Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Din moarte la viaţă - dublă lansare de carte, Mihaela Dindelegan

Luni, la Biblioteca Judeţeană

Din moarte la viaţă - dublă lansare de carte, Mihaela Dindelegan

Patimile, moartea și învierea Mântuitorului Iisus Hristos au constituit de-a lungul secolelor subiect de inspirație pentru sute și mii de scriitori.

Povestea Dumnezeului întrupat, ucis de cei la care a venit să le ofere cuvintele vieţii veşnice, a făcut înconjurul lumii, fiind pusă în cărţi cu caracter documentar, istoric, teologic, dar şi literar: dramaturgic, eseistic, liric, regăsindu-se în romane sau poeme dintre cele mai diverse.
La mijloc de Post al Paştelui, poeta Mihaela Dindelegan vine cu o perspectivă proprie asupra divinităţii întrupate, evidenţiind două aspecte semnificative şi complementare ale lucrării divine: pe de o parte suferinţa lui Dumnezeu, iar pe de alta ţinta şi rezultatul acesteia. Noile ei cărţi, intitulate: „Lacrima lui Dumnezeu" şi „Învierea din noi", constituie de fapt două faţete ale unei monede unice în care este cântărită valoarea lucrării de sacrificiu a lui Dumnezeu realizată cu scopul atingerii învierii şi a vieţii desăvârşite, prin El. Cărţile au apărut în această lună la Editura Primus şi conţin peste 250 de sonete, alături de alte poezii cu formă fixă: catrene, terţine, distihuri, pantum, triolet.
Deşi poeziile fac referire la suferinţa lui Dumnezeu, ele sunt absolut şocante din punct de vedere al actualităţii conţinutului şi mesajului, nefăcând decât extrem de vagă referire la moartea şi învierea istorică, în avantajul prezentării unui Dumnezeu actual şi concret:
Te-ar fi crezut un bulgăre de slavă,
Împrejmuit de-un nimb de foc, ce-şi are
Puterea de a sta în nemişcare,
Ca semn că a Sa viaţă este bravă.
 
Te-ar fi crezut o stea în cerul mare,
Cu ochi de sticlă şi lumină gravă,
Fiindu-i nesimţirii în veci sclavă,
Uitată pe o boltă-n depărtare.
 
Te-ar fi crezut străin de vreo durere,
Privind cu gândul critic ce-au făcut,
Şi-analizând din lumi neefemere
 
Sărmanul Om ce-n chinuri a zăcut;
Dar că, în lacrimi, inima Îţi piere,
De le-ai fi spus, ei nu Te-ar fi crezut.
(„Nu Te-ar fi crezut" - sonet triplu din volumul Lacrima lui Dumnezeu)
De-o actualitate şi mai debordantă sunt versurile sonetelor din volumul „Învierea din noi". Ele unesc trecut, prezent şi viitor într-o perspectivă a vieţii veşnice devenită posibilă tocmai prin jertfa lui Dumnezeu. Licenţiată în teologie, autoarea versurilor respectă tiparele credinţei creştine, dar fuge mereu cu gândul şi trăirea într-o relaţie actuală cu Dumnezeul biblic. Dovadă sunt şi versurile sonetului „Lucrarea Ta":
Atât de frumoasă în timp Ţi-e lucrarea!
Atât de profundă Ţi-e urma lăsată
În rana de moarte ce-a ars altă dată,
Că singură-mi caut în gând lumânarea,
 
Pomelnic să fac din trăirea mea toată,
S-arăt cum adus-ai în piept extirparea,
Ca frica adâncă şi-ntinsă ca marea
Să fie pe veci în abis lepădată.
 
Pe urma ei, iată, în inima frântă
Lăsat-ai cuţitul să taie cu-asprime
Felia de jale, teroarea cea cruntă,
 
Ca forţa de viaţă din nou să se-anime,
Şi-atunci când privirea Ta calmă se-ncruntă,
Să plece tot răul departe de mine.
Evenimentul lansării cărţilor va avea loc la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai", luni, 11 aprilie 2016, de la ora 17.00, cărţile urmând a fi prezentate de Prea Sfinţia Sa Episcopul Virgil Bercea, prof. Ligia Mirişan, directoarea Bibliotecii Judeţene, esteticianul literar Mircea Bradu şi preşedinta Uniunii Femeilor Bihor, Ana Pop.
Roxana Popescu

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:42:03 Ora de vară a Europei de Est