjoc Florentina Manuela, la clasa a X-a, de la Liceul Teologic Baptist ,,Emanuel" din Oradea, Rusu Maria, la clasa a XI-a, de la Liceul Teologic Baptist ,,Emanuel" din Cluj-Napoca și Udrea Anamaria, la clasa a XII-a, de la Liceul Teologic Baptist din Reșița.
Așadar, eleva Torjoc Florentina Manuela, din clasa a X-a, de la Liceul Teologic Baptist ,,Emanuel" din Oradea a obținut premiul I, dar nu oricum; eleva d-lui profesor Pop Marius a obținut nota maximă - 10! Tot Liceul ,,Emanuel" din Oradea a mai luat un premiu II, la clasa a IX-a, prin eleva Zerche Estera Ștefania, eleva d-lui profesor Ioan Tamaș.
,,Ne bucurăm că în fiecare an avem elevi dornici de a participa la acest concurs și că sunt foarte bine pregătiți, ne-a declarat secretarul comisiei centrale, dl prof. Iosif Curta. Îi felicit pe colegii noștri care predau disciplinele respective pentru că reușesc să motiveze elevii în pregătirea la clasă. Cei 28 de participanți la Concursul național pentru discipline teologice, cultul baptist, reprezintă cele șapte licee teologice baptiste din țară; doi elevi de la liceul nostru ne-au adus mari satisfacții obținând premiul I, eleva Torjoc Florentina Manuela, respectiv premiul II, eleva Zerche Estera Ștefania".
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Olimpiada naţională de religie - Alianţa evanghelică din România...          

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:10:21 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...