Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Sub semnul Învierii

Lansare de carte - Mihaela Dindelegan

Sub semnul Învierii

Pentru un poet, împlinirea misiunii sale nu o constituie poezia în sine, ca act al creației literare, ci momentul în care Cuvântul său atinge corzile sensibile ale altor suflete şi le face să vibreze împreună cu el.

Acest lucru s-a întâmplat, în fapt, luni, 11 aprilie 2016, la lansarea cărţilor „Lacrima lui Dumnezeu" şi „Învierea din noi", aparţinând poetei Mihaela Dindelegan.
„Vă îndemn să citiţi aceste cărţi!"  
Scrise cu o fenomenală sinceritate, sonetele celor două volume au făcut să strălucească lacrimi de încântare în ochii părintelui Dorel Rusu, protopopul ortodox al Oradiei, şi să nască îndemnul repetat al Preasfinţiei Sale Episcop Virgil Bercea: „Vă îndemn să citiţi aceste cărţi! Lectura lor o să vă aducă o stare de pace şi de înălţare". Cei doi vorbitori au lăsat să se înțeleagă faptul că sinceritatea naşte sinceritate şi că acei care sunt pregătiţi sufleteşte să citească o carte ştiu să regăsească valoarea ei profundă, care este mai presus de cuvintele măiestrit aranjate în versuri. „Sunt cărţi de o sensibilitate extraordinară, ele pătrund în profunzimea adevărului şi a trăirii sufleteşti sincere, cu urcuşurile şi coborâşurile ei, şi totodată denotă o uşurătate şi o acurateţe uluitoare în exprimare. Fiecare cuvânt este la locul lui, nimic nu este sacrificat, nici minimalizat, ci totul curge ca o apă cristalină", a afirmat părintele protopop, vizibil marcat de lectura versurilor oferite de Mihaela Dindelegan. În prezentarea celor două cărţi, PS Virgil Bercea a făcut referire la sensibilitatea auzului care duce la naşterea cuvântului, şi a subliniat importanţa „auzirii" lacrimei lui Dumnezeu, a simţirii împreună cu El, care poate să ne aducă în inimi Învierea.
,,Mihaela urcă în sfera celor numiţi cu adevărat poeţi"
Esteticianul literar şi omul de cultură Mircea Bradu a analizat cele două cărţi din punct de vedere literar, şi a asociat poeziile Mihaelei cu poezia religioasă a marilor poeţi români: Mihai Eminescu, Octavian Goga, Tudor Arghezi etc., subliniind egalitatea dintre trăirile şi modul de exprimare în versuri aparţinând acestora şi cele aparţinând autoarei de faţă. „Prin cele două volume, Mihaela urcă în sfera celor numiţi cu adevărat poeţi", a spus Mircea Bradu. Ignorând invidia caracteristică în general poeţilor, poetul Alexandru Sfârlea a ţinut să menţioneze că, în cele două volume, Mihaela dovedeşte o stăpânire perfectă a tehnicii poetice, a prozodiei, şi a recitat, respectiv a cântat unul dintre sonetele autoarei.
Vorbind despre poeziile sale, Mihaela Dindelegan le-a numit drept „o traducere", şi anume traducerea în cuvânt a simţirii pe care o are atunci când scrie, făcută cu scopul de a oferi şi altora prilejul de a accede la trăirile sale.
Evenimentul lansării de carte de luni a fost completat prin cuvintele de apreciere ale doamnei profesor Ligia Mirişan, directoarea Bibliotecii Judeţene, şi ale doamnei profesor Ana Pop, preşedintele Uniunii Femeilor Bihor, care a anunţat că miercuri, 20 aprilie, Mihaela Dindelegan va lansa o nouă carte de poezii, dedicată în exclusivitate liceenilor. De asemenea, doamna Mioriţa Săteanu a prezentat în faţa auditoriului cele 14 staţii ale Căii Crucii.
Redăm în cele de mai jos unul dintre sonetele cărţii „Lacrima lui Dumnezeu":
Am început cu Tine şi-am terminat cu noi.
Povestea mea trăieşte pe-o coală de hârtie,
Dar se-nfiripă tandră şi poate să învie
În inima ce-şi cere viaţa înapoi.
 
O ştie tot adâncul, şi cerul tot o ştie,
Iar martorii coboară cu stelele în roi,
Lumina s-o asculte, ca ochii amândoi
Să nască, de acum, doar plâns de bucurie.
 
E pregătit oprobiul şi cumpăna se-nclină
De partea cu dreptatea, căci mare e şi grea,
Iar Themis, dacă vrea, chemată e să vină,
 
S-arate că un taler nu poate să mai stea
În echilibru sumbru, căci nu are pricină
Să apere doar răul. El moartea va vedea.
(Cumpăna)
Roxana Popescu

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:54:00 Ora de vară a Europei de Est