Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Prima ediţie a Festivalului internaţional European Music Open, la Oradea

În perioada 9-12 iunie

Prima ediţie a Festivalului internaţional European Music Open, la Oradea

Primăria Municipiului Oradea, cu sprijinul domnului Alexandru Badea, a Asociaţiei pentru promovarea turismului din Oradea, Teatrului de Stat „Regina Maria", Episcopiei Romano-Catolice de Oradea şi a Muzeului Ţării Crişurilor organizează un festival cultural de talie europeană, intitulat European Music Open.

Festivalul se va desfăşura în 4 locaţii reprezentative din Oradea (Teatrul ,,Regina Maria", Cetatea Oradea, Sinagoga Neologă Zion şi Palatul Baroc) timp de 4 zile, în perioada 9-12 iunie 2016.
Detalii privind acest eveniment au fost prezentate în cadrul unei conferinţe de presă de către organizatorii evenimentului, dl Alexandru Badea - tenor, Mihai Jurca -  directorul executiv al Asociaţiei de Promovare a Turismului, dl. Aurel Chiriac - directorul Muzeului Ţării Crişurilor şi Daniel Vulcu - directorul Teatrului ,,Regina Maria".
Legat de iniţierea acestui eveniment, Alexandru Badea, de origine orădean, tenor renumit pe plan internaţional, a menţionat că anul trecut a susţinut în Oradea un concert caritabil, prilej cu care a discutat cu primarul Ilie Bolojan despre oportunitatea unui eveniment cultural major care să aibă loc la Oradea. ,,Provocarea nu a fost deloc uşoară, deoarece vorbim de o vechime culturală deosebită în Oradea, cu două teatre, cu o Filarmonică cunoscută. Acest festival se doreşte să fie  complementar evenimentelor existente, un loc de întâlnire anuală a personalităţilor europene. Dorim ca acest festival să devină cu timpul un festival căutat", a declarat dl Alexandru Badea.
,,Sub cupola unor evenimente culturale de cea mai înaltă ţinută, proiectul promovează prin dialogul ideilor un spirit creativ şi performant, capabil să contribuie la dezvoltarea şi susţinerea valorilor, indiferent de sfera în care acestea se manifestă", a adăugat tenorul.
Totodată, prima ediţie  a festivalului oferă publicului ocazia unei întâlniri unice cu nume sonore din lumea artelor, literelor, managementului şi a muzicii, printre care putem aminti: Ioan Holender - unul dintre cei mai importanţi manageri culturali pe plan mondial - director al Operei de Stat din Viena (1992-2010), fiind cel mai longeviv director al acestei prestigioase instituţii în întreaga sa istorie; Emil Hurezeanu - ambasadorul României în Germania; Francois-Henri Houbart - organist principal al Catedralei „La Madeleine" din Paris, „Officier de L`ordre des Arts et des Lettres", Medaille de Vermeil de la Ville de Paris; prof. univ. dr. Dan Dediu - rectorul Universităţii de Muzică din Bucureşti 2008 - 2016, a cărui creaţie componistică este recunoscută pe plan european; Kurt Rydl - cel mai de seamă reprezentant al lumii operei din Austria, decorat în anul 2001 cu ordinul „Crucea de Onoare pentru ştiinţe şi Arte a Austriei"; Cristian Mandeal - dirijor român, datorită căruia Filarmonica George Enescu, al cărei director a devenit în anul 1991, şi-a recuperat locul între ansamblurile europene de vârf.
Programul evenimentului a fost prezentat de către Mihai Jurca. Domnia sa a menţionat că festivalul se va întinde pe durata a 4 zile, după cum urmează:
9 iunie 2016
17.00 Concert, Sinagoga Neologă Zion - Cantor Shmuel Barzilai
19.00 Vernisaj expoziţie de fotografie, Muzeul Ţării Crişurilor - fotograf Iosif Kiraly
10 iunie
16.00 Lansare de carte: ,,Festivalul George Enescu în era Holender", Cetatea Oradea - prezintă Adriana Babeţi
19.30 Concert ,,Carmina Burana - Carl Orff", Teatrul ,,Regina Maria", Orchestra şi Corul Filarmonicii ,,Banatul". solişti: Theodora Varga, Marian Pop, Alessandro Luciano. dirijor - Cristian Mandeal
11 iunie
13.00 Concert de orgă, Basilica Romano-Catolică: Francois-Henri Houbart, organist principal ,,La Madeleine" - Paris
19.30 Colocviu, Teatrul ,,Regina Maria". Invitaţi de onoare: Ioan Holender în dialog cu Emil Hurezeanu, amfitrion: prof. univ. dr. Dan Dediu
12 iunie
19.30 Concertul de închidere, Gala de Operă, Teatrul ,,Regina Maria". Corul şi orchestra Filarmonicii ,,Banatul" din Timişoara. solişti: K.S Kurt Rydl, Sorina Munteanu, Liviu Holender, Alessandro Luciano, Ovidiu Ciucuriţă, dirijor: Cristian Mandeal.
Organizatorii au anunţat că o delegaţie formată din 15 prestigioşi oameni de afaceri, avocaţi şi medici francezi, condusă de domnul Pierre Bachelet, şi-a anunţat deja prezenţa la Oradea în perioada 9 - 12 iunie 2016.
Aceşti adevăraţi susţinători ai ideii de europenitate au făcut posibilă prezenţa în cadrul evenimentului cultural de la Oradea a organistului Francois-Henri Houbart, majoritatea artiştilor au venit în mod gratuit sau cu onorarii simbolice deoarece doresc să susţină festivalul European Music Open. (B.P.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:17:34 Ora standard a Europei de Est