Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Porţi deschise la Poliţia bihoreană,

În cadrul Săptămânii ,,Școala altfel”

Porţi deschise la Poliţia bihoreană,

Peste 4.000 de elevi și profesori vor fi alături de poliţiştii bihoreni la activităţile organizate la sediul Poliţiei bihorene, în cadrul Săptămânii „Şcoala altfel - Să ştii mai multe, să fii mai bun!"

În perioada 18-22 aprilie 2016, poliţiştii bihoreni desfăşoară, alături de elevii din instituţiile de învăţământ din judeţul Bihor, o serie de activităţi informativ - preventive, în cadrul programului „Şcoala altfel - Să ştii mai multe, să fii mai bun".
Pe parcursul întregii săptămâni, poliţiştii bihoreni vor fi prezenţi la sediile unităţilor şcolare, unde vor avea loc sesiuni de informare, distribuire de materiale preventive, vizionări filme educativ-preventive şi concursuri preventive.
„Zilele porţilor deschise pentru elevi" la sediul Poliției bihorene
În acest context, în perioada 19 - 21 aprilie, în intervalul orar 9.00-11.00, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor sunt organizate „Zilele porţilor deschise pentru elevi", în cadrul cărora, zilnic, aproximativ 1.000 de copii vor fi implicaţi într-o serie de concursuri cu caracter educativ-preventiv, sesiuni de informare, vizionări de filme educativ-preventive organizate de polițiștii bihoreni special pentru ei.
De asemenea, elevii vor avea posibilitatea de a asista la exerciții demonstrative ale luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale, care vor realiza, zilnic, pe parcursul celor trei zile, câte două sesiuni de exerciții demonstrative. În curtea Inspectoratului de Poliție Județean Bihor vor fi instalate  standuri de prezentare a armamentului din dotarea polițiștilor bihoreni, laboratorul criminalistic mobil și vor putea fi observate de aproape motocicleta și autoturismele de serviciu folosite la intervenții de polițiștii bihoreni.
Totodată, elevii care vor fi prezenți la sediul Poliției bihorene vor avea ocazia să asiste zilnic la o prezentare a câinilor de serviciu folosiţi de polițiștii bihoreni.
În cadrul activităţilor desfăşurate la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, poliţiştii de prevenire îi vor implica pe copii în concursurile preventive „Prevenirea la cutie", „Ghiceşte indicatorul de circulaţie" şi un concurs de cuvinte încrucişate pe teme de prevenire a criminalităţii.
În acelaşi context, la standul cu materiale informativ preventive amenajat în curte, poliţiştii de prevenire şi rutieri bihoreni vor distribui peste 1.000 de pliante, 1.000 de orare şi 100 de broşuri cu conţinut preventiv.
Proiectul educaţional naţional „Cunoaşte şi protejează patrimoniul cultural naţional"
De asemenea, tot în cadrul programului „Şcoala altfel - Să ştii mai multe, să fii mai bun", peste 150 de elevi din cadrul Liceului Teoretic „Nicolae Jiga" Tinca, Liceului Teologic Baptist „Emanuel" și de la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu" din Oradea, vor fi implicați de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii și cei ai Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor într-o serie de activităţi informativ-preventive, desfășurate în cadrul Proiectului educaţional naţional „Cunoaşte şi protejează patrimoniul cultural naţional".
Acest proiect este implementat de către Inspectoratul General al Poliţiei Române - Direcţia de Investigaţii Criminale, în parteneriat cu Fundaţia „Collegium XXI" şi are ca obiectiv educarea copiilor din clasele V - XII în spiritul cunoaşterii şi protejării valorilor ce fac parte din patrimoniul cultural naţional şi universal. Elevii implicaţi în proiect vor primi din partea poliţiştilor bihoreni informaţii cu privire la tezaurul cultural naţional, drepturile şi obligaţiile care le revin în ce priveşte protejarea acestuia şi importanţa cooperării dintre societatea civilă şi instituţiile competente, în vederea diminuării fenomenului infracţional în acest domeniu.
În același context, joi, 21 aprilie, începând cu ora 10.00, elevii celor trei instituții de învățământ implicate în proiect vor participa, alături de poliţiştii de prevenire și de investigații criminale bihoreni, la o vizită organizată la Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I" din Municipiul Oradea.
Activități preventive desfășurate de polițiștii de prevenire și proximitate în școlile bihorene
Pe parcursul întregii săptămâni, în perioada 18 - 22 aprilie, poliţiştii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și polițiștii Biroului Poliției de Proximitate vor fi prezenţi în 12 unităţi de învăţământ orădene, peste 500 de elevi ai acestor şcoli urmând să fie implicaţi în activităţi cu caracter preventiv.
Comisar-şef de poliţie Ioana Indrieş,
Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:16:34 Ora de vară a Europei de Est