Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Rebel într-o lume nebună” – o carte altfel, în „Şcoala altfel”

Mihaela Dindelegan şi-a lansat al 30-lea volum cu poezii

„Rebel într-o lume nebună” – o carte altfel, în „Şcoala altfel”

Cea de-a treia zi a manifestărilor organizate de Uniunea Femeilor Bihor în parteneriat cu Primăria Oradea, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Direcţia pentru Cultură Bihor şi Federaţia Patronilor, a fost dedicată culturii.

În Sala „Florica Ungur", elevii celor şapte instituţii de învăţământ implicate alături de instituţiile menţionate în programul „Şcoala altfel" au asistat la evenimentul lansării unei cărţi „altfel", cuprinzând poezii scrise special pentru tinerii liceeni de către poeta Mihaela Dindelegan.
„Rebel într-o lume nebună" este titlul volumului care reuneşte circa 100 de poezii cu tematică specifică vârstei adolescenţei. În deschiderea prezentării, Mihaela Dindelegan a explicat elevilor cum a ajuns să scrie această carte la propunerea preşedintelui UFB, Ana Pop, şi care a fost intenţia ei atunci când a scris-o. „Fiecare om are cap şi inimă: cu capul gândeşte, iar cu inima simte. Ţinta mea este să ajung la inima voastră şi să vă ajut să deosebiţi simţirile pe care le aveţi, să vă provoc să le cultivaţi pe cele bune şi să le înlăturaţi pe cele rele", a spus poeta, în timp ce le-a prezentat un exemplu practic menit să facă lumină în ceea ce priveşte spusele ei. Cu un buchet de buruieni şi flori în mână, poeta a început rând pe rând să înlăture din buchet buruienile şi floricelele mai puţin atractive culese dintre firele de iarbă din parc, pentru a rămâne în final cu un frumos buchet de lăcrimioare albe şi parfumate. În timp ce Ana Pop a luat buruienile şi le-a aruncat, elevii au exprimat prin aplauze faptul că au înţeles ideea conţinută în cuvinte şi în poezii.
Fii rebel, dar cu inima curată!
Scrisă într-un stil diferit de toate celelalte volume ale poetei, cartea „Rebel într-o lume nebună" vine să încurajeze tinerii spre o altfel de rebeliune decât cea specifică de obicei adolescenţilor care sfidează autoritatea celor mari. Într-o lume în care răul este ridicat la rang de virtute, iar stricăciunea şi corupţia sunt generalizate, Mihaela le face o invitaţie tinerilor încă din primele cuvinte ale cărţii: „Haideţi cu mine pe un drum neumblat! Revoltaţi-vă împotriva răului, făcând binele! Sfidaţi ura prin dragoste! Învingeţi potopul de vorbe rele prin tăcere! Veţi vedea că-n acest fel deveniţi învingători! Există o singură putere adevărată: puterea găsită de cei slabi! ... Deci, fii rebel! Dar fii un rebel cu inima curată!", cere Mihaela tinerilor, în cuvântul introductiv al volumului său, cuvânt prezentat în întregime de actorul Rin Tripa, care a precizat că această carte trebuie citită din scoarţă în scoarţă. Tocmai de aceea, el a început s-o citească elevilor pornind chiar de la dedicaţia pe care poeta i-a scris-o pe volumul adresat personal: „Pentru Rin, un rebel înţelept (adică unul care ascultă de o autoritate mai bună decât cea a lumii corupte)".
„Fă binele şi taci"
„Boala lipsei de valoare", „Armele-s pentru cei slabi", „Revoltă-te şi nu cârti", „O lume fără de părinţi", „Puterea adevărată", "Nu-i nimeni zeu",  „Când nebunia e normalitate", „Tânărul manipulat", „Un fals respect", „Rebelul sictirit", „O masă de manevră", „Cum pică gândul rău în plasă", „Nonconformis de ce culoare?", „O lume de mizerii", „Inversul valorii", „Fă binele şi taci", „Lipsesc modele din viaţă", „Unde-i un leac pentru prostie?", sunt câteva dintre titlurile şocantele ale poeziilor cuprinse în cartea dedicată adolescenţilor. Cu o precizie de chirurg şi cu o tenacitate de medic pus în slujba sănătăţii, poeta Mihaela Dindelegan despică simţurile tinerilor şi înlătură răul din ele, dovedind totodată natura maladiei care i-a afectat:
Nu confundaţi în viaţă nesimţirea,
Sfidarea şi batjocura din lume,
Sau aroganţa rea, cu ostenirea
A ceea ce vă-ndemn în frază-a pune.
 
Eu nu doresc s-aveţi infatuarea,
Şi nici să crească-n voi o rea plăcere
De-a dezvolta în vorbe persiflarea,
Căci toate-acestea n-aduc mângâiere,
 
Ci condamnarea justă şi corectă
Pe care o primesc ce-i ce-n greşeală
Persistă, cu intenţie abjectă
De-a nu da nimănui vreo socoteală.
 
Doar lipsa de valoare-o vede-n voi
Oricine, de alegeţi calea-aceasta
A răului. De-ajungeţi în noroi
Mergând pe ea, vă meritaţi năpasta.
(Nu confundaţi...)

Într-o manieră unică şi extrem de plăcută, actorul Rin Tripa a recitat numeroase poezii din carte, concluzia volumului fiind cea prezentată chiar pe coperta ei:
 „O carte care te citeşte!
Aceasta-ţi dau, amicul meu,
Căci dintre rânduri îţi vorbeşte
Simţirea toată ce-o am eu..."
(O carte care te citeşte)
 
Ziua de miercuri, dedicată culturii, a continuat la Sala „Florica Ungur" cu un spectacol diversificat şi foarte atractiv prezentat de elevi ai Liceului Teoretic „Lucian Blaga", ai Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu", ai Colegiului Economic „Partenie Cosma", ai Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuşi" şi ai Colegiului Tehnic „Andrei Şaguna".
Roxana Popescu
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Rebel într-o lume nebună” – o carte altfel, în „Şcoala altfel”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:46:27 Ora standard a Europei de Est