Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

După 50 de ani, CET-ul pe cărbune a devenit istorie la Oradea

Vineri, a fost stins focul la cazanul 4

După 50 de ani, CET-ul pe cărbune a devenit istorie la Oradea

Vineri, 15 aprilie 2016, la ora 11, a fost stins focul la cazanul 4, ultimul rămas în funcţiune dintre cazanele pe cărbune ale CET Oradea.

Momentul opririi focului a coincis cu epuizarea stocurilor de cărbune şi păcură şi cu demararea procedurilor de punere în funcţiune a turbinei pe gaz şi a cazanului recuperator aferent turbinei.
Procesul a început la ora 7 dimineaţa şi a durat până la ora 11, când cazanul a fost oprit, urmând să intre în conservare.
Începând de vineri, apa caldă pentru populaţie este asigurată exclusiv de la cazanul de apă fierbinte al noii centrale pe gaz a oraşului.
„Este un moment istoric pentru Oradea", a spus Stănel Necula, administratorul special al Electrocentrale Oradea. „Se închide o etapă din istoria funcţionării sistemului centralizat de termoficare a municipiului Oradea şi începe o nouă etapă, care este gândită şi proiectată să ofere servicii de termoficare performante."
Începând de vineri sunt întrunite condiţiile de punere în funcţiune a turbinei pe gaz. Procedurile includ testarea la rece şi la cald a turbinei, verificarea sistemelor de protecţie şi a echipamentelor auxiliare, precum şi confirmarea emisiilor poluante.
Emisii poluante mult diminuate
Electrocentrale Oradea se afla în funcţiune din anul 1966, nivelul tehnologic al capacităţilor instalate fiind din perioada anilor 1960-1970. Ele nu au beneficiat de lucrări majore de modernizare din cauza lipsei de fonduri, cazanele fiind în prezent uzate fizic şi moral.
Spre exemplificare, în anul 2008, când s-a început proiectul de reabilitare a sistemului de termoficare, emisiile de CO2 înregistrate erau de aproximativ 880 mii tone/an; faţă de aceasta, instalaţiile noi ale centralei pe gaz vor avea emisii de aproximativ 320 mii tone/an - de aproape trei ori mai puţin decât cele ale vechii centrale pe cărbune. De asemenea, emisiile de praf şi cenuşă ajunse în atmosferă vor scădea de la o valoare de aproximativ 2.500 tone/an (2008) la 11,6 t/an în anii următori. În ceea ce priveşte emisiile de SO2, responsabile în parte pentru apariţia ploilor acide, acestea vor scădea de la o cantitate anuală de aproximativ 28 mii tone la 73,03 tone/an în viitor.
Astfel, prin finalizarea proiectului noii centrale pe gaz, se asigură respectarea obligaţiilor de mediu asumate în Tratatul de Aderare şi a legislaţiei de mediu aplicabile în domeniul energetic.
Investiţia realizată prin proiectul ,,Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Oradea pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice", cofinanţat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin Programul Operaţional Sectorial MEDIU, contribuie la îmbunătăţirea eficienţei energetice, cât şi la asigurarea unui sistem de încălzire eficient din punct de vedere al costului şi sustenabilităţii, sistem care va conduce la îmbunătăţirea calităţii mediului, a condiţiilor de sănătate a populaţiei şi la servicii mai bune oferite consumatorilor. De asemenea, va creşte siguranţa în exploatarea sistemului de termoficare în ansamblul său, în condiţiile asigurării unui serviciu superior calitativ şi la un preţ respectând gradul de suportabilitate al populaţiei.
"Sperăm că sistemul nou va funcţiona fără probleme şi că efectele benefice le vom vedea în viitor prin eliminarea poluării, fără să fie afectat preţul gigacaloriei pentru populaţie", a spus primarul Ilie Bolojan. (B.P.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:23:07 Ora standard a Europei de Est