Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Utilizarea calculatorului în reprezentări grafice”, ediția a V-a

C.T. „Ioan Ciordaş” Beiuş - coordonatorul proiectul regional de informatică

„Utilizarea calculatorului în reprezentări grafice”, ediția a V-a

Proiectul mai sus amintit este cuprins în CAER 2016, poziţia 278, aprobat ISJ Bihor, an şcolar 2015-2016.

În cadrul instituţiei noastre în săptămâna „Şcoala altfel - Să ştii mai multe să fii mai bun" s-a derulat proiectul concurs - „Utilizarea calculatorului în reprezentări grafice", ediţia a V-a.
Proiectul a avut un caracter tehnico-ştiinţific cu impact regional deoarece am avut participanţi de la mai multe şcoli dintre care amintim: Lic. Teh. „Henri Coandă" Sibiu, Lic. Tehn. „C-tin Brâncuşi" Satu Mare, Lic. Tehn. Nr.1 Surduc, judeţul Sălaj, C. T. „D-tru Mangeron" Bacău, C. „Ştefan Odobleja" Craiova, judeţul Dolj, C. Auto „Traian Vuia" Târgu Jiu, judeţul Gorj, iar din judeţul Bihor: C. T. „Unirea" Ştei, (4), C.N. „Avram Iancu" Ştei (5), C. N. „Samuil Vulcan" (40) şi C. T. „Ioan Ciordaş" Beiuş.
Concursul a avut trei secţiuni: secţiunea A - Desenare AutoCAD, domeniile: mecanică, electrotehnică, construcții civile, prelucrarea lemnului, textile; secţiunea B - Utilizarea programului Microsoft Excel (nivel IX-X şi XI-XII), secţiunea C - Portofolii (soft şi domeniile mai sus amintite). La etapa regională a concursului au participat 164 de elevi şi 30 de profesori coordonatori. Au fost premiaţi 41 de elevi, acordându-se 12 premii I, 10 premii II, 12 premii III şi 7 menţiuni. Şcoala organizatoare a acordat 7 premii speciale. Pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de premiere au urcat elevii: Mich Vasile (Colegiul Tehnic „Unirea" Ştei), Roşu Alexandru Ioan (Liceul Tehnologic Nr.1 Surduc, jud. Sălaj), Morar Maria-Cristina (C.T. „Ioan Ciordaş" Beiuş), Moruț Horațiu (C.N. „Samuil Vulcan" Beiuş), Coste Ştefania Rafaela (Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaş" Beiuş), Laza Silviu (Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaş" Beiuş), Păşcuţă Amalia (Liceul Tehnologic Nr. 1 Surduc, Sălaj), Luca Maria (Liceul Tehnologic „Henri Coandă" Sibiu), Daniel Guţu, Mihai Nester, Alexandru Ştefan, Andrei Flat şi Adrian Galeş (Colegiul Tehnic „Dumitru Mangeron" Bacău), Dimoiu Ionuț (Colegiul „Ștefan Odobleja" Craiova, jud. Dolj). Elevii au fost îndrumaţi de profesorii: Burtă Voicu, Mada Maria, Szatmari Edit, Buran Claudia, Miklo Cecilia, Tudor Mirela, Gogota Ana, Florea Emil, Dumitrescu Florina şi Buşcă Lavinia.
Celelalte activităţi derulate: întocmirea materialului PowerPoint „Învăț cu bucurie pentru a fi bun în viitoarea meserie!"- exemple și modele demne de urmat şi excursia în împrejurimile Beiuşului au contribuit la reuşita proiectului.
Echipa de proiect a fost compusă din profesorii: Monenciu Rodica, Bercovici Manuel, Ispas Dan (director), Tudor Mirela, Popa Floare, Groza Nicuşor, Indre Ioan, Avram Mirela, Miklo Cecilia, Szatmari Edit, Cighir Claudia şi Fordon Zena.
Scopul proiectului a fost de a dezvolta relaţii de cooperare dintre şcoală, administraţia publică locală, agenţii economici, părinţi în vederea asigurării integrării mai uşoare a tinerilor pe piaţa muncii. Au fost atinse obiectivele proiectului şi anume: popularizarea unor exemple de bune practici; valorificarea spiritului creativ al elevilor şi cadrelor didactice; stimularea interesului  profesorilor şi elevilor pentru didactica modernă; asigurarea pregătirii profesionale a elevilor din învăţământul tehnic profesional conform cu standardele de pregătire profesională (SPP-uri), utilizarea tehnologiei informației şi comunicării, lucrul în echipă.
Echipa de proiect felicită toţi elevii participanţi şi profesorii lor îndrumători şi lansează invitația pentru următoarea ediție.
Rodica Monenciu, Mirela Tudor şi Manuel Bercovici
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Utilizarea calculatorului în reprezentări grafice”, ediția a V-a.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:12:23 Ora de vară a Europei de Est