Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Prima ediţie a Festivalului internaţional European Music Open, la Oradea

În perioada 9-12 iunie

Prima ediţie a Festivalului internaţional European Music Open, la Oradea

Primăria Municipiului Oradea, cu sprijinul domnului Alexandru Badea, a Asociaţiei pentru promovarea turismului din Oradea, Teatrului de Stat „Regina Maria", Episcopiei Romano-Catolice de Oradea şi a Muzeului Ţării Crişurilor organizează un festival cultural de talie europeană, intitulat European Music Open.

Festivalul se va desfăşura în 4 locaţii reprezentative din Oradea (Teatrul ,,Regina Maria", Cetatea Oradea, Sinagoga Neologă Zion şi Palatul Baroc) timp de 4 zile, în perioada 9-12 iunie 2016.
Detalii privind acest eveniment au fost prezentate în cadrul unei conferinţe de presă de către organizatorii evenimentului, dl Alexandru Badea - tenor, Mihai Jurca -  directorul executiv al Asociaţiei de Promovare a Turismului, dl. Aurel Chiriac - directorul Muzeului Ţării Crişurilor şi Daniel Vulcu - directorul Teatrului ,,Regina Maria".
Legat de iniţierea acestui eveniment, Alexandru Badea, de origine orădean, tenor renumit pe plan internaţional, a menţionat că anul trecut a susţinut în Oradea un concert caritabil, prilej cu care a discutat cu primarul Ilie Bolojan despre oportunitatea unui eveniment cultural major care să aibă loc la Oradea. ,,Provocarea nu a fost deloc uşoară, deoarece vorbim de o vechime culturală deosebită în Oradea, cu două teatre, cu o Filarmonică cunoscută. Acest festival se doreşte să fie  complementar evenimentelor existente, un loc de întâlnire anuală a personalităţilor europene. Dorim ca acest festival să devină cu timpul un festival căutat", a declarat dl Alexandru Badea.
,,Sub cupola unor evenimente culturale de cea mai înaltă ţinută, proiectul promovează prin dialogul ideilor un spirit creativ şi performant, capabil să contribuie la dezvoltarea şi susţinerea valorilor, indiferent de sfera în care acestea se manifestă", a adăugat tenorul.
Totodată, prima ediţie  a festivalului oferă publicului ocazia unei întâlniri unice cu nume sonore din lumea artelor, literelor, managementului şi a muzicii, printre care putem aminti: Ioan Holender - unul dintre cei mai importanţi manageri culturali pe plan mondial - director al Operei de Stat din Viena (1992-2010), fiind cel mai longeviv director al acestei prestigioase instituţii în întreaga sa istorie; Emil Hurezeanu - ambasadorul României în Germania; Francois-Henri Houbart - organist principal al Catedralei „La Madeleine" din Paris, „Officier de L`ordre des Arts et des Lettres", Medaille de Vermeil de la Ville de Paris; prof. univ. dr. Dan Dediu - rectorul Universităţii de Muzică din Bucureşti 2008 - 2016, a cărui creaţie componistică este recunoscută pe plan european; Kurt Rydl - cel mai de seamă reprezentant al lumii operei din Austria, decorat în anul 2001 cu ordinul „Crucea de Onoare pentru ştiinţe şi Arte a Austriei"; Cristian Mandeal - dirijor român, datorită căruia Filarmonica George Enescu, al cărei director a devenit în anul 1991, şi-a recuperat locul între ansamblurile europene de vârf.
Programul evenimentului a fost prezentat de către Mihai Jurca. Domnia sa a menţionat că festivalul se va întinde pe durata a 4 zile, după cum urmează:
9 iunie 2016
17.00 Concert, Sinagoga Neologă Zion - Cantor Shmuel Barzilai
19.00 Vernisaj expoziţie de fotografie, Muzeul Ţării Crişurilor - fotograf Iosif Kiraly
10 iunie
16.00 Lansare de carte: ,,Festivalul George Enescu în era Holender", Cetatea Oradea - prezintă Adriana Babeţi
19.30 Concert ,,Carmina Burana - Carl Orff", Teatrul ,,Regina Maria", Orchestra şi Corul Filarmonicii ,,Banatul". solişti: Theodora Varga, Marian Pop, Alessandro Luciano. dirijor - Cristian Mandeal
11 iunie
13.00 Concert de orgă, Basilica Romano-Catolică: Francois-Henri Houbart, organist principal ,,La Madeleine" - Paris
19.30 Colocviu, Teatrul ,,Regina Maria". Invitaţi de onoare: Ioan Holender în dialog cu Emil Hurezeanu, amfitrion: prof. univ. dr. Dan Dediu
12 iunie
19.30 Concertul de închidere, Gala de Operă, Teatrul ,,Regina Maria". Corul şi orchestra Filarmonicii ,,Banatul" din Timişoara. solişti: K.S Kurt Rydl, Sorina Munteanu, Liviu Holender, Alessandro Luciano, Ovidiu Ciucuriţă, dirijor: Cristian Mandeal.
Organizatorii au anunţat că o delegaţie formată din 15 prestigioşi oameni de afaceri, avocaţi şi medici francezi, condusă de domnul Pierre Bachelet, şi-a anunţat deja prezenţa la Oradea în perioada 9 - 12 iunie 2016.
Aceşti adevăraţi susţinători ai ideii de europenitate au făcut posibilă prezenţa în cadrul evenimentului cultural de la Oradea a organistului Francois-Henri Houbart, majoritatea artiştilor au venit în mod gratuit sau cu onorarii simbolice deoarece doresc să susţină festivalul European Music Open. (B.P.)

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 16:51:24 Ora de vară a Europei de Est