Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Academia Română, la 150 de ani

În numărul din aprilie,

Academia Română, la 150 de ani

În numărul din aprilie al revistei de cultură ,,Curtea de la Argeș", șase pagini sunt alocate evenimentului consemnat și în editorial: Academia Română, la împlinirea a 150 de ani.

,,Academia Română este cel mai înalt for științific și cultural al României, care reunește personalități marcante din țară și din străinătate, din toate domeniile științei, artei și literaturii", se scrie în deschiderea editorialului, semnat de redactorul-șef, domnul academician Gheorghe Păun (care citează la rându-i).
Vă spicuim din cele șase pagini (pag. 11-16): Ioan Maiorescu, un precursor al spiritului academic la români (articol semnat de Marian Nencescu); Deceniile dintâi ale Academiei Române (cuprinzându-i și pe toți președinții înaltului for, începând cu primul președinte: Ion Heliade Rădulescu, între anii 1867-1870 și până la președintele actual: Ionel-Valentin Vlad, înscăunat în 2014); Discurs de recepție (rostit de Ioan Bianu în 21 martie/3 aprilie 1904, în ședința solemnă, sub președinția Regelui Carol I - ,,Despre introducerea limbii românești în biserica românilor", Răspunsul a fost dat de Dimitrie A. Sturdza.
În pag. 2, ne reîntâlnim cu Domnul Eminescu, care scris-a: ,,Ce-i educația? O constantă deprindere la economie de puteri și la aplicarea lor pentru obiecte, care merită să le cheltuim"; Horia Bădescu își începe astfel articolul ,,Grădinile lui Akademos": ,,Et in Arcadia ego!" Și eu am fost în Arcadia!, mă grăbesc să adaug, pentru a ține pasul cu alungarea limbii latine din școala românească, iar Johan Galtung completează (pagina cu): ,,Sociocid, genocid, ecocid. Omnicidul, ca summum malum"; Gabriela Căluțiu Sonnenberg ne reține atenția cu Cultul identității; ,,Se împlinesc două secole de când meșterul țesător Ned Ludd a declarat ,,război războiului de țesut", citim în deschiderea însemnărilor lui Radu Pintea - ,,Extazul tehnologic și agonia omului"; ,,Noi am picat din ... cer! " e titlul articolului lui Mihai Sporiș. Citiți și dezlegați enigma (și miracolul) istoricului Gh. I. Brătianu, o carte, mărturie despre originea poporului român; Sanda Golopenția publică Pagini de jurnal; Dragoș Vaida continuă Imposibila edificare a conștiințelor fără istorie (II), iar Constanța Vaida Haliță ne povestește despre Lisabona; Despre domnia lui Alexandru Ioan Cuza (1859-1866) citim în articolul ,,Al.I. Cuza reformatorul și ,,Monstruoasa Coaliție", semnat de Ilie Gorjan. Matematicianului Grigore Constantin Moisil (de la a cărui naștere s-au împlinit 110 ani, în 10 ianuarie), i-au fost dedicate două pagini (pag. 17-18); în rubrica sa Nevoia de românism, Nicolae Melinescu se ocupă de distinsa soprană Mariana Nicolesco, pe care o percepe drept: Diva Divină; Raia Rogac a stat de vorbă  cu Gutiera Prodan...
Multe și interesante subiecte veți găsi în cele 32 de pagini, pe care le puteți lectura la adresa cunoscută: www.curteadelaarges.ro.
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:54:01 Ora de vară a Europei de Est