Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Masă rotundă - ,,Sunt cetăţean informat, activ, responsabil”

Activităţi în cadrul Programului ,,Şcoala altfel”, la Primăria Oradea

Masă rotundă - ,,Sunt cetăţean informat, activ, responsabil”

În cadrul Programului ,,Şcoala altfel", Uniunea Femeilor din Bihor a organizat luni, 18 aprilie 2016, la Primăria Oradea o masă rotundă cu tema Administraţia publică şi antreprenoriat - „Sunt cetăţean informat, activ, responsabil". La activitate au participat elevi de la Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga", Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu", Colegiul Economic ,,Partenie Cosma", Colegiul Tehnic ,,Transilvania", Colegiul Tehnic ,,C. Brâncuşi", Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul" şi Colegiul Tehnic ,,A. Şaguna".

„Avem un oraş frumos, de care fiecare dintre noi este responsabil să aibă grijă"
Prezent la eveniment, primarul Ilie Bolojan le-a făcut elevilor o prezentare despre istoria oraşului, despre Cetatea Oradea, clădirea Primăriei, activitatea administraţiei publice locale şi a Consiliului Local al Municipiului, şi a răspuns la întrebările celor prezenţi.
„Avem un oraş frumos, de care fiecare dintre noi este responsabil să aibă grijă.  Ne dorim să păstrăm oraşul cât mai curat, deoarece curăţenia suplimentară pe care o realizează operatorul de salubritate şi refacerea mobilierului urban distrus se plătesc tot din banii orădenilor, aşa încât ne costă mai puţin să menţinem curăţenia.
Ne dorim totodată să avem o universitate puternică şi cât mai multe locuri de muncă bine plătite, în aşa fel încât tinerii noştri să nu mai fie nevoiţi să plece din Oradea după ce termină şcoala", a declarat primarul Ilie Bolojan.
În continuare, Anca Grama - purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea le-a prezentat elevilor principalele proiecte cu finanţare europeană care au fost implementate în ultimii ani în municipiu, proiecte în valoare de peste 247 de milioane de euro, printre care a amintit: Reabilitarea Cetăţii Oradea, Complexul Wellness Termal Nymphaea, Piaţa Unirii, Dealul Ciuperca, Sinagoga Zion, reabilitarea sistemului de termoficare, reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe, realizarea pasajelor supraterane DN 76 şi DN 79, realizarea drumului  rapid, pistele de biciclete, blocurile operatorii de la Spitalul Municipal şi Judeţean, Piaţa Rogerius, introducerea utilităţilor în Parcul Industrial Eurobusiness.
„Noi orădenii avem cu ce să ne mândrim, faţa oraşului s-a schimbat radical în aceşti ani şi datorită implementării acestor proiecte majore, Oradea este pe locul 2 în ţară în ceea ce priveşte absobţia de fonduri europene", a declarat Anca Grama.
Peste 300 de elevi au vizitat, luni, Turnul Primăriei şi Casa Darvas - La Roche
Tot în cadrul programului Şcoala altfel -,,Să ştii mai multe, sa fii mai bun" - peste 300 de elevi au vizitat numai luni, 18 aprilie 2016, obiectivele turistice Turnul Primăriei Oradea şi Casa Darvas - La Roche.
Astfel, 230 de persoane au vizitat Turnul Primăriei Oradea şi 95  Casa Darvas La-Roche. Acesteau au venit de la următoarele instituţii de învăţământ: Şcoala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu", Liceul de Arte, Liceul Sportiv, Liceul Teoretic ,,Ady Endre", Liceul Tehnologic Sanitar ,,V. Voiculescu" și Şcoala Gimnazială Roșia.
Obiectivele turistice Turnul Primăriei Oradea şi Casa Darvas-La Roche sunt deschise vizitatorilor de luni, 18 aprilie, până vineri, 22 aprilie, în intervalul orar 9.00 - 19.00. Tariful pentru biletul de acces este de 1 leu/vizitator (elev).
În cadrul vizitei la turn, elevii au avut posibilitatea să-şi aleagă dintr-o mulţime suveniruri cu imaginea Turnului Primăriei, unul sau mai multe care să le aducă aminte peste ani de vizita făcută la acest obiectiv turistic. Copiii au avut de ales între semne de carte, brelocuri, magneţi de frigider, căni, suporturi pentru mouse, oglinzi de poşetă, port-carduri, puzzle-uri, toate cu imaginea Turnului Primăriei Oradea. Totodată, şi la obiectivul turistic Casa Darvas-La Roche, vizitatorii au posibilitatea să îşi achiziţioneze mai multe suveniruri cu imaginea clădirii, monument istoric. (B.P.)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Masă rotundă - ,,Sunt cetăţean informat, activ, responsabil”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:38:46 Ora standard a Europei de Est