Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Academia Română, la 150 de ani

În numărul din aprilie,

Academia Română, la 150 de ani

În numărul din aprilie al revistei de cultură ,,Curtea de la Argeș", șase pagini sunt alocate evenimentului consemnat și în editorial: Academia Română, la împlinirea a 150 de ani.

,,Academia Română este cel mai înalt for științific și cultural al României, care reunește personalități marcante din țară și din străinătate, din toate domeniile științei, artei și literaturii", se scrie în deschiderea editorialului, semnat de redactorul-șef, domnul academician Gheorghe Păun (care citează la rându-i).
Vă spicuim din cele șase pagini (pag. 11-16): Ioan Maiorescu, un precursor al spiritului academic la români (articol semnat de Marian Nencescu); Deceniile dintâi ale Academiei Române (cuprinzându-i și pe toți președinții înaltului for, începând cu primul președinte: Ion Heliade Rădulescu, între anii 1867-1870 și până la președintele actual: Ionel-Valentin Vlad, înscăunat în 2014); Discurs de recepție (rostit de Ioan Bianu în 21 martie/3 aprilie 1904, în ședința solemnă, sub președinția Regelui Carol I - ,,Despre introducerea limbii românești în biserica românilor", Răspunsul a fost dat de Dimitrie A. Sturdza.
În pag. 2, ne reîntâlnim cu Domnul Eminescu, care scris-a: ,,Ce-i educația? O constantă deprindere la economie de puteri și la aplicarea lor pentru obiecte, care merită să le cheltuim"; Horia Bădescu își începe astfel articolul ,,Grădinile lui Akademos": ,,Et in Arcadia ego!" Și eu am fost în Arcadia!, mă grăbesc să adaug, pentru a ține pasul cu alungarea limbii latine din școala românească, iar Johan Galtung completează (pagina cu): ,,Sociocid, genocid, ecocid. Omnicidul, ca summum malum"; Gabriela Căluțiu Sonnenberg ne reține atenția cu Cultul identității; ,,Se împlinesc două secole de când meșterul țesător Ned Ludd a declarat ,,război războiului de țesut", citim în deschiderea însemnărilor lui Radu Pintea - ,,Extazul tehnologic și agonia omului"; ,,Noi am picat din ... cer! " e titlul articolului lui Mihai Sporiș. Citiți și dezlegați enigma (și miracolul) istoricului Gh. I. Brătianu, o carte, mărturie despre originea poporului român; Sanda Golopenția publică Pagini de jurnal; Dragoș Vaida continuă Imposibila edificare a conștiințelor fără istorie (II), iar Constanța Vaida Haliță ne povestește despre Lisabona; Despre domnia lui Alexandru Ioan Cuza (1859-1866) citim în articolul ,,Al.I. Cuza reformatorul și ,,Monstruoasa Coaliție", semnat de Ilie Gorjan. Matematicianului Grigore Constantin Moisil (de la a cărui naștere s-au împlinit 110 ani, în 10 ianuarie), i-au fost dedicate două pagini (pag. 17-18); în rubrica sa Nevoia de românism, Nicolae Melinescu se ocupă de distinsa soprană Mariana Nicolesco, pe care o percepe drept: Diva Divină; Raia Rogac a stat de vorbă  cu Gutiera Prodan...
Multe și interesante subiecte veți găsi în cele 32 de pagini, pe care le puteți lectura la adresa cunoscută: www.curteadelaarges.ro.
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 16:05:04 Ora standard a Europei de Est