Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Masă rotundă cu tema „Calitatea educaţiei şi performanţa profesională”

Joi, la Universitatea din Oradea

Masă rotundă cu tema „Calitatea educaţiei şi performanţa profesională”

Joi, 7 aprilie 2016, la Universitatea din Oradea, Sala de consiliu, parter, a avut loc, în organizarea Centrului de Consiliere şi Servicii privind Cariera din Universitatea Oradea, masa rotundă cu tema „Calitatea educaţiei şi performanţa profesională".

 La eveniment au fost prezenți invitați din mediul de afaceri local (director tehnic, Paul Bronz și Mariana Vigano - FAIST MEKATRONIC SRL; director retail BCR Carmen Ioana Hoble, director zonal BCR - Marina Roman; Paul Giușcă - director recrutare COMAU Romania, Sasu Carmen - RoMarketing) și instituțiile administrației locale (director executiv AJOFM Bihor - Csaba Bekesi; Agenția de dezvoltare locală -  HR Manager Liana Boangiu și Fofiu Florina), profesori și studenți ai Universității din Oradea. Au avut intervenții tematice rectorul UO, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, prorectorul UO prof. univ. dr. Eugen-Victor Macocian. Decanii, prof. univ. dr. Aurora Mancia (Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură ) și  conf. univ. dr. ing. Gabriel Bendea (Facultatea de Inginerie Energetică şi Management Industrial) au fost invitați pentru a-și face cunoscute punctele de vedere.
La masa rotundă,  moderată de conf..univ. dr. Sorin Borza, au fost stabilite propuneri tematice în jurul cărora au avut loc dezbaterile.
Tema 1. (intervenţii argumentative şi problematizări din partea angajatorilor invitaţi): Cum văd angajatorii regionali profilul profesional al unui absolvent de studii superioare?
A.Fixarea unor repere practice de identificare a unei pregătiri profesionale de bună calitate.
B.Modalităţi concrete de implicare a angajatorilor în stabilirea unor tematici de curs şi a unor formule de pregătire practică. 
C.Mijloace şi capacităţi formale de sprijinire a studenţilor care doresc formare de competenţe practice pe perioada studiilor.
Tema 2. Ce înţelegem prin educaţie de calitate în mediul universitar românesc? (prezentări conceptuale şi dezbateri susţinute de reprezentanţii mediului academic):
A.Competenţă academică vs. pregătire profesională practică
B.Ce legătură este între pregătirea practică şi performanţa profesională?
Tema 3. Ce poţi face în România cu o diplomă de studii superioare? (argumente şi opinii susţinute de reprezentanţii studenţilor şi absolvenţilor):
A.Ce oferă şi ce ar trebui să ofere piaţa regională a forţei de muncă?
B.Piaţa forţei de muncă din România şi procesul de selecţie a angajaţilor. Este studentul de nota 10 ,,visul" oricărui angajator?
C.Ce oferă şi ce aşteptaţi să ofere pregătirea universitară la UO?
Discuțiile și luările de cuvânt au confirmat rolul esențial pe care absolvenții Universității din Oradea îl joacă în cadrul proceselor de dezvoltare regională. Au fost identificate modalități concrete de colaborare între angajatori și Universitatea din Oradea. De asemenea angajatorii au subliniat faptul că un număr semnificativ de absolvenți performează profesional și au ajuns să realizeze în firmele de prestigiu care și-au deschis filiale la Oradea. Dezbaterea s-a încheiat după două ore, invitații și-au exprimat dorința ca inițiativa universității să se transforme într-un ciclu de întâlniri.
Adriana Borza,
Centrul de Consiliere şi Servicii privind Cariera

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:06:59 Ora standard a Europei de Est