Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Diana Jabi expune la Muzeul din Jönköping, cu sprijinul ICR Stockholm

În perioada 17 aprilie - 16 mai 2016

Diana Jabi expune la Muzeul din Jönköping, cu sprijinul ICR Stockholm

Institutul Cultural Român de la Stockholm sprijină participarea artistei de origine română Diana Jabi în cadrul expoziţiei „Maps to Collect Cities", care se va desfășura în perioada 17 aprilie - 16 mai 2016 la Muzeul orașului Jönköping din Suedia.

 Expoziţia „Maps to Collect Cities" este iniţiată de Abir Boukhari, artistă activă în domeniul artelor vizuale şi curator, şi îşi propune să prezinte publicului o nouă modalitate de receptare şi de raportare la spaţiul existenţial. Astfel, harta nu mai este doar un document cu funcţie geografică, ci o unealtă care demonstrează forţă şi control. Prin actul personal de a re-interpreta aceste hărţi, artistul ajunge să-şi impună forma particulară de control asupra mediului înconjurător.
Proiectul Dianei Jabi, „Nine Instances of Barcelona", inclus în cadrul expoziţiei de la Muzeul din Jönköping, este o colecţie a spaţiilor în care artista a locuit în perioada 2008-2015, o arhivă vizuală a vieţii acesteia prezentată sub forma unor reinterpretări grafice ale hărţilor care descriu spaţiile respective. Diana Jabi încearcă să deconstruiască realitatea pentru a încerca să evidenţieze modalitatea în care memoria locurilor şi a spaţiilor în care ea a trăit se imprimă asupra identităţii individuale. ,,Nine Instances of Barcelona" este primul proiect individual al artistei prezentat în spaţiul nordic.
Cele două artiste colaborează încă din 2015, dezvoltând împreună diverse proiecte dedicate artelor vizuale în spaţiul nordic.
 Diana Jabi este o artistă vizuală de origine română stabilită în Siria. A absolvit secţia de gravură a Facultăţii de Artă din cadrul Universităţii din Damasc (2004) şi a urmat programul de masterat dedicat cercetării şi producţiei în arta contemporană al Universităţii din Barcelona. A expus la Trienala de artă grafică de la Cairo (2006), la cea de-a noua ediţie a Bienalei internaţionale de artă miniaturală din Canada (2008), dar şi la Taksim Gallery în Istanbul (2008). Instalaţii ale artistei au fost prezentate la Târgul de artă Supermarket de la Stockholm în 2015, la Videoformes festival, Clermont Ferrand (2015), precum şi la Magmart Festival, de la Napoli (2015).
Originară din Siria, Abir Boukhari este curator, co-fondator şi director al Organizaţiei AllArtNow. A urmat mai multe cursuri de specializare în domeniul curatoriei în SUA, Franţa, Olanda şi UK. Abir Boukhari a obţinut rezidenţe artistice în Viena şi Varșovia, în prezent aflându-se în cadrul unei rezidenţe la Centrul IASPIS din Stockholm.
Teodora Cașcarade,
coordonator de proiect

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:45:01 Ora de vară a Europei de Est