Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Încurajarea consumului de alimente sănătoase

Trei ateliere de gătit la ,,Nicolae Bălcescu”, ,,Avram Iancu” și ,,Friedrich Schiller”,

Încurajarea consumului de alimente sănătoase

Timp de trei zile în cadrul Săptămânii ,,Școala altfel" s-au desfășurat trei ateliere de gătit care au reunit 110 copii, părinți și cadre didactice din școlile gimnaziale ,,Nicolae Bălcescu" și ,,Avram Iancu" și Liceul Teoretic German ,,Friedrich Schiller", în calitate de beneficiari, dar și studenți și cadre didactice din cadrul Facultății de Protecția Mediului (Departamentul de Ingineria Produselor Alimentare și Departamentul de Zootehnie și Agro-turism), în calitate de organizatori.

Aceste ateliere au fost organizate sub egida proiectului Erasmus, Parteneriate Strategice, Taste of Life: regional, healthy food in schools (Proiect 2014-1-NL01-KA202-001225) care își propune să încurajeze consumul de alimente sănătoase în grădinițe, școli și licee prin intermediul cantinelor/firmelor de catering care deservesc aceste instituții de învățământ. Prin organizarea acestor ateliere s-a avut în vedere schimbarea deprinderilor de alimentație nesănătoasă a copiilor de clasă primară și învățarea acestora să își pregătească singuri alimente sănătoase folosind ingrediente locale. Invitat de onoare a fost bucătarul șef Armand Adaus Mihaly care le-a vorbit copiilor, părinților și cadrelor didactice despre importanța consumului de legume și fructe proaspete, dar și despre valoarea nutritivă ridicată a produselor locale în comparație cu cele importate. Acesta a gătit demonstrativ în fața copiilor sandvișuri, salate, brioșe și tarte cu fructe gătite la rece, ca în cele din urmă să îi lase pe aceștia să își folosească imaginația în a combina diferite feluri de legume și brânzeturi atunci când și-au pregătit propriile sandvișuri. Copiii au avut posibilitatea să consume sucuri naturale de mere furnizate de producători locali, înlocuindu-se astfel băuturile carbogazoase atât de nocive datorită conținutului lor ridicat de zahăr.
Studenții din anul I ai Facultății de Protecția Mediului (Departamentul de Ingineria Produselor Alimentare) au fost implicați direct în organizarea acestor ateliere de către managerul de proiect Anamaria Supuran, demonstrându-se încă o dată interesul crescut al acestora în a se implica în cauze sociale cu impact major pentru generațiile viitoare.
Aceste ateliere vor fi urmate de alte activități în cadrul aceluiași proiect, și anume - seminarii care vor reuni atât reprezentanți ai firmelor de catering/cantine care deservesc diferite grădinițe, școli și licee din Oradea, dar și producători locali care vor putea deveni furnizori pentru acestea. Întâlnirile de lucru vor facilita comunicarea mai ușoară între cele două categorii, în vederea unor colaborări viitoare cu efect benefic atât asupra sănătății generațiilor viitoare cât si asupra dezvoltării economiei locale. Proiectul se va încheia cu organizarea unui curs pilot care se adresează grupului țintă- cantine/firme de catering, producători locali, factori locali/regionali decizionali care vor putea promova o propunere legislativă ce se dorește a fi făcută în cadrul acestui proiect: ca hrana servită elevilor/studenților de către firmele de catering/cantine să includă ingrediente sănătoase locale/regionale într-o proporție cât mai mare, chiar de 100%. Expertul Organizației Mondiale a Sănătății - Joao Breda observa că atâta timp cât elevii pot să își cumpere ciocolată și băuturi carbogazoase din cantine, nu se va schimba nimic în mod real, iar campaniile educaționale de a induce obiceiul de a mânca sănătos vor fi sortite eșecului. (A.S. & Ov.D.)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Încurajarea consumului de alimente sănătoase.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:52:17 Ora de vară a Europei de Est