Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Masă rotundă cu tema „Calitatea educaţiei şi performanţa profesională”

Joi, la Universitatea din Oradea

Masă rotundă cu tema „Calitatea educaţiei şi performanţa profesională”

Joi, 7 aprilie 2016, la Universitatea din Oradea, Sala de consiliu, parter, a avut loc, în organizarea Centrului de Consiliere şi Servicii privind Cariera din Universitatea Oradea, masa rotundă cu tema „Calitatea educaţiei şi performanţa profesională".

 La eveniment au fost prezenți invitați din mediul de afaceri local (director tehnic, Paul Bronz și Mariana Vigano - FAIST MEKATRONIC SRL; director retail BCR Carmen Ioana Hoble, director zonal BCR - Marina Roman; Paul Giușcă - director recrutare COMAU Romania, Sasu Carmen - RoMarketing) și instituțiile administrației locale (director executiv AJOFM Bihor - Csaba Bekesi; Agenția de dezvoltare locală -  HR Manager Liana Boangiu și Fofiu Florina), profesori și studenți ai Universității din Oradea. Au avut intervenții tematice rectorul UO, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, prorectorul UO prof. univ. dr. Eugen-Victor Macocian. Decanii, prof. univ. dr. Aurora Mancia (Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură ) și  conf. univ. dr. ing. Gabriel Bendea (Facultatea de Inginerie Energetică şi Management Industrial) au fost invitați pentru a-și face cunoscute punctele de vedere.
La masa rotundă,  moderată de conf..univ. dr. Sorin Borza, au fost stabilite propuneri tematice în jurul cărora au avut loc dezbaterile.
Tema 1. (intervenţii argumentative şi problematizări din partea angajatorilor invitaţi): Cum văd angajatorii regionali profilul profesional al unui absolvent de studii superioare?
A.Fixarea unor repere practice de identificare a unei pregătiri profesionale de bună calitate.
B.Modalităţi concrete de implicare a angajatorilor în stabilirea unor tematici de curs şi a unor formule de pregătire practică. 
C.Mijloace şi capacităţi formale de sprijinire a studenţilor care doresc formare de competenţe practice pe perioada studiilor.
Tema 2. Ce înţelegem prin educaţie de calitate în mediul universitar românesc? (prezentări conceptuale şi dezbateri susţinute de reprezentanţii mediului academic):
A.Competenţă academică vs. pregătire profesională practică
B.Ce legătură este între pregătirea practică şi performanţa profesională?
Tema 3. Ce poţi face în România cu o diplomă de studii superioare? (argumente şi opinii susţinute de reprezentanţii studenţilor şi absolvenţilor):
A.Ce oferă şi ce ar trebui să ofere piaţa regională a forţei de muncă?
B.Piaţa forţei de muncă din România şi procesul de selecţie a angajaţilor. Este studentul de nota 10 ,,visul" oricărui angajator?
C.Ce oferă şi ce aşteptaţi să ofere pregătirea universitară la UO?
Discuțiile și luările de cuvânt au confirmat rolul esențial pe care absolvenții Universității din Oradea îl joacă în cadrul proceselor de dezvoltare regională. Au fost identificate modalități concrete de colaborare între angajatori și Universitatea din Oradea. De asemenea angajatorii au subliniat faptul că un număr semnificativ de absolvenți performează profesional și au ajuns să realizeze în firmele de prestigiu care și-au deschis filiale la Oradea. Dezbaterea s-a încheiat după două ore, invitații și-au exprimat dorința ca inițiativa universității să se transforme într-un ciclu de întâlniri.
Adriana Borza,
Centrul de Consiliere şi Servicii privind Cariera

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:52:13 Ora de vară a Europei de Est