Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Sub semnul Învierii

Lansare de carte - Mihaela Dindelegan

Sub semnul Învierii

Pentru un poet, împlinirea misiunii sale nu o constituie poezia în sine, ca act al creației literare, ci momentul în care Cuvântul său atinge corzile sensibile ale altor suflete şi le face să vibreze împreună cu el.

Acest lucru s-a întâmplat, în fapt, luni, 11 aprilie 2016, la lansarea cărţilor „Lacrima lui Dumnezeu" şi „Învierea din noi", aparţinând poetei Mihaela Dindelegan.
„Vă îndemn să citiţi aceste cărţi!"  
Scrise cu o fenomenală sinceritate, sonetele celor două volume au făcut să strălucească lacrimi de încântare în ochii părintelui Dorel Rusu, protopopul ortodox al Oradiei, şi să nască îndemnul repetat al Preasfinţiei Sale Episcop Virgil Bercea: „Vă îndemn să citiţi aceste cărţi! Lectura lor o să vă aducă o stare de pace şi de înălţare". Cei doi vorbitori au lăsat să se înțeleagă faptul că sinceritatea naşte sinceritate şi că acei care sunt pregătiţi sufleteşte să citească o carte ştiu să regăsească valoarea ei profundă, care este mai presus de cuvintele măiestrit aranjate în versuri. „Sunt cărţi de o sensibilitate extraordinară, ele pătrund în profunzimea adevărului şi a trăirii sufleteşti sincere, cu urcuşurile şi coborâşurile ei, şi totodată denotă o uşurătate şi o acurateţe uluitoare în exprimare. Fiecare cuvânt este la locul lui, nimic nu este sacrificat, nici minimalizat, ci totul curge ca o apă cristalină", a afirmat părintele protopop, vizibil marcat de lectura versurilor oferite de Mihaela Dindelegan. În prezentarea celor două cărţi, PS Virgil Bercea a făcut referire la sensibilitatea auzului care duce la naşterea cuvântului, şi a subliniat importanţa „auzirii" lacrimei lui Dumnezeu, a simţirii împreună cu El, care poate să ne aducă în inimi Învierea.
,,Mihaela urcă în sfera celor numiţi cu adevărat poeţi"
Esteticianul literar şi omul de cultură Mircea Bradu a analizat cele două cărţi din punct de vedere literar, şi a asociat poeziile Mihaelei cu poezia religioasă a marilor poeţi români: Mihai Eminescu, Octavian Goga, Tudor Arghezi etc., subliniind egalitatea dintre trăirile şi modul de exprimare în versuri aparţinând acestora şi cele aparţinând autoarei de faţă. „Prin cele două volume, Mihaela urcă în sfera celor numiţi cu adevărat poeţi", a spus Mircea Bradu. Ignorând invidia caracteristică în general poeţilor, poetul Alexandru Sfârlea a ţinut să menţioneze că, în cele două volume, Mihaela dovedeşte o stăpânire perfectă a tehnicii poetice, a prozodiei, şi a recitat, respectiv a cântat unul dintre sonetele autoarei.
Vorbind despre poeziile sale, Mihaela Dindelegan le-a numit drept „o traducere", şi anume traducerea în cuvânt a simţirii pe care o are atunci când scrie, făcută cu scopul de a oferi şi altora prilejul de a accede la trăirile sale.
Evenimentul lansării de carte de luni a fost completat prin cuvintele de apreciere ale doamnei profesor Ligia Mirişan, directoarea Bibliotecii Judeţene, şi ale doamnei profesor Ana Pop, preşedintele Uniunii Femeilor Bihor, care a anunţat că miercuri, 20 aprilie, Mihaela Dindelegan va lansa o nouă carte de poezii, dedicată în exclusivitate liceenilor. De asemenea, doamna Mioriţa Săteanu a prezentat în faţa auditoriului cele 14 staţii ale Căii Crucii.
Redăm în cele de mai jos unul dintre sonetele cărţii „Lacrima lui Dumnezeu":
Am început cu Tine şi-am terminat cu noi.
Povestea mea trăieşte pe-o coală de hârtie,
Dar se-nfiripă tandră şi poate să învie
În inima ce-şi cere viaţa înapoi.
 
O ştie tot adâncul, şi cerul tot o ştie,
Iar martorii coboară cu stelele în roi,
Lumina s-o asculte, ca ochii amândoi
Să nască, de acum, doar plâns de bucurie.
 
E pregătit oprobiul şi cumpăna se-nclină
De partea cu dreptatea, căci mare e şi grea,
Iar Themis, dacă vrea, chemată e să vină,
 
S-arate că un taler nu poate să mai stea
În echilibru sumbru, căci nu are pricină
Să apere doar răul. El moartea va vedea.
(Cumpăna)
Roxana Popescu

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:47:31 Ora standard a Europei de Est