Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Rebel într-o lume nebună” – o carte altfel, în „Şcoala altfel”

Mihaela Dindelegan şi-a lansat al 30-lea volum cu poezii

„Rebel într-o lume nebună” – o carte altfel, în „Şcoala altfel”

Cea de-a treia zi a manifestărilor organizate de Uniunea Femeilor Bihor în parteneriat cu Primăria Oradea, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Direcţia pentru Cultură Bihor şi Federaţia Patronilor, a fost dedicată culturii.

În Sala „Florica Ungur", elevii celor şapte instituţii de învăţământ implicate alături de instituţiile menţionate în programul „Şcoala altfel" au asistat la evenimentul lansării unei cărţi „altfel", cuprinzând poezii scrise special pentru tinerii liceeni de către poeta Mihaela Dindelegan.
„Rebel într-o lume nebună" este titlul volumului care reuneşte circa 100 de poezii cu tematică specifică vârstei adolescenţei. În deschiderea prezentării, Mihaela Dindelegan a explicat elevilor cum a ajuns să scrie această carte la propunerea preşedintelui UFB, Ana Pop, şi care a fost intenţia ei atunci când a scris-o. „Fiecare om are cap şi inimă: cu capul gândeşte, iar cu inima simte. Ţinta mea este să ajung la inima voastră şi să vă ajut să deosebiţi simţirile pe care le aveţi, să vă provoc să le cultivaţi pe cele bune şi să le înlăturaţi pe cele rele", a spus poeta, în timp ce le-a prezentat un exemplu practic menit să facă lumină în ceea ce priveşte spusele ei. Cu un buchet de buruieni şi flori în mână, poeta a început rând pe rând să înlăture din buchet buruienile şi floricelele mai puţin atractive culese dintre firele de iarbă din parc, pentru a rămâne în final cu un frumos buchet de lăcrimioare albe şi parfumate. În timp ce Ana Pop a luat buruienile şi le-a aruncat, elevii au exprimat prin aplauze faptul că au înţeles ideea conţinută în cuvinte şi în poezii.
Fii rebel, dar cu inima curată!
Scrisă într-un stil diferit de toate celelalte volume ale poetei, cartea „Rebel într-o lume nebună" vine să încurajeze tinerii spre o altfel de rebeliune decât cea specifică de obicei adolescenţilor care sfidează autoritatea celor mari. Într-o lume în care răul este ridicat la rang de virtute, iar stricăciunea şi corupţia sunt generalizate, Mihaela le face o invitaţie tinerilor încă din primele cuvinte ale cărţii: „Haideţi cu mine pe un drum neumblat! Revoltaţi-vă împotriva răului, făcând binele! Sfidaţi ura prin dragoste! Învingeţi potopul de vorbe rele prin tăcere! Veţi vedea că-n acest fel deveniţi învingători! Există o singură putere adevărată: puterea găsită de cei slabi! ... Deci, fii rebel! Dar fii un rebel cu inima curată!", cere Mihaela tinerilor, în cuvântul introductiv al volumului său, cuvânt prezentat în întregime de actorul Rin Tripa, care a precizat că această carte trebuie citită din scoarţă în scoarţă. Tocmai de aceea, el a început s-o citească elevilor pornind chiar de la dedicaţia pe care poeta i-a scris-o pe volumul adresat personal: „Pentru Rin, un rebel înţelept (adică unul care ascultă de o autoritate mai bună decât cea a lumii corupte)".
„Fă binele şi taci"
„Boala lipsei de valoare", „Armele-s pentru cei slabi", „Revoltă-te şi nu cârti", „O lume fără de părinţi", „Puterea adevărată", "Nu-i nimeni zeu",  „Când nebunia e normalitate", „Tânărul manipulat", „Un fals respect", „Rebelul sictirit", „O masă de manevră", „Cum pică gândul rău în plasă", „Nonconformis de ce culoare?", „O lume de mizerii", „Inversul valorii", „Fă binele şi taci", „Lipsesc modele din viaţă", „Unde-i un leac pentru prostie?", sunt câteva dintre titlurile şocantele ale poeziilor cuprinse în cartea dedicată adolescenţilor. Cu o precizie de chirurg şi cu o tenacitate de medic pus în slujba sănătăţii, poeta Mihaela Dindelegan despică simţurile tinerilor şi înlătură răul din ele, dovedind totodată natura maladiei care i-a afectat:
Nu confundaţi în viaţă nesimţirea,
Sfidarea şi batjocura din lume,
Sau aroganţa rea, cu ostenirea
A ceea ce vă-ndemn în frază-a pune.
 
Eu nu doresc s-aveţi infatuarea,
Şi nici să crească-n voi o rea plăcere
De-a dezvolta în vorbe persiflarea,
Căci toate-acestea n-aduc mângâiere,
 
Ci condamnarea justă şi corectă
Pe care o primesc ce-i ce-n greşeală
Persistă, cu intenţie abjectă
De-a nu da nimănui vreo socoteală.
 
Doar lipsa de valoare-o vede-n voi
Oricine, de alegeţi calea-aceasta
A răului. De-ajungeţi în noroi
Mergând pe ea, vă meritaţi năpasta.
(Nu confundaţi...)

Într-o manieră unică şi extrem de plăcută, actorul Rin Tripa a recitat numeroase poezii din carte, concluzia volumului fiind cea prezentată chiar pe coperta ei:
 „O carte care te citeşte!
Aceasta-ţi dau, amicul meu,
Căci dintre rânduri îţi vorbeşte
Simţirea toată ce-o am eu..."
(O carte care te citeşte)
 
Ziua de miercuri, dedicată culturii, a continuat la Sala „Florica Ungur" cu un spectacol diversificat şi foarte atractiv prezentat de elevi ai Liceului Teoretic „Lucian Blaga", ai Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu", ai Colegiului Economic „Partenie Cosma", ai Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuşi" şi ai Colegiului Tehnic „Andrei Şaguna".
Roxana Popescu
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Rebel într-o lume nebună” – o carte altfel, în „Şcoala altfel”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:45:12 Ora de vară a Europei de Est